Strateško planiranje i upravljanje: Zašto postaje važno tek u kriznim situacijama?

Krize donose nagle promjene, vjerojatno one promjene koje se dugo izbjegavaju napraviti. Upravo u tome ključnu ulogu imaju strateško planiranje i upravljanje o kojem se obično počinje razmišljati tek kad nastane kriza. Zašto je tome tako, pojašnjava nam poslovna savjetnica, Gordana Kadoić.

Povezano:

Što znači strateško planiranje i upravljanje?

U “mirnijim” vremenima, svaka organizacija treba znati kako će kriza utjecati na njihove:

 • Zaposlenike
 • Kupce/klijente
 • Vlasnike ili dioničare
 • Dobavljače
 • Javnost općenito
 • Vrijednost same organizacije

Krizni management je plan kojeg ima većina organizacija, a prema kojem se postupa u pojedinim situacijama. On uključuje i uloge i odgovornosti u procesima koji su opisani.

Ako ste na poziciji CEO ili vlasnika organizacije, predlažem da krizni management plan bude dio vašeg strateškog poslovnog plana. Iznimno je važno utvrditi koje sve potencijalne vrste kriza postoje i koje mogu imati utjecaj na vaše poslovanje.

Najčešći tipovi kriza su:

 1. Prirodna katastrofa
 2. Tehnološka kriza
 3. Razne vrste sučeljavanja
 4. Zlobni postupci konkurencije
 5. Organizacijske malverzacije (nedjela)
 6. Nasilje na radnom mjestu
 7. Glasine
 8. Teroristički napadi

Krizni management plan trebao bi sadržavati:

 1. Elemente zaštite i prevencije
 2. Akcijski plan koji minimalizira gubitke, štete, incidente i katastrofe kada nastupi krizna situacija
 3. Stabilizacija i postupak oporavka
 4. Prijedloge, savjete, izvještaje i proces educiranja odgovornih osoba koje su zadužene za krizne situacije

Jeste li spremni za element iznenađenja?

3 elementa su zajednička u vremenu krize – prijetnja organizaciji, iznenadna situacija i kratak period za donošenje odluka. Četvrti nevidljivi element je – POTREBA ZA PROMJENOM.

Krizni management ili upravljanje u kriznim situacijama je disciplina koju nije baš svaki manager svladao u potpunosti, usudim se reći većina ih uopće ne zna što taj pojam podrazumijeva. To je disciplina u širem značenju upravljanja koja se sastoji od vještina i tehnika potrebnih za prepoznavanje, procjenu, razumijevanje i suočavanje s ozbiljnom situacijom, posebno od trenutka kada se prvi put pojavi do trenutka kada započinju postupci oporavka.

Cilj upravljanja krizama je dobro pripremiti se za krizu, osigurati brz i adekvatan odgovor na krizu, održavati jasne linije izvještavanja i komunikacije u slučaju krize te usuglasiti pravila za prestanak krize. Krizni način razmišljanja zahtijeva sposobnost razmišljanja o najgorem scenariju, istodobno sugerirajući brojna rješenja.

Da zaključimo:

 • Postupak pripreme za krizne situacije treba biti dio strateškog plana (ako do sada niste napravili – vrijeme je)
 • Akcijski plan i odgovor na kriznu situaciju – period trajanja je teško definirati obzirom da na uzrok ne možemo uglavnom utjecati
 • Stabilizacija – period koji traje dok se provode ključne odluke i prati njihovo izvršenje
 • Period oporavka – period koji traje dok se poslovanje ne vrati minimalno na razinu na kojoj je bilo prije nastanka krizne situacije

Tko treba biti lider za vrijeme krize?

Je li to netko tko inače upravlja organizacijom? Je li to osoba koja ima osjećaj za ljude ili za izlaz iz situacije? Jesu li to osobe koje djeluju smirujuće na druge ili oni koji su spremni povesti masu? 

Koje karakteristike tražimo u ljudima koji nas trebaju voditi kroz krizu prepuštam vama da odlučite što je najbolje za vas i vaše zaposlene, ali mislite na to da će vaša organizacija lakše i brže prebroditi svaku prepreku ako se ljudi osjećaju sigurno i informirano, te ako u lidera za vrijeme krize imaju potpuno povjerenje.

Autor: Gordana Kadoić, vlasnica tvrtke Adria Corporate

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -