Zašto se muškarci i žene ne bi trebali bojati riječi feminist?

Kada je kanadski premijer Justin Trudeau prošle godine na polovicu ministarskih mjesta u svojoj vladi imenovao žene, mnogi su ga prozvali feministom. Na pitanje zašto je imenovao pola žena u vladu, odgovorio je jednostavnim odgovorom: „Zato što je 2015. godina“ – zato što se rodna jednakost na svim područjima, uključujući i politiku, podrazumijeva.

Feminizam samo može pomoći u društvenom, ekonomskom i političkom razvoju zemlje

Sada je, na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, uputio poziv, ženama i muškarcima, da se ne boje nazvati sebe feministom jer feminizam samo može pomoći društvenom, političkom i ekonomskom razvoju jedne zemlje.

Ono što je Trudeau na panelu naglasio je da bi, osim kod djevojčica, trebali poticati feminizam i pravilan odgoj dječaka. Naime, bez obzira na to koliko odgajamo djevojčice da budu feministkinje, da budu ambiciozne i da se bore za rodnu ravnopravnost, nećemo postići velike promjene ako to isto ne radimo i s dječacima.

„Uloga muškaraca koji zahtijevaju jednakost i potporu ženama je neupitna. Ne bismo se trebali bojati riječi feminist. Svatko bi, kad god to poželi, trebao sebe moći nazvati feministom“, izjavio je Trudeau.

Iako ga mnogi hvale zbog ostvarene ravnopravnosti, odabir žena koje će imenovati na ministarske pozicije u svojoj vladi nije mu bio baš lak zadatak.

„Trebate znati da prije nego samo mogao dati taj odgovor „Zato što je 2015. godina“, da sam morao uložiti jako puno truda da bi došao do tih 50 posto žena“, rekao je Trudeau, te nadodao da mnoge žene imaju manjak samopouzdanja, pa ih je bilo potrebno i uvjeravati da zauzmu svoju zasluženu poziciju.

Osim toga, rekao je, trebalo bi se više nagrađivati političare i tvrtke koje ne pokreće macho pristup koji se u današnjem političkom i poslovnom svijetu cijeni i potiče.

Žene su si same krive što ih nema više u politici?

Kod nas se ne potiče takva politika. Činjenica da imamo samo tri ministrice je poprilično sramotna. Nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić pomalo je šokirala svojom izjavom da su si žene možda i same krive što ih nema više na ministarskim mjestima. Naime, na pitanje novinarke da li joj je žao što su samo tri žene u Vladi, rekla je da bi žene možda trebale biti malo upornije, prenosi N1.

„Pa ne razmišljam na taj način. Normalno da bi voljela (da ih je više) iz ženske solidarnosti, ali mislim da je važnije kakve su osobe, nego kojeg su spola. Žene moraju biti upornije. Mi žene smo više samozatajne. Mi radimo, a ne pričamo previše o tome. Kaže se da su na ženama sva četiri ugla kuće, prema tome, doći će vrijeme“, izjavila je ministrica Juretić.

Možda je s neke strane i u pravu. Žene ne pričaju toliko o svojim postignućima i u tome se moramo složiti. Žene bi se trebale više boriti i pričati o svoji postignućima, ali i to je teško kada se negira postojanje problema – ne samo od strane muškaraca, već i od strane drugih žena.

Ponekad je žene, što je i prepoznao kanadski premijer Trudeau, potrebno samo malo „pogurnuti“ da bi pokazale da posao mogu obavljati jednako kao i muški kolege. Ali u potpunosti negirati diskriminaciju, sustavno zanemarivanje postignuća žena, kao i nemogućnost napredovanja u svim područjima, uključujući i politiku, nije kvalitetno vođenje politike države prema boljoj budućnosti.

Foto: Flickr/ Alex Guibord

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više