Zašto su nam uz preporuke poslodavaca, potrebne i one od naših kolega?

Kada napuštate svoje radno mjesto i tražite novi posao, ulaznica za dolazak do najužeg kruga razgovora za posao i dobivanje posla vam može biti upravo pisana preporuka.

Stoga je važno osigurati si dobru preporuku u koju se možete pouzdati, jer osim što je potrebno da u njoj napišu lijepe riječi o vama, važnije je da iza toga i stoje, jer potencijalni poslodavci lako mogu provjeravati to.

Preporuke kolega i šefa za jasniju sliku o vama

Ponekad je nemoguće dobiti preporuku od šefa, jer je on razlog vašeg odlaska ili pak vaš odlazak teško prihvaća, pa umjesto njega morate od kolega tražiti da ih napiše. A da je ta preporuka kolega zapravo jednako korisna kao i preporuka šefa pokazalo je istraživanje kompanije SkillSurvey objavljeno u Harvard Business Reviewu.

Naime, dokazali su kako se od kolega mogu dobiti korisne informacije o tome kako se osoba snalazi u poslovnom okruženju.

Što pišu kolege, a što šef?

SkillSurvey u svojoj online bazi ima više od četiri milijuna preporuka, a uzorkom od 20.000 preporuka htjeli su provjeriti što menadžeri i kolege govore o kandidatima. Riječ je o kandidatima prijavljenima na različite poslove, s različitim radnim iskustvom i razinom obrazovanja.

Numeričkim su podacima, u obliku ocjena provjeravali ponašanja koja su specifična za određen posao i temeljena na kompetencijama, dok su narativnima u obliku otvorenih komentara proučavali što govore o njihovim vrlinama i područjima napredovanja.

Kod vrlina kolege su često navodile sljedeće stvari: prijateljski raspoložen, sluša, razumije, ima iskustvo, asertivan/samouvjeren, suosjećajan/brine, obrazovan, spreman pomoći…

Za menadžere to je bilo sljedeće: pouzdan, vjerodostojan, pridržava se rokova i samostalan u radu.

Što se tiče područja napredovanja, kolege su koristile izraze: previše susretljiv, suočava se sa stresom, perfekcionist, previše radi, dok su menadžeri istaknuli dvije stvari – više iskustva i biti proaktivniji.

Dakle, kako bi se dobila jasna slika o određenom kandidatu, potrebne su preporuke i jednih i drugih. Menadžeri su više orijentirani na zadatke i na koji način ih kandidat ispunjava, dok se kolege više bave međuljudskim odnosima.

I zato kad sljedeći put tražite preporuke, nikako nemojte kolege isključiti iz toga, ili ih koristiti kao plan B, ako ne možete tražiti preporuke od šefa. Neka i oni budu vaš prvi izbor.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više