Želite li znati laže li vam potencijalni poslovni partner? Pitajte ga o neuspjehu

Novi klijenti i partneri od iznimne su važnosti za uspjeh poslovanja. Oni su ti koji donose ugled, no nisu baš svi poželjni za suradnju. Postoje i oni loši koje ne trebate zadržati, ali ni započinjati suradnju s njima. Umjesto njih trebate se usredotočiti na one zahvalne s kojima će biti užitak poslovati.

A kako prepoznati klijente lažljivce?

Serijski poduzetnik Josh Fechter je za portal Quora ispričao svoju priču o otkrivanju potencijalnog poslovno partnera lažljivca.

Kako se riješiti lažljivih poslovnih partnera?

Kad pričate s potencijalnim poslovnim partnerima, oni će najčešće govoriti o svojim postignućima, a pitanje je hoće li preuzeti i odgovornost za neuspjeh.

Fechter je dogovarao suradnju s osnivačem jedne marketinške agencije, koji nije mogao prestati pričati o svojim postignućima. Umjesto objašnjenja kako njegov posao može koristiti Fechterovom startupu Autopilotu, on je samo pričao o uspjehu njegove tvrtke i  kako su radili s najboljim startupima.

Fechter je zbog toga postao sumnjičav i nije mu preostalo ništa drugo nego da im postavi pitanje o njihovom neuspjehu.

„Pričajte mi o vremenu kad vaš klijent nije dobio željeni rezultat. O vremenu kad niste bili uspješni.“

Na taj način htio je vidjeti hoće li preuzeti odgovornost za neuspjeh i jesu li vrijedni suradnje.

Naravno da nije preuzeo odgovornost. Umjesto da kaže kako nisu provjerili tvrtku prije suradnje, rekao je kako je to bila najgora tvrtka i kako su imali nerealna očekivanja.

Osobe trebaju znati prihvatiti neuspjeh i nositi se s njim, te preuzeti dio odgovornosti jer iz svake pogreške možemo nešto pozitivno izvući. Ukoliko se umjesto toga traži isprika ili okrivi samo druga strana, to ne znači da će tako izgledati uspješnije.

Slažete li se s tim?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više