Ženama u Hollywoodu je dosta diskriminacije

Razlika u plaćama postoji u svim industrijama. Osim što su mnoge žene manje plaćene za obavljanje istog posla kao njihovi muški kolege, moraju se susretati i s drugim vrstama diskriminacije. Ni Hollywood, pa ni Broadway nisu imuni na razlike i predrasude.

Sienna Miller odbila ulogu zbog manje plaće

Broadway se u posljednjih nekoliko dana našao u centru pozornosti. Ne samo zbog vrhunskih, svjetski poznatih predstava, već po diskriminaciji.

Sienna Miller, poznata po ulogama u filmovima poput „Zvjezdana prašina“ ili „G. I. Joe: Kobrin uzlet“, otkrila je da se i ona nedavno susrela s diskriminacijom. Naime, ovoj 33-godišnjoj glumici ponuđena je glavna uloga u predstavi koju je ona iz principa odbila. Zašto? Zato što su joj ponudili upola manju plaću nego što su ponudili glavnom glumcu u predstavi.

„Bila je to predstava sa samo nas dvoje na pozornici i meni s ponudili čak manje od pola nego što bi on trebao biti plaćen. Da je bila riječ o dva muškarca, to se vjerojatno ne bi dogodilo. Žalosno, ali sam odbila“, rekla je glumica u intervjuu za Vogue.

Miller nije jedina koja se susreće s ovakvom vrstom diskriminacije. Čak i Jennifer Lawrence, najviše plaćena glumica u Hollywoodu, zarađuje manje od najviše plaćenog glumca u Hollywoodu, Roberta Downeyja Jr., i to za 28 milijuna dolara manje. U prosjeku, žene u Hollywoodu dobivaju manje honorare za uloge u filmovima, nego muškarci.

Ageizam česti problem u Hollywoodu

Razlika u plaćama nije jedini problem glumica u Hollywoodu. Štoviše, mogli bismo reći da im je to još relativno mali problem. Glavni problem kod žena u Hollywoodu je diskriminacija na osnovi godina, odnosno takozvani ageizam.

37-godišnjoj glumici Maggie Gyllenhaal ranije ove godine odbijena je uloga u seriji “The Honourable Woman” u kojoj je trebala glumiti ljubavnicu 55-godišnjem muškarcu. Zašto? Jer su joj rekli da je „prestara“ za tu ulogu. Sa sličnim problemima počela se susretati i Anne Hathaway koja je počela gubiti uloge od 20-godišnjakinja.

Za žene u Hollywoodu izgleda postoji „rok trajanja“ i u prosjeku to je negdje oko 35. godine. Dok su glumice iznad 35. godine, poput Sandre Bullock, Julie Roberts ili Halle Berry, rijetke na filmskim ekranima, još uvijek imamo priliku vidjeti neke glumce uz koje smo odrastali kako igraju glavne uloge u filmovima, poput Willa Smitha, Sylvestera Stallonea ili mega popularnog Morgana Freemana.

No, sve više žena odlučuje progovoriti o diskriminaciji s kojom se susreću, a dosta njih odlučuje preuzeti stvari u svoje ruke.

Tako je primjerice Reese Witherspoon, vrckava plavuša koju svi najbolje znamo po glavnoj ulozi u filmu „Plavuša s Harvarda“, osnovala vlastitu produkcijsku kuću Pacific Standard te krenula u ekranizaciju knjiga s jakim ženskim likovima.

Filmska legenda Meryl Streep, koja iza sebe ima 19 nominacija za Oskara, velikodušnim donacijama podupire rad scenaristica iznad 40. godine, a još jedna diva filmske industrije Jane Fonda je gotovo na početku karijere počela s produkcijom vlastitih filmova, među kojim je i filmski klasik „9 to 5“, kojim je promijenila percepciju zaposlene žene 80-ih godina prošlog stoljeća.

Foto: Flickr/ Stuart Crawford

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više