Vrijeme je da uvedete kartično plaćanje u svoje poslovanje

Ako se još dvoumite trebate li uvesti kartično plaćanje u svoje poslovanje ili ne, krajnje je vrijeme da to razmotrite.

Hrvatska ispred europskih zemalja po zastupljenosti bezgotovinskog plaćanja

Iako to ne biste očekivali, Hrvatska je visokopozicionirana u Europi po prihvaćenosti kartičnog plaćanja – čak 40% plaćanja se obavlja na bezgotovinski način čime smo odmah iza nordijskih zemalja, Nizozemske i Litve, a bolji od ostalih zemalja EU. AT Kearney predviđa da će do 2022. u Europi biti više bezgotovinskih transakcije od onih koje podrazumijevaju gotovinu.

Mastercard je krajem 2017. proveo istraživanje MasterIndex o korištenju financijskih usluga među korisnicima kartica u dobi od 18 do 35 godina. Ono je pokazalo da su kartice omiljeno sredstvo plaćanja jer čak 50% korisnika ima 3 ili više kartica, a 95% ih koristi na prodajnim mjestima.

“Želja potrošača za jednostavnim, sigurnim, brzim i digitalnim rješenjima u segmentu plaćanja raste. Naime, evolucija tehnologije odgovorna je i za evoluciju u plaćanju – današnji povezani potrošači preferiraju bezgotovinske transakcije, a povezani uređaji za koje se očekuje da će ih do 2020. u svijetu biti 30 milijardi donose nove prilike za trgovinu i bezgotovinsko plaćanje”, ističe Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj te dodaje da stoga ne iznenađuje da su rezultati najnovijeg izdanja istraživanja MasterIndex potvrdili trend rasta svih oblika bezgotovinskog plaćanja i u našoj zemlji.

“Kartice su uobičajeno, čak i preferirano sredstvo plaćanja među hrvatskim građanima”.

Povećanje prihoda

U prosjeku, transakcije trgovaca koji koriste kartice na prodajnim mjestima su većih vrijednosti u odnosu na one koje se obavljaju gotovinom.

Martina Topčić, vlasnica beauty salona Brilliantina, kaže da kartično plaćanje u njenom salonu čini čak 95% prometa. “Klijentice se također lakše odlučuju na dodatne usluge i proizvode kad ne moraju razmišljati imaju li dovoljno gotovine u novčaniku.”

Jelena Tabak u svom restoranu Dujkin dvor   u Splitu od samog otvaranja prima sve kartice. Trenutno kartično plaćanje čini nešto više od 1/3 prometa, uz konstantan rast iz godine u godinu.

Kartični promet u dućanu Take me home u Zagrebu Ranke Grgić čini 60-70% prometa. “S obzirom da u dućanu uglavnom kupuju turisti, kartice smatram standardom uspješnog poslovanja danas”, ističe Ranka

Brže i praktičnije transakcije

Prema MasterIndexu beskontaktno plaćanje je u 2017. godini doživjelo najveći skok u odnosu na 2016.  68% njih danas plaća beskontaktno, za razliku od 53% u listopadu 2016. i 36% u listopadu 2015.

kartično_plaćanje

Kako za kupnje do 100 kuna samo treba beskontaktnu karticu prisloniti na POS terminal, dok je za one iznad 100 kuna nakon prislanjanja kartice potrebno unijeti PIN ili potpis, ova je vrsta plaćanja idealna za djelatnosti u kojima je brzina od presudne važnosti, poput restorana brze hrane, ljekarni, kina ili javnog prijevoza. Beskontaktne kartice temelje se na najnovijem obliku zaštite – čip tehnologiji koja osigurava da se kreira jedinstveni kod prilikom svake transakcije – čime su rizici od prijevara svedeni na najmanju moguću razinu.

Jele Ribičić, vlasnica dvije ljekarne u Dalmaciji, kaže da kartice čine 20% prometa, a imaju i beskontaktno plaćanje koje definitivno smanjuje vrijeme čekanja u redu koje je važan faktor dobre usluge.

Jednostavniji poslovni procesi

Kod nekih djelatnosti poput fitness centara, korisnici usluge konzumiraju mjesečno. U tom slučaju kartično plaćanje može značajno olakšati poslovne procese uvođenjem godišnje naplate, mjesečnog terećenja kartice i praktički eliminirati vrijeme koje se trošilo na naplatu članarina.

Povećanje kreditne sposobnosti klijenata 

Neke proizvode i usluge potrošači nisu u mogućnosti platiti odjednom. U tom slučaju im plaćanje karticama na rate povećava kreditnu sposobnost, a trgovcima omogućava prihode.

Petra Mesarić Horvat, vlasnica Linea Snella franšize u Radničkoj cesti u Zagrebu kaže da kartično plaćanje u njenoj tvrtki čini 73% prometa, od čega se 68% odnosi na plaćanje na rate.

Martina Topčić također razmišlja o uvođenju plaćanja na rate za skuplje usluge poput Dermapen tretmana.

Women in Adria članice imaju pogodnost nabave mobilnog RBA POS uređaja bez naknade za korištenje 6 mjeseci od ugovaranja usluge.

Foto: Mastercard

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -