Zašto našminkana i savršeno odjevena brineta ima veću šansu za uspjeh?

Žene su posljednjih godina napravile velik korak prema izjednačavanju pozicije na radnom mjestu. Sve je više onih koje su na najvišim pozicijama u tvrtkama, a i visina plaće polako se približava željenom (i jednakom!) iznosu.

Bez obzira na pozitivne trendove u području spolne jednakosti na radnom mjestu, još uvijek postoji prostor koji odvaja žene od određene pozicije. Što se sve očekuje od onih koje „pucaju“ na poslovni uspjeh (a uglavnom se odnosi na izgled)?

Halo, frizer?

Istraživanja pokazuju kako jednom kada žene postanu vođe ili dođu na menadžerske pozicije, ljepota postaje prepreka, donosi New York Post. Zašto? Zato što postoji stereotip koji govori da ljepota ne ide ruku pod ruku sa sposobnošću. A svi dobro znamo da tome nije tako. Koliko znate privlačnih i uspješnih žena?

Da puno toga ovisi o fizičkom izgledu, dokazuju i podaci koji kažu kako čak i boja kose može „koštati“ žene određenog radnog mjesta. Naime, istraživanja koja su proveli stručnjaci s University of British Columbia donose rezultate koji pokazuju kako muškarci jednako vrednuju plavuše i brinete kada je u pitanju privlačnost, ali kao superiorne vođe ipak vide – brinete.

„Za žene sa svjetlijom bojom kose pretpostavlja se, ne samo da su mlađe od svojih tamnokosih konkurentica, nego i da su manje samostalne te manje sposobne zauzeti stav“, ističe istraživačica Jennifer Berdahl.

Našminkaj se, ali ne previše

Nastavljamo s „prikladnom“ vanjštinom. Koliko ste puta čuli onu „odjeni se za posao koji želiš, a ne koji imaš“? Vjerojatno ste zamislili ženu zato jer se to uglavnom i odnosi na njih. A za početak, odjeća mora biti savršenog kroja. Ako želite do vrha, zaboravite na nelaskave proporcije jer odjeća koja idealno pristaje određenoj građi u očima drugih označava uspjeh. Čudno, ali navodno istinito.

Ono što muškarcima predstavlja brijanje i uredna kosa, to je za žene – šminka. Harvardovo istraživanje pokazuje kako kozmetika može utjecati na mišljenje okoline o tome jesu li žene sposobne i pouzdane. Razlog tome može biti u objašnjenju da oni koji više paze na sebe, više paze i na druge. Točno? Diskutabilno.

Drage žene, hoćete li se zbog ovih podataka mijenjati? Iako je neke društvene postavke teško izmijeniti, protiv nekih se ipak valja boriti. Prepreke se javljaju svakodnevno i u najbanalnijim situacijama, pa tada iskoristite priliku i pokažite da ste više od – boje kose.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

My Sensees

Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan...

Zagađeni zrak je 'nevidljivi ubojica' te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost...
- Advertisment -