Sara Bahai – jedina žena za volanom taksija u Afganistanu

Zabrana glasovanja i vožnje, zabrana izlaska iz kuće bez dopuštenja supruga, zabrana abortusa, zabrana vožnje motora s kacigom– neke su od zabrana s kojima se žene u nekim dijelovima svijeta svakodnevno susreću.

Jedina žena za volanom taksija u cijeloj zemlji

Žene vozači u zapadnom su svijetu sasvim normalna stvar. Za volanom taksija ih možda možemo rjeđe viđati, ali postoje. Ali ne i u Afganistanu.

Sara Bahai jedina je žena za volanom taksija u Afganistanu. Također je prva i jedina žena taksista u povijesti ove konzervativne zemlje. Bahai je 40-godišnja, neudata, vozačica taksija u Mazar-i Sharifu, četvrtom po veličini gradu u Afganistanu, zemlji koja je poznata u svijetu po tradicionalnom odnosu prema ženama. Jedina je u svojoj obitelji, koja broji 15 članova, koja zarađuje za život, a svoj posao radi s ponosom. Bahai kaže da se nikada nije udavala jer zna da joj muž ne bi dopustio da radi.

Također kaže da se svakodnevno bori s kritikama konzervativne zajednice, najviše od strane muškaraca koji su joj u nekoliko navrata i prijetili smrću, optužujući je da se to što radi protivi islamu. Zbog prijetnji smrću, sa sobom, u kući gdje živi sa svojom obitelji, drži nabijenu lovačku pušku. Žene u društvu je smatraju hrabrom i daju joj potpunu podršku. Bahai ovakav odnos muškaraca prema njoj nije nimalo pokolebao jer i dalje radi svoj posao, ali i uči druge žene kako voziti.

Saudijska Arabija – jedina zemlja na svijetu sa zabranom vožnje ženama

Saudijska Arabija jedna je od najtradicionalnijih zemalja na svijetu u kojoj žene ne mogu glasovati, ni sjesti za volan automobila, ali i zemlja koju se često može naći na popisu zemalja koje krše osnovna ljudska prava žena. Prava žena su definirana islamom, koji je jedina priznata religija u ovoj zemlji, a bez dozvole skrbnika – muškarca, ne mogu se udavati, putovati, obrazovati i sl. Također je jedina zemlja na svijetu koja zabranjuje ženama da voze.

Nedavno je istaknuti saudijski povjesničar Saleh Al-Saadoon, tijekom TV debate na saudijskoj televiziji Rotana Khalijiyya, rekao kako ne dopuštaju ženama da voze jer se boje da ne budu silovane i da ih žele tako zaštititi. Njegov argument ne bi bio toliko šokantan da nije, na pitanje voditeljice o ženama vozačima na zapadu, izjavio da žene na zapadu voze jer očito da silovanje njima nije toliko velika stvar.

Foto: Youtube ScreenShot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više