Žene bježe od konkurencije, ali se vole natjecati same sa sobom

Kad govorimo o natjecanju, najprije pomislimo na muški spol. Još od gladijatorskih igara navikli smo na borbu između muškaraca, a i danas su muški sportovi gledaniji od ženskih.

Slično je i u politici, gdje kod debata vidimo puno manje žena, a čini se kako se muškarci više vole natjecati i na radnom mjestu.

Zašto žene bježe od konkurencije?

Neki stručnjaci smatraju kako je razlog tome što žene nisu spremne za natjecanje u jednakoj mjeri kao i muškarci, no možda to ovisi samo o njihovom protivnicima. Iako se ne žele natjecati s drugima, vole se natjecati same sa sobom, pokazala je nova studija koja će biti objavljena u svibnju u časopisu American Economic Review.

Autorice Coren Apicella i Johanna Molerstorm rekle su za New York Times kako bi to moglo promijeniti i dugogodišnje pretpostavke o ženama na radnom mjestu.

U suradnji s apsolventicom sa sveučilišta George Mason  Elif Demiral, u istraživanje su uključile 1200 muškaraca i žena i pokušale otkriti jesu li žene jednako sklone natjecanju sa samom sobom, kao i muškarci.

Rješavajući niz matematičkih zagonetki, od sudionika su tražile da sami odrede način isplate. Dok se u prvom dijelu za svaku riješenu zagonetku dobivao dolar, u drugom dijelu natjecali su se protiv drugih osoba i kad bi riješili više zadataka od protivnika, dobili bi dvostruko više za svaku zagonetku (2 dolara). I treći dio, u kojem su mogli birati na koji način žele natjecati – sami sa sobom ili s drugim sudionicima.

Muškarci više riskiraju, žene igraju na sigurno

Rezultati su tako pokazali da su muškarci bili spremniji za natjecanje s drugim osobama i iz tog razloga su zaradili i više novaca.

No, premda nisu željele toliko riskirati, žene su jednako kao i muškarci pokušavale poboljšati svoj prijašnji rezultat, natječući se same sa sobom.

Autorice smatraju kako se žene ne vole natjecati s konkurencijom, već samo sa sobom zbog manjeg samopouzdanja. Žene nisu toliko sigurne mogu li pobijediti konkurenciju, čak i kada su zaista sposobne da je pobijede. Ako bi se već odlučile natjecati s konkurencijom, suparnik bi im u tom slučaju češće bila žena, pokazala su prijašnja istraživanja.

No, i natjecanje samih sa sobom može biti korisno i pomoći ženama da poboljšaju svoj učinak. I to je važno za napredovanje i može im pomoći da postanu jednako konkurentne na radnom mjestu kao i muškarci. Veliku ulogu u svemu tome imaju i njihovi mentori, koji su im dužni dati povratne informacije o njihovom radu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...