Zašto Mary Barra smatra da bi privatne obaveze trebali tretirati jednako kao poslovne sastanke?

Izgradnja karijere za mnoge znači potpunu posvećenost poslu, što uključuje duge radne sate i dostupnost kada god je to potrebno. Često upravo zbog te karijere zanemarujemo naš privatni život.

Odgađamo kave s prijateljima jer moramo duže ostati na poslu, propuštamo natjecanja i predstave u kojima sudjeluju naša djeca jer nam je iskrsnuo jedan važan sastanak. Posao uvijek stavljamo prije volonterskog rada kojim se bavimo.

Neizbježno je da nam se privatni i poslovni život isprepleću. No, to ne znači da posao uvijek mora imati prednost pred našim privatnim obavezama i sastancima.

Život čine i privatne i poslovne obaveze

Zašto je važno održati tu ravnotežu, odnosno privatne sastanke, poput kava ili dječjih predstava, tretirati s jednakom važnošću kao one poslovne, u članku za LinkedIn Pulse objasnila je Mary Barra, CEO General Motorsa. I ona je nekada stalno radila i zanemarivala svoje privatne obaveze i sastanke, sve dok nije dobila neprocjenjivi savjet.

Naime, jedna njezina starija, iskusnija kolegica savjetovala ju je da bi trebala biti jednako posvećena privatnim obavezama, kao što je posvećena onim poslovnim.

„Ako ste spremni napustiti jedan sastanak da bi stigli na drugi, trebali bi raditi isto sa svojim privatnim aktivnostima i obavezama“, napisala je Barra.

Za nju, privatne obaveze ne znače samo provođenje vremena s obitelji i prijateljima, već joj te obaveze napune baterije i čine njezin život potpunim.

„Ništa mi ne napuni baterije kao provođenje vremena s mojom obitelji. Mislim da je jako važno da budem prisutna za svoju djecu, bez obzira radi li se o sinovoj hokejskoj utakmici ili kćerkinoj nogometnoj utakmici. Sve su to prilike da provedem dragocjeno vrijeme sa svojim suprugom i da se povežem sa svojom djecom i obiteljima njihovih prijatelja“, rekla je Barra.

Prečesto zaboravljamo koliko su obitelj i prijatelji važni. Čine nas sretnijima i zadovoljnijima u naše slobodno vrijeme, ali i na poslu. Nemojte se brinuti što se ponekad privatne i poslovne obaveze prepleću. U današnjem vremenu to je nemoguće izbjeći. Nemojte se boriti protiv toga, nego pronađite vrijeme za jedno i drugo. Ne morate pristati baš na svaki poslovni sastanak, pogotovo ako vaše dijete ima važnu utakmicu ili natjecanje taj dan.

Rasporedite prioritete kako bi uključili i vaš privatni i poslovni život jer, kako kaže Mary Barra, jedno će sigurno obogatiti drugo. Tko zna, možda će vam, primjerice volonterski rad s kojim se bavite vikendima ili nakon posla, donijeti puno više od osobnog zadovoljstva, poput nove poslovne prilike.

Foto: Flickr/ Fortune Live Media

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više