Žene bježe od konkurencije, ali se vole natjecati same sa sobom

Kad govorimo o natjecanju, najprije pomislimo na muški spol. Još od gladijatorskih igara navikli smo na borbu između muškaraca, a i danas su muški sportovi gledaniji od ženskih.

Slično je i u politici, gdje kod debata vidimo puno manje žena, a čini se kako se muškarci više vole natjecati i na radnom mjestu.

Zašto žene bježe od konkurencije?

Neki stručnjaci smatraju kako je razlog tome što žene nisu spremne za natjecanje u jednakoj mjeri kao i muškarci, no možda to ovisi samo o njihovom protivnicima. Iako se ne žele natjecati s drugima, vole se natjecati same sa sobom, pokazala je nova studija koja će biti objavljena u svibnju u časopisu American Economic Review.

Autorice Coren Apicella i Johanna Molerstorm rekle su za New York Times kako bi to moglo promijeniti i dugogodišnje pretpostavke o ženama na radnom mjestu.

U suradnji s apsolventicom sa sveučilišta George Mason  Elif Demiral, u istraživanje su uključile 1200 muškaraca i žena i pokušale otkriti jesu li žene jednako sklone natjecanju sa samom sobom, kao i muškarci.

Rješavajući niz matematičkih zagonetki, od sudionika su tražile da sami odrede način isplate. Dok se u prvom dijelu za svaku riješenu zagonetku dobivao dolar, u drugom dijelu natjecali su se protiv drugih osoba i kad bi riješili više zadataka od protivnika, dobili bi dvostruko više za svaku zagonetku (2 dolara). I treći dio, u kojem su mogli birati na koji način žele natjecati – sami sa sobom ili s drugim sudionicima.

Muškarci više riskiraju, žene igraju na sigurno

Rezultati su tako pokazali da su muškarci bili spremniji za natjecanje s drugim osobama i iz tog razloga su zaradili i više novaca.

No, premda nisu željele toliko riskirati, žene su jednako kao i muškarci pokušavale poboljšati svoj prijašnji rezultat, natječući se same sa sobom.

Autorice smatraju kako se žene ne vole natjecati s konkurencijom, već samo sa sobom zbog manjeg samopouzdanja. Žene nisu toliko sigurne mogu li pobijediti konkurenciju, čak i kada su zaista sposobne da je pobijede. Ako bi se već odlučile natjecati s konkurencijom, suparnik bi im u tom slučaju češće bila žena, pokazala su prijašnja istraživanja.

No, i natjecanje samih sa sobom može biti korisno i pomoći ženama da poboljšaju svoj učinak. I to je važno za napredovanje i može im pomoći da postanu jednako konkurentne na radnom mjestu kao i muškarci. Veliku ulogu u svemu tome imaju i njihovi mentori, koji su im dužni dati povratne informacije o njihovom radu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eu fondovi ženski posao

Zašto su EU fondovi uglavnom ženski posao?

Ravnopravnost postaje stvarnost, muškarci preuzimaju naša standardna ženska zanimanja, više ne možeš naći poštenu debeljačku kuharicu ili su sve fit i...