Želite znati pravu istinu o učenju stranih jezika?

Opet je ono doba godine kada gdje god se okrenete iskače nova čudotvorna metoda za učenje stranog jezika. Na tržištu su redom:

  • nevjerojatne elektrode koje priključite na glavu tijekom noći i ujutro se probudite, ni više ni manje, nego kao izvorni govornik kojeg god egzotičnog jezika zamislite;
  • interaktivne igrice koje igrate svaki dan po samo 5 minuta i u mjesec dana nema razlike između vašeg engleskog i engleskog planetarno popularne Meghan Markle. „Doigrajte“ do engleskog jezika kraljevske obitelji!
  • učenje stranog jezika slikajući, modelirajući ili kuhajući;
  • učenje stranog jezika skačući, trčeći, razgledavajući grad, dubeći na glavi ili meditirajući… i sve to uz 15% popusta ako se javite među prvih 5 kandidata! Dobijete i bilježnicu na dar!

Jedino što još nitko ne nudi je jednokratno punjenje glave znanjem stranog jezika uz pomoć revolucionarnog vrča punog njemačkog, talijanskog ili kineskog. Ipak, ne sumnjamo da će i takva metoda ubrzo naći svoje mjesto pod zvjezdanim nebom.

Treba „zagrijati stolicu“

Atraktivnost bilo koje od navedenih metoda, naravno, ne dovodimo u pitanje. Vjerujemo da ćete se izvrsno provesti što god od navedenoga izabrali. Ipak, ako vam je cilj zaista naučiti jezik, možda i niste na pravom mjestu.

Naučiti strani jezik nije nimalo jednostavno. Kao što nije jednostavno ni definirati što uopće znači „znati jezik“. S obzirom da nismo zabilježili porast poliglota od izlaska bilo koje od nevjerojatno kreativnih navedenih metoda, još uvijek je najsigurniji i najučinkovitiji način učenja jezika dobro staro „grijanje klupe“. Naravno, korištenje novih alata i tehnologija je dobrodošlo sve dok je to samo alat, a ne i svrha procesa učenja.

Čudotvorna metoda?

učenje stranog jezika

Većina istraživanja pokazuje kako je potrebno 400 – 600 sati učenja kako biste postigli B1/B2 razinu znanja. Dakle, ako učite neki jezik svaki dan po sat vremena, opet će vam trebati dulje od godinu dana.

O tome koliko će trebati baš vama ovisi o vašem stavu prema učenju, vremenu kojim raspolažete, predanosti, trudu, ali i prirodnoj nadarenosti za jezike. Ovisi, naravno, i o razlozima zbog kojih učite, odnosno o vašoj motivaciji, kao i o vještinama profesora i primjerenosti materijala koji se koristi u nastavi.

Međutim, koliko god sve to variralo, jedno je sigurno – čudotvorne metode nema. Bez stvarnog procesa učenja nećete se jednog jutra probuditi tečno pričajući kečuanski. Kažu da čuda postoje, ali za njihovo ostvarenje treba – vrijedno raditi.

Autor: Jezični centar Sintagma

Foto: Unsplash, Sintagma

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

natječaj za kulturne i kreativne industrije

Natječaj za kulturne i kreativne industrije vrijedan više od 33 milijuna...

Još je nešto manje od mjesec dana preostalo za podnošenje projektne prijave na poziv Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih...