Žene će biti kažnjene za asertivnost, ali samo verbalnu

Da bi nas poštovali na radnom  mjestu  te da bismo se izborili za svoja prava, ponekad moramo pokazati određenu dozu asertivnosti.  Međutim, za asertivno ponašanje na radnom mjestu možete biti kažnjeni, pogotovo ako ste žena.

Žene se više kažnjava za asertivno ponašanje

Naime, žene se u prosjeku više kažnjava za asertivno ponašanje od muškaraca, pokazala je studija koju su provele Melissa J. Williams, docentica u Goizueta Business School te njena kolegica Larissa Tiedens. Studija pod nazivom „The Subtle Suspension of Backlash: A Meta-Analysis of Penalties for Women’s Implicit and Explicit Dominance Behavior“ je tako pokazala da se žene posebno kažnjava za izravne eksplicitne oblike ponašanja, kao što su pregovori za plaću ili traženje od susjeda da smanji glazbu.

Međutim, za asertivnost kod neverbalnog izražavanja, odnosno korištenja paraverbalnih znakova nisu kažnjavane. Žene tako smiju koristiti geste rukama, mogu započeti komunikaciju, biti glasne, pa čak i prekinuti nekoga kada je to potrebno. Sve se to tumači kao toplina i interaktivnost, ali ne i asertivnost.

Ukoliko žena traži nešto za svoje zaposlenike, primjerice povišicu za pomoćnika ili produljenje roka za cijeli tim, ni to se neće smatrati asertivnošću. Dakle, žene smiju biti asertivne samo kad se bore za druge ili kroz neverbalnu komunikaciju.

Može li to biti rješenje? Mogu li žene sve rješavati preko neverbalnih signala? Naravno da ne mogu, objašnjava Williams za The Wall Street Journal. Katkad je potrebno dignuti ton, kada govor tijela ne može riješiti stvar.

Muškarci u svemu tome imaju veliku ulogu, dodaje Williams. Oni se jednako tako trebaju boriti za jednakost spolova i poticati organizacijsku kulturu  u kojoj će svi biti jednaki. A dok se ta promjena ne dogodi, ambiciozne žene imaju barem ove neverbalne alate na raspolaganju. Stoga ih iskoristite kako biste bile utjecajne na poslu, savjetuje Williams.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...