Zeleni čaj – pravi izvor zdravlja

Zeleni čaj je vrlo popularno piće koje se proizvodi iz biljke Camellia sinensis. Koristi se kao lijek već tisuće godine. Podrijetlo čaja je iz Kine, ali se naširoko koristio u cijeloj Aziji, a ta je stara azijska tradicija osvojila i zapadni svijet.

Iako postoje razne vrsta čaja, zeleni se ipak smatra najzdravijim i naglašava se važnost njegovog ispijanja. Prema pisanju Ordinacije.hr, pitanje zdravstvene koristi ovog čaja nije u potpunosti riješeno, jer neki smatraju kako nema dovoljno dokaza da bi se proglasio apsolutno ljekovitim, no dokazano je da pomaže kod niza zdravstvenih stanja.

11 razloga zašto trebate piti zeleni čaj

Portal  Lifehack navodi 11 razloga zašto trebate piti zeleni čaj:

Zeleni čaj pomaže u smanjenju tjelesne težine jer sagorijeva masnoće i pojačava metabolizam. U jednom danu može sagorjeti 70 kalorija, odnosno 7 kilograma u godinu dana.

Zeleni čaj pomaže u reguliranju šećera u krvi te ga liječnici preporučuju za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2.

Prema istraživanjima, redovito konzumiranje zelenog čaja sprječava kardiovaskularne bolesti jer smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sustava. Dakle, redovita konzumacija zelenog čaja se smatra da smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka.

Ovaj snažan antioksidans može smanjiti rizik od raka jednjaka, kao i kolesterol.

Zeleni čaj potiče pamćenje te usporava proces smanjenja acetilkolina u mozgu što dovodi do Alzheimerove bolesti, dok antioksidansi sprječavaju oštećenje stanica u mozgu koje uzrokuju Parkinsonovu bolest.

L-theanine, vrsta aminokiselina koje se nalaze u zelenom čaju pomažu u oslobađanju od stresa i tjeskobe.

Zeleni čaj bogat je izvor tanina te kao antiseptik sa širokim rasponom antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, pomaže kod upala usta koje mogu biti izazvane bakterijama, gljivicama, virusima ili alergijama. Također, uništava bakterije i viruse koji uzrokuju karijes, a štiti i kožu od starenja.

Zeleni čaj može biti i zamjena za kavu jer sadrži kofein, no pretjerana konzumacija može prejako djelovati na živčani sustav te pobuditi anksioznost i nesanicu. Stoga se trudnicama i dojiljama preporučuje da ga izbjegavaju.

Savjetuje se da pokušate odabrati kvalitetniji brand zelenog čaja, jer neki od niže kvalitete brandova mogu sadržavati prekomjerne razine fluorida.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hodanje tijekom radnog dana

Zašto usred radnog dana trebate prošetati?

Ako ste radoholičarka, hodanje tijekom radnog dana sigurno nikad nije bila opcija za vas. No, možda je vrijeme da to promijenite....
- Advertisment -