Zašto godišnji odmor ne vrijedi i za male poduzetnike?

Vrijeme je godišnjih odmora. Prilika kad se možemo barem na kratko opustiti i ne razmišljati o poslu, zadacima, projektima, kolegama, šefu…

To je nešto što svakom zaposleniku treba, prvenstveno radi zdravlja, ali što je postalo luksuz današnjice. I dok se zaposlenici još nekako, uz dobru organizaciju, uspijevaju barem na kratko odmaknuti od posla, poduzetnicima je to daleko teže, gotovo nemoguće. Osobito ako je riječ o malim poduzetnicima.

U poduzetništvu zbog slobode, koju na kraju nemaju?

I Kristina Ercegović, vlasnica tvrtke Zaokret slaže se s tim. „Nažalost, moje iskustvo rada s malim poduzetnicima pokazuje da si oni to prerijetko dopuste i priušte, posebno potpuno isključenje do kraja na nekoliko dana“.

I tu dolazimo do apsurdne situacije, pojasnila je Kristina, jer većina poduzetnika, kao što imamo često prilike čitati i u našim intervjuima, u poduzetništvo kreće iz razloga da budu sami svoji gazde i da sami biraju koliko će i kad raditi.

„Na kraju završimo tako da nas vlastiti posao preklopi i dugo, predugo vremena radimo i puno više nego ikad. Ne znamo delegirati, ne znamo standardizirati posao da firma funkcionira bez nas i stalno smo u biznisu.“

Tri razloga zašto bi trebali uzeti odmor

Koliko je važno uzeti odmor i isključiti se objasnila je i savjetnica za startupove i društvena poduzeća Claire Diaz-Ortiz u svom članku. Smatra kako će malim poduzetnicima odmor pomoći kako bi bili što uspješniji. Godišnji odmor je potreban zbog zdravlja, da se lakše ponovo priključite i iz razloga jer ćete tako udahnuti svjež zrak i doći na neke nove ideje.

1. Slobodno vrijeme za dobrobit tijela

Kako bi se oslobodili od stresa, anksioznosti, glavobolja i migrena, ali i raznih drugih problema koji vas muče, uzmite nekoliko dana za sebe i vaše tijelo će vam biti zahvalno. Možda je upravo putovanje najbolja revitalizacija.

2. Isključivanje vam pomaže da se lakše ponovno spojite

Ako o vašem godišnjem razmišljate na način da ćete stalno svima biti dostupni, to onda nije odmor. Neka vaš odmor bude nekoliko dana bez e-mailova i poziva. Ako negdje putujete, nemojte sa sobom uzeti računalo i pokušajte se oduprijeti čitanju e-mailova. I nemojte se osjećati loše zbog toga jer to će vam pomoći da budete produktivniji kad se vratite.

3. I vaš će biznis imati prednosti od „sobe za disanje“

Često se dogodi da, kad izađete iz svog ureda, dobijete neku novu ideju. Bilo da je riječ o šetnji, sunčanju na plaži… Možda vam se tamo ‘upali lampica’ za neki novi proizvod ili uslugu. Nešto čega se u vašem uredu, zbog brojnih obaveza, nikad ne biste sjetili.

Nadam se da su vam ovi razlozi dovoljni da razmislite o vašem godišnjem odmoru, jer tako ćete pomoći i sebi, ali i vašem biznisu. Jer, kao što Kristina Ercegović govori – ljudi kad ‘pregore’ jer nisu bili godinama na odmoru, jer ih je posao preklopio ili/i nemaju nasljednike za obiteljski biznis, na kraju razmišljaju i o prodaji svoje firme. Često se njoj javljaju da im pomogne u tome.

„Ovu sam temu i sama prepoznala kao poslovnu priliku jer sam 3 puta izgorjela pa sam se naučila pametnije“, priznaje.

Kristina već nekoliko mjeseci prodaje online edukaciju na Udemy i Teachable platformama – ‘Bildanje biznisa bez da izgorimo’ (‘How to build a business without burnout’), a napisala je i knjigu ‘ My business, my life, my rules _ what is your ROI on joy’, koja će uskoro biti na Amazonu, a trenutno je možete kupiti kod nje u PDF formatu.

Za kraj je još jednom rezimirala zašto poduzetnici trebaju uzeti godišnji odmor.

„Zašto – zato je nam je potrebno redefinirati uspjeh i način poslovanja u poduzetništvu. Vrijeme je za ispunjenost, a ne ispunjavanje ciljeva.“

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više