Zašto najsretnije obitelji nikad nisu savršene obitelji

Danas se na društvenim mrežama mnogi nastoje predstaviti kao osobe koje imaju savršen život – savršen posao, savršene obitelji, prijatelje… A onda se kod drugih javlja depresija, jer njihov život ne izgleda tako.

Naravno da nitko neće na društvene mreže stavljati nešto na što nije ponosan ili isticati obiteljske probleme, i da se uvijek nastoji prikazati u najboljem svjetlu, no problem nije u njima, već u onima koji gledaju to što im je plasirano, i prihvaćaju te vjeruju tim stvarima.

Gledajte s oprezom na fotografije na društvenim mrežama

Možda na njihovim fotografijama nećete vidjeti njihove probleme, nedostatke ili izazove s kojima se svakodnevno susreću, ali sigurno postoje u svakoj obitelji.

Kako ne postoje savršeni ljudi, već svaki pojedinac uz vrline nosi sa sobom i određene mane, tako ne postoje ni savršene obitelji, kazala je psihologinja i blogerica Magdalena Battles. Ipak, ono što može postojati u obiteljima kojima se moramo diviti je sreća.


Pročitajte više: Sreća djece je divan cilj, no u roditeljima izaziva anksioznost. Zašto?


Što čini najsretnije obitelji?

To su one obitelji koje izbjegavaju tračeve jer znaju koliko je govor nekome iza leđa štetan. S članovima obitelji svaki problem nastoje riješiti privatno, bez prisustva trećih osoba, i bez stvaranja dodatnog problema u cijeloj obitelji. Ako ta stvar ima veze s njima, nastoje je riješiti, a ako nema, to onda nije njihov problem.

Izbjegavaju i upirati prstom na određenu osobu koja je kriva za sve što im se događa.

Također, prema svima se ponašaju jednako, osobito ako je riječ o djeci različite dobi, pa i spola.

Njima je obitelj ispred prijatelja, a na tako uče i tinejdžere, koji prepoznaju važnost obiteljske večere te je ne propuštaju zbog druženja s prijateljima. Upravo to vrijeme provedeno s obitelji važno je za njihov razvoj.

Uz to, i roditelji, bez obzira na sve obaveze, odvajaju vrijeme za obitelj i za aktivnosti.

U tim obiteljima nema laži, varanja, zlostavljanja ni ovisnosti jer one imaju utjecaj na sve članove obitelji, ne samo na osobu koja je sklona tome.


Pročitajte više: Ovi obiteljski dokumentarci su nam se najviše svidjeli


Kako postati sretna obitelj?

Za početak morate shvatiti da savršena obitelj ne postoji te nastojati prihvatiti obitelj koju imate. Svojoj obitelji pružajte podršku, i nemojte ih stalno kritizirati, jer to osobito djeci može rušiti samopouzdanje.

„Obitelj i dom moraju biti utočište, udobnost i ohrabrenje. Ako netko to ne može dobiti u svom domu, gdje će onda dobiti?“, ističe Magdalena. Ohrabrujte one koje volite i budite njihovi navijači.

Radite one stvari koje su nekad radili vaši roditelji, bake i djedovi. Stvarajte tradiciju koja će se prenositi i na buduće generacije. Jer ta zajednička iskustva stvaraju uspomene.

O tim zajedničkim uspomenama i razgovarajte, a osobito su korisne u teškim vremenima jer jačaju odnose i povećavaju izdržljivost.

Učite djecu da vole i poštuju svoje sestre i braću i da budu jednaki u svemu. Pokažite razumijevanje i suosjećanje prema obitelji, i budite fleksibilni prema njima jer tako možete imati zdravije i sretnije odnose.

Umjesto vikom, probleme riješite normalnim razgovorom, no nemojte izbjegavati rješavanje problema, jer će tako postati sve veći i teži za riješiti.

Vaša obitelj ne treba biti savršena, ali težite tome da bude sretna! Najsretnije obitelji nisu niti mogu biti savršene. I one to jako dobro znaju.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -