10 pravila za zdravo sunčanje!

Sunčeve zrake podižu razinu serotonina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Zaslužne su i za sintezu vitamina D koji nas, između ostaloga, štiti od omekšavanja kostiju i osteoporoze. Sunce nas ne čini samo sretnima, nego i lijepima.


Pročitajte još: Sunčanje, a što nakon?


Međutim, sunce nije uvijek sigurno. Zlouporaba sunca i manjak pravilne zaštite vrlo su opasni. Mogu uzrokovati opekline, alergiju, slabljenje imunološkog sustava, pa čak i melanom. Stoga donosimo 10 pravila za zdravo sunčanje, kako bi vaše druženje sa suncem donijelo osmijeh i uživanje u zdravoj koži:

  1. Izbjegavajte izlaganje suncu između 11 i 16 sati kada je zračenje najintenzivnije. Nosite sunčane naočale i ne zaboravite šešir.
  2. Nanesite zaštitne proizvode 15-30 minuta prije izlaganja suncu, kako bi vaša koža bila spremna i pravilno zaštićena.
  3. Jako je važno nanijeti odgovarajuću količinu proizvoda sa zaštitnim faktorom: mjera od 6 čajnih žičica dostatna je za tijelo odrasle osobe prosječnog stasa.
  4. Osjetljivi dijelovi tijela, kao što su područje oko očiju, nos, uši, vrat, dekolte, ruke, ali i koljena i gornji dio stopala, tamne jače i brže i potrebna im je dodatna zaštita.
  5. Tamnite postepeno! Tijekom prvih dana sunčanja upotrebljavajte viši zaštitni faktor i ne zadržavajte se dugo na suncu.
  6. Ne zaboravite nanijeti zaštitne kreme na teško dostupna mjesta – između ramena i iza koljena. Uvijek zamolite nekog pored sebe da vam namaže dijelove tijela koje vi ne možete.
  7. Ponovno nanesite zaštitu svaka 2-3 sata jer sunce oštećuje molekule krema i losiona. Obavezno nanosite ponovno nakon kupanja.
  8. Zapamtite da voda, pijesak i snijeg reflektiraju sunčeve zrake i povećavaju rizik od opeklina. Čak 90% UV zračenja prodire kroz oblake, a 50% zračenja može doprijeti do vas čak i ako ste u hladu ili sjeni.
  9. Nemojte prestati koristiti zaštitne kreme. Ako već imate podlogu, tj. već ste potamnjeli, to ne znači da vas ta boja štiti od opeklina.
  10. Ne zaboravite da osjetljiva dječja koža zahtijeva posebnu zaštitu. Štoviše, djeca do 3 godine starosti ne bi smjela biti izložena direktnom suncu.

Pročitajte još: Top 5 najboljih krema za sunčanje za lice


Ako baš želite tamniji ten, zdravu preplanulost omogućuju proizvodi za samotamnjenje: odlični su i za početak ljeta kad ne možete dočekati ljetovanje i sunčanje, ali i za održavanje preplanulosti. Pri tom svakako imajte na umu, kralj zaštite koji omogućuje zdravo sunčanje je ipak zaštitni faktor.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -