Zdrava prehrana i dijeta uz pomoć mobilnih aplikacija

Bez obzira želite li se nakon duge zime vratiti u formu ili ste odlučili skinuti nekoliko suvišnih kilograma i promijeniti nezdrave navike, najteže je pokrenuti se i održati motivaciju. Oni koji si to mogu priuštiti posjećuju nutricioniste i privatne trenere. Za nas ostale, postoji jednostavnije i jeftinije rješenje.

Pametni telefoni odavno su dokazali kako su mnogo više od običnih telefona s velikim ekranima. Pregršt aplikacija koje nam se nude u specijaliziranim trgovinama za aplikacije omogućuju nam da u svega nekoliko trenutaka od pametnog telefona stvorimo svog osobnog motivatora, trenera i savjetnika za prehranu.

Mi smo, među stotinama dostupnih aplikacija, izabrali nekoliko za koje smatramo da bi vam mogli pomoći u zdravoj prehrani i dijeti. Na vama je samo da odaberete aplikaciju koja vam odgovara i pratite upute na ekranu.

Top 5 aplikacija za praćenje zdrave prehrane i dijete

MyFitnessPal

zdrava prehrana i dijeta

Ova aplikacija, koja je dostupna za Android, iPhone, ali i Windows Phone i Blackberry, definitivno je među najpopularnijima jer korisnicima nudi sve što im treba. Nakon jednostavne prijave putem e-maila ili Facebook profila, MyFitnessPal otvara pristup velikoj bazi podataka o hrani, ali i stvara svojevrsni dnevnik prehrane.

Zahvaljujući tim podacima, korisnici mogu pratiti koliko su kalorija pojeli tijekom dana, ali i koliko su unijeli soli, masti ili ugljikohidrata. Osim dnevnika prehrane, ova besplatna aplikacija nudi i mogućnost izračuna potrošnje kalorija tijekom vježbanja. Na taj način korisnici na kraju dana dobivaju kompletnu sliku onoga što su unijeli u svoj organizam i onoga što su potrošili.

A kako bi zaista i ostvarili svoj cilj, aplikacija nudi i mogućnost povezivanja s drugim korisnicima u svojevrsnu društvenu mrežu putem koje možete komunicirati, ali i pratiti njihov napredak u borbi s kilogramima.

Lose It!

zdrava prehrana i dijeta

Ova aplikacija za iPhone i Android već ima više od 17 milijuna korisnika diljem svijeta, a njeni tvorci ističu kako je popularnija i od programa ‘Weight Watchers’.

Kao i kod MyFitnessPala, Lose It! nudi mogućnost vođenja dnevnika prehrane, dnevnika fizičke aktivnosti, povezivanja s drugim korisnicima, ali i postavljanja golova i ciljeva.

Autori aplikacije ističu kako su ljudi skloniji pridržavanju režima vježbanja i dijetne prehrane ukoliko imaju podršku drugih i jasan cilj. Lose It! nudi pregršt različitih ciljeva kojima se možete pridružiti ili stvoriti vlastiti cilj i pozvati druge da mu se pridruže. Tako možete odrediti da za ispunjenje cilja svaki član grupe mora izgubiti barem pet kilograma ili vježbati barem pola sata dnevno.

Natjecateljski duh neke će vjerojatno dodatno motivirati, dok će drugi možda prije odustati. Ali, u svakom slučaju će održavanje dijete učiniti zabavnijim.

CalorieCount

zdrava prehrana i dijeta

Ova aplikacija, dostupna za iPhone, Android i Blackberry zdravu prehranu i održavanje dijete pretvara u igru. Točnije, potiče korisnike da ostvaruju male ciljeve, za što dobivaju virtualne nagrade u obliku znački ili pokala, a koji ih dodatno motiviraju da ostvare krajnji cilj.

U svojoj bazi podataka imaju nutritivne podatke o više od 250 tisuća različitih namirnica, kao i podatke o potrošnji energije za nekoliko stotina fizičkih aktivnosti. Nama se posebno svidjela kategorija ‘Neaktivnost’, a do zanimljivih podataka došli smo u kategoriji ‘Volontiranje’.

Dodatni je plus što CalorieCount nudi i pregršt recepata sa već izračunatim nutritivnim vrijednostima, što je za one koji moraju paziti na prehranu veoma bitno.

Oni koji žele dobiti dodatne informacije mogu pročitati savjete stručnjaka, ali i postaviti pitanje u ‘društvenom’ dijelu te dobiti odgovor od drugih korisnika.

Lifesum

zdrava prehrana i dijeta

Još jedna zanimljiva aplikacija koja će vam na vizualno zanimljiv način pokazati koliko ste tijekom dana pojeli, a koliko potrošili. Ono što je zanimljivo kod ove aplikacije je činjenica da ona ‘uči’ o vašim navikama i upozorava vas ukoliko ste, primjerice, pojeli previše slane hrane ili niste popili dovoljno vode.

Zanimljivo je kako je Lifesum kompatibilna i s popularnom aplikacijom za trčanje Runkeeper pa tako možete unositi podatke o tome koliko ste pretrčali svakog dana.

Kao i prethodne aplikacije i Lifesum nudi mogućnost vođenja dnevnika prehrane, ali i postavljanja ciljeva ovisno o vašem prehrambenom profilu. Dodatno, možete pratiti i koliko se vaše tijelo mijenja upisivanjem mjera struka, bokova ili ruku.

MyDietCoach

zdrava prehrana i dijeta

Ova zanimljiva aplikacija namijenjena je upravo ženama koje žele izgubiti koji kilogram viška ili jednostavno živjeti i hraniti se zdravije.

Za razliku od prethodnih aplikacija koje su se fokusirale na statistiku i čiste brojeve, MyDietCoach pristupa dijeti i zdravoj prehrani iz drugog kuta. Glavni joj je cilj motivirati korisnice i pružiti im moralnu potporu u dostizanju ciljeva.

Tako korisnice potiče da piju više vode, jedu više povrća i voća, vježbaju dok gledaju televiziju, ali im nudi mogućnost i učitavanja motivacijskih fotografija koje mogu pogledati u trenucima krize.

Također, nudi mogućnost postavljanja podsjetnika pa vam se više neće moći dogoditi da ste jednostavno zaboravili na vrijeme pripremiti si užinu ili skuhati povrće za večeru.

Zanimljiva je opcija ‘Panic tips’ odnosno savjeti u trenucima krize kada se zbog putovanja ili večere u restoranu ne možete držati zacrtane prehrane. Osim što korisnice mogu čitati tuđe savjete, također mogu ponuditi i svoje, ali i pogledati motivacijske fotografije i citate koji ih mogu dodatno motivirati da ustraju u zdravoj prehrani i dijeti.

Foto: PlaceIt by Breeze, screenshot, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -