Zašto mlade žene ostaju solo?

“Biti solo prije je značilo da te nitko ne želi. Sada biti solo znači da si zgodna, seksi i uzela si dovoljno vremena da odlučiš kakav želiš da ti bude život i s kim ga želiš proživjeti” – Carrie, Sex i grad

Sve više mladih žena (a pri tome mislimo na one u tridesetima) ostaje solo. Brojevi su neumoljivi. Prosječna starost Hrvatice prilikom sklapanja prvog braka u 2013. godini iznosila je 27,9 godina. Za usporedbu, 1970., kad se njena majka udavala, prosječna starost nevjeste bila je oko 21 godine.

Same ali ne i usamljene

Žene se sve teže i kasnije odlučuju na brak, a statistika pokazuje i kako se žene i muškarci najčešće rastaju u 30-ima.

No, pravo je pitanje zašto mlade žene ostaju solo? Sociolozi i psiholozi navode cijeli niz razloga koji se neće tako skoro promijeniti, pa je za očekivati da će se trend solo žena nastaviti i u budućnosti.

Dijelom razloge za soliranje treba tražiti u ekonomskim i financijskim uvjetima u svijetu. Gospodarska kriza i nesigurnost na tržištu rada utjecala je na to da su žene fokus s traženja partnera i zasnivanja obitelji prebacile na zapošljavanje.

Naime, mladim je ženama od obitelji važnija karijera. Statistika pokazuje kako sve više Hrvatica upisuje i završava fakultete (2013. je udio žena među diplomiranima na visokim učilištima bio čak 58,9 posto). Nakon završetka fakulteta, žene se žele zaposliti i izgraditi karijeru. Nekima to uspije u veoma kratkom roku nakon diplome, a neke žene to pokušavaju godinama. No, većina ih tek krajem 20-ih može reći da je pronašla karijeru koju žele graditi i napravila dobre temelje za nju.

Osim karijere, tu je i financijska stabilnost. Za razliku od ranijih generacija u kojima je muškarac bio taj koji je bio “hranitelj obitelji” i koji je radio, dok je žena bila kod kuće s djecom, moderne žene ne žele biti ovisne o muškarcu. Zato se mlade žene fokusiraju na zarađivanje i vlastitu financijsku neovisnost. Iako je u Hrvatskoj to još uvijek više iznimka nego pravilo, u inozemstvu nije neobično da žena zarađuje više od muškarca i da ga više ne treba kako bi ju “uzdržavao”.

Naravno, tu je i aspekt zabave. Jer mlade su žene svoje rane 20. posvetile obrazovanju, a kasne 20. izgradnji karijere. Sad kad su završile jednu fazu u svome životu ne žele se skrasiti već su spremne za zabavu. Žele putovati svijetom, iskoristiti prednosti financijske neovisnosti, živjeti same i “disati punim plućima”. To ne znači da izbjegavaju muškarce. Ne, samo ih sve veći broj ne želi biti vezana uz nekoga.

I tu onda dolazimo do pitanja veza. Broj parova u izvanbračnoj vezi odnosno, kako se to kaže u narodu “divljem braku” je sve veći. Za razliku od njihovih roditelja ili djedova i baka koji su u braku 30-ak i više godina, mlade žene nisu sigurne hoće li njihova veza s muškarcem potrajati. Broj razvoda je sve veći (prema statistici, u Hrvatskoj se razvede gotovo svaki treći par), a ipak je lakše razići se kad niste i zakonski vezani. To je posebice vidljivo kod mladih žena koje dolaze iz razvedenih obitelji i koje iz prve ruke znaju što razvod znači za partnere i djecu.

Zato ih tek rijetki članovi obitelji (najčešće one najupornije bake i tete) pitaju kad će se udati. Njihove majke odustale su od ispitivanja, prijateljice su im također solo, a one koje su u braku zavide im na činjenici da neprospavana noć ne znači “bdjela sam uz bolesno dijete” već “bila sam vani i upoznala super ljude”.

Mlade su žene neovisne i sposobne napraviti sve što treba. Nije im problem otići na večeru (u kino ili na put) same. Ne vrište kad vide pauka u sobi (uzmu novine i riješe ga se), same odvoze svoj automobil na servis (ili popravljaju svoje računalo), a i na putu same nose svoje torbe. Jer za tu emancipiranost su se njihove majke i bake godinama borile, zar ne? Pa zašto ju onda one ne bi i iskoristile.

Uostalom, prema podacima iz Popisa stanovništva 2011. u Hrvatskoj je u tom trenutku bilo ukupno 198 stogodišnjaka, od čega su čak 162 bile žene. Tome treba dodati i podatak kako je prosječno očekivano trajanje života za žene sve dulje i trenutno se kreće oko 80 godina. Dakle, današnje mlade žene zaista se ne moraju žuriti.

Foto: 123.rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...
- Advertisment -