Zbog svojih kćeri, očevi na vodećim pozicijama najviše se bore za ravnopravnost spolova

Sve više muškaraca javno progovara o značaju ravnopravnosti spolova. Najčešće se to radi o muškarcima koji imaju kćeri i iz tog razloga žele ženama najbolje.

Posebna veza djevojčica i očeva

Osim američkog predsjednika Baracka Obame, koji je prošli tjedan na Ženskom summitu u Bijeloj kući rekao kako je on pravi primjer feminista koji se zalaže za ravnopravnost spolova, sada se još jedan utjecajan muškarac izjasnio kako želi da djevojčice imaju jednake mogućnosti kao dječaci.

Riječ je o Mathiasu Cormannu, australskom ministru financija. Kao otac dviju djevojčica, smatra da i one trebaju imati pravo da budu ravnopravne u društvu.  Premda je izbjegao odgovor na pitanje smatra li se feministom, rekao je kako su kćeri dokaz da mu je stalo do ravnopravnosti spolova, prenosi Women’s agenda.

S njim se slaže i australski general David Morrison, koji misli da o ovom problemu trebaju muškarci govoriti više i poticati raznolikost na način da otvore oči i prepoznaju talentirane žene kako bi ih zadržali u organizacijama.

Djevojčice imaju veliki utjecaj na očeve koji se bore za ravnopravnost spolova

Dakle, čini se da djevojčice imaju veliki utjecaj na očeve koji javnim djelovanjem nastoje ukazati na problem neravnopravnosti spolova.

Istraživačica i profesorica na Melbourne Business School Isabel Metz pokušavala je saznati zašto muškarci na vodećim pozicijama promiču ravnopravnost spolova. Povjerljivim razgovorima sa izvršnim direktorima saznala je što ih motivira. Najčešće su to bile kćeri, a neki su se i susreli s diskriminacijom, odnosno doživjeli je posredno preko svojih partnerica.

No, Metz je kroz razgovore mogla vidjeti kako je bilo dosta „promatrača“ među ispitanim muškarcima koji nisu aktivno podržavali, ali nisu bili ni protiv promjena. Međutim, svi su se složili kako je potrebno nešto učiniti kako bi se dogodio napredak u ravnopravnosti spolova na radnim mjestima, ali ne samo u organizacijama, već u suradnji sa školama, vlašću i institucijama.

Dakle, izvršni direktori su samo jedan djelić slagalice. Za ove promjene bi se trebali boriti svi, a ne samo muškarci koji imaju žensku djecu. Potrebna je jedna cijela kontinuirana kulturna promjena. Jer kao što je Barack Obama rekao na summitu „Svi moramo promijeniti stav i prestati muškarcima čestitati kada umjesto žena promijene pelenu svom djetetu..“

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

LinkedIn postaje moćan prodajni kanal

LinkedIn koristi sve više ljudi i ta društvena mreža postaje moćan prodajni kanal. Istaknuo je to Daniel Disney, stručnjak za prodaju...