Zašto je Sheryl Sandberg odjednom zašutjela?

Sheryl Sandberg, COO Facebooka i jedna od najmoćnijih i najpoštovanijih žena u ICT sektoru, uzor je ženama diljem svijeta. Ova feministkinja ne samo da se uspela do vrha ICT svijeta, primarno nazivanog muškim, nego je zadobila poštovanje drugih žena svojim feminističkim istupima u javnosti i svojim neprestanim promicanjem važnosti osvješćivanja svih problema na koje nailaze žene u poslovnom svijetu.

Upravo je zato medijima odjeknula njezina – tišina. Inače vrlo aktivna na društvenim mrežama, Sheryl Sandberg dva i pol mjeseca nije se oglasila, sve otkako je Donald Trump pobijedio Hillary Clinton na američkim predsjedničkim izborima. Čak nije ni komentirala nedavni ženski marš na Washington D.C.  Tek je neki dan objavila status na Facebooku u kojem izražava zabrinutost zbog oduzimanja prava ženama na planiranje obitelji u sklopu tzv. Global Gag Rule. Svi se pitaju zašto je Sheryl Sandberg zašutjela.

Prozvana je prvom feministkinjom ICT svijeta

Sheryl Sandberg bila je jedna od prvih žena koja je progovorila o teškoći usklađivanja majčinstva i uspješne karijere, probijanju staklenog stropa i svakodnevim problemima na koje je i sama nailazila kao žena. U suautorstvu s Adamom Grantom napisala je vrlo zapaženu knjigu „Speaking while Female“, a također i stvorila brend LeanIn, čija je misija okupiti žene diljem svijeta i ohrabrivati ih u njihovim poslovnim koracima. Nasuprot njoj, Marissa Mayer, donedavno CEO Yahoo-a, nikad nije željela da je se proziva feministkinjom.

Sheryl Sandberg smatrala je dijelom svog životnog poziva pomaganje drugim ženama. U nekoliko je navrata istaknula da nije istina da žene na visokim pozicijama ne pomažu drugim ženama, a njezina je riječ imala kredibilitet. Nisu novinari bili ti koji su od nje stvorili feministkinju, nego se ona sama svojevoljno bavila ženskim pitanjima. Osim toga, jedna je od najstarijih žena na visokoj poziciji u ICT svijetu te ujedno najpoštovanija žena Silicijske doline, a koja nije izvršna direktorica ni osnivačica neke tvrtke.

Zbog svega toga nije moglo proći neprimijećeno da se Sheryl sve od studenog do neki dan nije uopće oglasila u javnosti iako je to vrijeme bilo obilježeno velikim globalnim događajima.

Je li Trump kriv za njezinu tišinu?

Sarah Lacy, CEO i osnivačica tvrtke Pando, upravo se tim pitanjem pozabavila u svome nedavnom članku.

Kako je i sama stanovnica Silicijske doline, iz prve ruke zna koliko je uspon Shery Sandberg bio značajan za žene ne samo u ICT-u, nego i mnogo šire. Sarah pokušava proniknuti u razloge zbog kojih Sheryl nije uopće progovorila ni o spomenutom Ženskom maršu na Washington iako je tijekom kampanje podržavala sve ono što je podržavala i Hillary te se čak šuškalo da će otići iz Facebooka i pridružiti se Bijeloj kući.

Od trenutka Trumpove pobjede Sheryl kao da je izgubila svoj ženski glas. Da bi to pokušala objasniti, Sarah Lacy poslužila se citatima iz same Sheryline knjige „Speaking while Female“ u kojima Sheryl kaže da društvo često degradira glasne žene koje ističu probleme, kako od strane žena, tako i muškaraca, dok se muške kolege, dakako, pohvaljuje za isti čin.

Na naslovnoj internetskoj stranici  Sherylinog projekta LeanIN stoji:

„Kada jedna žena pomaže drugoj ženi, obje su na dobitku. Kada pak jedna žena slavi uspjeh druge žene, svi se zajedno dižemo još više. Zajedno žene mogu učiniti više i promijeniti svijet.“

ICT svijet mijenja ploču

Ako stoji iza toga, zašto se nije oglasila ne samo po pitanju Hillaryjinog poraza, nego i ženskog marša, najvećeg feministčkog pokreta našeg doba?

Sarah Lacy vjeruje da Sheryl itekako ima razloga za to, a jedan od njih je Trump. Sheryl je u prosincu sudjelovala na sastanku s Trumpom zajedno s drugim vođama ICT sektora, no tom prigodom se nije obratila medijima. Njezin nadređeni, Mark Zuckerberg, tijekom kampanje javno je kritizirao Trumpa, a samo dan nakon Sherylinog statusa na Facebooku, oglasio se i on, rekavši da i dalje vjeruje u to da Trump može poboljšati SAD iako se ne slaže sa svim njegovim postupcima. Pritom uopće nije spominjao ženska prava, nego se samo osvrnuo na problem imigranata s obzirom na to da su i njegovi preci, kao i preci njegove supruge, bili imigranti.

Očito je da je ICT svijet promijenio ploču. Kroz Facebook i Google prolazi čak 80% svih informacija na internetu, a toga je svjestan i Trump koji je očito odlučio zakopati ratnu sjekiru s IT gigantima nakon što ih je tijekom kampanje oštro napadao. S druge strane, Zuckerberg i ostali znaju da nije pametno ući u otvoreni sukob s predsjednikom najmoćnije države svijeta.

 Sheryl vrlo oprezno upozorava na posljedice koje će imati „Global Gag Rule“

Zato je i sama Sheryl pažljivo konstruirala cijeli svoj post u kojem govori o opasnostima koje će biti izravna posljedica tzv. Global Gag Rule, odnosno zakona kojim Trump postavlja federalnu zabranu davanja financijskih sredstava Sjedinjenih Američkih Država međunarodnim zdravstvenim organizacijama koje savjetuju žene u pitanjima planiranja obitelji, uključujući i opciju pobačaja.

U svome postu od 26.siječnja Sheryl dijeli članak New York Timesa koji govori o posljedicama koje će imati jedna od prvih Trumpovih odluka. Ako SAD prestane novčano pomagati one organizacije koje pomažu ženama u planiranju obitelji, to će imati dalekosežne posljedice na cijelo čovječanstvo, posebno u nerazvijenim zemljama.  Napominje da je i sama iz prve ruke vidjela stanje u klinikama nerazvijenih zemalja radeći za indijsku banku, a sada vjeruje da će stanje biti još i gore u smislu povećanog broja neželjenih trudnoća, pa i smrti. Na kraju svog posta kaže:

„Ženska prava su ljudska prava, a nema važnijeg prava od prava na zdravlje. Žene diljem svijeta zaslužuju našu potporu.“

Međutim, svaka njezina rečenica pažljivo je promišljena i nigdje ne spominje izrijekom Donalda Trumpa. Zbog toga su je neki mediji prozvali lažnom feministkinjom.

Spomenuti zakon na snazi je bio pod predsjedavanjem Ronalda Reagana, a Bill Clinton ga je ukinio. Sada se opet vraćamo u prošlost, a čini se da je Trump uspio uzdrmati i neke od najmoćnijih žena svijeta. Možemo samo zamisliti zašto Sheryl pažljivo govori u svakom svome istupu u javnosti i ne zalaže se kao nekad za krucijalna ženska pitanja. Nadajmo se samo da će se uskoro vratiti na stare staze. Odbijamo vjerovati da smo se vratili toliko desetljeća u prošlost.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više