Zelena kava – najlakše rješenje za kilograme?

Za razliku od drugih dijeta koje se fokusiraju na izbacivanje određene namirnice ili grupe namirnica iz prehrane i forsiranje drugih ‘zdravih’ namirnica, dijeta sa zelenom kavom, koja je u javnosti postala poznata i kao ‘hollywoodska dijeta’ ne ograničava toliko prehranu koliko u nju uvodi novi dodatak.

Glavna je prednost ovog dodatka prehrani u njegovoj lakoći primjene jer je dovoljno tek popiti kapsulu ili napitak od zelene kave i to, najčešće, jednom dnevno.

Zelena kava – najlakše rješenje za kilograme?

Hollywoodske zvijezde navodno su pomoću zelene kave izgubile suvišne kilograme bez pretjerane muke i odricanja, ali to baš i nije tako. Prije svega, kao i kod bilo kakvih dodataka prehrani, treba dobro pročitati o kakvom se dodatku radi te odabrati proizvod koji je najkvalitetniji pa makar ga i platili nešto više.

Zelena kava zapravo je ne pržena kava koja se može koristiti u prahu za pravljenje napitka ili u kapsulama, Ono što ju razlikuje od klasične kave je činjenica da ne sadrži kofein, a bogata je antioksidansima.

Kako cijela stvar funkcionira? Neke studije pokazale su kako se uzimanjem zelene kave može izgubiti 1,5 – 3 kilograma više nego da se ne uzima ekstrakt zelene kave. Antioksidansi u zelenoj kavi djeluju na ugljikohidrate u organizmu, odnosno na aktivnu apsorpciju glukoze.

Kome je namijenjena, kome ne

Osobe koje koriste bilo kakve lijekove ili druge dodatke prehrani trebale bi se prije uzimanja zelene kave posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava. Iako je većina preparata od zelene kave bez kofeina, posebnu bi pozornost trebali obratiti ljudi koji imaju problema s glaukomom, anksioznošću, dijabetesom, visokim krvnim tlakom, iritabilnim crijevima, osteoporozom ili su imali bilo kakvo krvarenje iz probavnog sustava.

Također, žene koje doje ili su trudne ne bi smjele uzimati preparate na bazi zelene kave jer nema dokaza da je on siguran za dijete..

Izazovi tijekom korištenja zelene kave

Kao što smo već napomenuli, zelena kava ne može biti temelj dijete već se radi o dodatku prehrani koji može pomoći prilikom mršavljenja.

Stoga bi, ukoliko želite smršaviti, uz uzimanje preparata od zelene kave trebali prakticirati dijetnu prehranu i pojačati fizičku aktivnost.

No, prije početka dijetne prehrane i uzimanja zelene kave, trebali biste se posavjetovati s liječnikom koji će moći ocijeniti smijete li koristiti zelenu kavu i kakvu dijetnu prehranu možete prakticirati.

Ono što se tijekom korištenja zelene kave ne smije konzumirati su zeleni i crni čaj, energetski napitci bogati taurinom, te kava bogata kofeinom (prije svega crna i instant kava).

Također, važno je napomenuti kako bi nakon 8 do 10 tjedana konzumiranja preparata od zelene kave trebalo napraviti pauzu.

Osobe koje su navikle na visoke količine kofeina u svakodnevnoj prehrani, mogle bi na početku uzimanja zelene kave osjetiti glavobolju, razdražljivost i malaksalost – simptome krize zbog nedostatka kofeina u tijelu. Te simptome možete ublažiti ispijanjem većih količina vode tijekom dana i laganom tjelovježbom.

jutarnja kava

Kako se hraniti na poslu?

S obzirom na to da je zelena kava dodatak, a ne osnova dijete, prehrana ovisi o vrsti dijete na koju ste se odlučili. Također, bez obzira koristite li zelenu kavu u kapsulama ili u prahu, najčešće se uzima jednom dnevno, pa njeno konzumiranja ne poslu ne bi trebalo predstavljati nikakav problem.

Pozitivni učinci zelene kave

Osim gubitka kilograma, zelena kava može pomoći i u regulaciji visokog krvnog tlaka, ali i u regulaciji visokog šećera u krvi. Međutim, liječnici upozoravaju kako su potrebna dodatna istraživanja koja će pokazati pravi omjer loših i dobrih učinaka uzimanja zelene kave.

Konačni rezultati

Konačni rezultati kod dijete sa zelenom kavom variraju od osobe do osobe ovisno o razini fizičke aktivnosti i odabiru osnovne dijete.

Liječnici upozoravaju da se zelena kava ne bi smjela konzumirati uz redukcijske dijete niti je zamjena uravnoteženoj i raznolikoj prehrani.

Kako se na tržištu mogu kupiti različiti preparati zelene kave trebalo bi dobro proučiti razinu aktivne supstance u proizvodu te da li je uz naziv ‘dodatak prehrani’ naveden i notifikacijski broj Ministarstva zdravlja.

Zelena kava može se nabaviti u ljekarnama, biljnim ljekarnama i drogerijama, ali bi se prije kupovine trebalo posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom o tome smije li se, u kojoj količini i koliko dugo uzimati koji preparat sa zelenom kavom.

Foto: Dan Bollinger(Wikipedia),

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -