Zašto su osobne i poslovne vrijednosti temelj dobrog poslovanja?

Što su osobne vrijednosti i zašto su važne? Često u životu nismo svjesni svojih individualnih istina i skloni smo izvršavati ono što društvo kaže da bismo trebali kako bismo bili najbolji, postizali vrhunske rezultate, bili sretni ili stekli bogatstvo.

Međutim, vrijednosti su ogledalo onoga što ste danas u svom životu. Vrijednosti se ne odnose na ono što biste željeli postati ili tko mislite da biste trebali biti. One definiraju što nam je u određenom trenutku najvažnije i čine osnovu za ono što smo spremni raditi, a što nismo. Kada se vaše poslovne vrijednosti poklapaju s vašim osobnim, život je potpun. Suprotno tome, ako se osjećate nezadovoljno na poslu i imate problema s razumijevanjem zašto, možda biste trebali identificirati svoje temeljne vrijednosti i procijeniti odgovaraju li one vrijednostima vašeg poslodavca.


Pročitajte više: Sanja Varlaj nakon vodećih pozicija u međunarodnim kompanijama odlučila se na novi korak – vlastiti biznis


Zašto su osobne i poslovne vrijednosti važne?

Vaše poslovne vrijednosti podskup su vaših uvjerenja i ideja koje su povezane s vašim zanimanjem ili poslom. Ova temeljna načela važan su dio onoga što ste. Osobne i poslovne vrijednosti uključuju stvari poput iskrenosti, samopoštovanja, etičnosti, prilagodljivosti i odgovornosti. Stoga morate prepoznati koje radne vrijednosti najviše njegujete prije nego što odaberete karijeru ili odlučite hoćete li prihvatiti ponudu za posao.

Kako definirati svoje vrijednosti?

Što vas čini sretnima? Zbog čega se osjećate dobro? Odgovori na ova pitanja dobro su mjesto za početak razmišljanja o vašim vrijednostima. Na primjer, netko tko cijeni iskrenost osjećat će se dobro kad govori istinu. Ta će se ista osoba, također, osjećati loše kada laže. Dakle, negativne emocije isto mogu biti dobar vodič za vaše vrijednosti. Kada ste bili razočarani sami u sebe? Kakvo je ponašanje dovelo do toga? Evo još nekoliko pitanja koja mogu poslužiti kao smjernice.

  • Što vam je važno u životu?
  • Kad čitate vijesti, kakva vas priča ili ponašanje nadahnjuje, a kakva vas ljuti?
  • Što želite promijeniti u svijetu ili kod sebe?
  • Na što ste najponosniji?

Kad ste bili najsretniji? Uzmite prazan list papira i brzo smislite neke odgovore na ova pitanja. Zatim te odgovore upotrijebite kao vodič za utvrđivanje svojih osobnih vrijednosti.

Definiranje vrijednosti važno je u poduzetništvu

Poduzetnici jako puno vremena posvećuju razvoju i ulaganju u svoj posao. Upravo zbog toga trebaju osvijestiti osobne vrijednosti, ali i poslovne, te iz njih graditi svoj posao, klijente, poslovne partnere i suradnike, tvrdi Sanja Varlaj, stručnjakinja za marketing, PR, prodaju i business management, sa više od 20 godina radnog iskustva u B2C i B2B sektoru. Sanja je svoju dugogodišnju karijeru gradila u renomiranim hrvatskim i multinacionalnim kompanijama s edukacijama u europskim obrazovnim institucijama. Posjeduje iskustvo u savjetovanju kod pokretanja ili reorganizacije poslovanja, zapošljavanju, te analizi tržišta. Također je i predavačica na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu gdje drži kolegij Poslovni marketing studentima diplomskih studija Marketinga i Komunikacija.

“Ako želimo graditi speak-up kulturu, moramo prvo čuti koje su vrijednosti naših sadašnjih, ali i budućih zaposlenika, partnera, klijenata, ali i nas samih”, dodaje. S obzirom na važnost ove teme, odlučili smo s njom nastaviti online, kroz platformu WiA HR HUB. Nakon osnovne teorije i promišljanja o temi vrijednosti polaznici će za sebe izraditi Mapu svojih poslovnih vrijednosti.  Nakon toga će se raditi Mapa vrijednosti i osnovnih postulata firme, odnosno branda kojeg vode te će dobiti upute kako će to konkretno moći koristiti u poslovanju. Prijaviti se možete ovdje.

Predavanje će se održati online, preko platforme Zoom, u petak, 2. listopada 2020. Dan prije predavanja dobit ćete link za ulazak na predavanje. Maksimalan broj sudionika je 8!

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -