Novo istraživanje kaže da udane majke obavljaju više kućanskih poslova nego samohrane majke – kako to?

Stigle su iznenađujuće vijesti – majke koje su u braku obavljaju više kućanskih poslova od onih samohranih. Vrijeme je da saznate što je married mom penalty iliti kazna za udane majke.

Pristajanje na zadanu ulogu

Istraživanje koje je provelo sveučilište u Teksasu otkrilo je da udane žene dnevno prosječno provode 2.95 sati na obavljanje kućanskih poslova, dok samohrane majke provode 32 minute manje na iste zadatke, donosi Fortune. Udane žene vjerojatnije će odigrati očekivanu spolnu ulogu u svojim odnosima. One posvećuju više vremena kućanskim poslovima kako bi ispunile društvena očekivanja poput onih da moraju kuhati ili čistiti.

„Brak ostaje institucija koja nastavlja zahtijevati od žena da se pobrinu za održavanje kućanstva ili brigu o djeci zbog vjerovanja da su žene prirodno fokusiranije na dom.“

Zanimljivo, upravo je uloga muža ovdje ključna. Naime, dodatni odrasli član kućanstva ipak ne znači i povećanje opsega kućanskih poslova. Podaci kažu kako žene s većom obitelji oko sebe (osim supruga) zapravo provode manje vremena na zadatke poput čišćenja, pranja posuđa i kupovine namirnica.

„Istraživanje pokazuje da muškarci nužno ne doprinose na način da donose jednakost u kućanstvo“, kaže jedna od autorica istraživanja.

Ovi podaci sukladni su s prijašnjim zaključcima koji kažu da se razlike između muškaraca i žena, kada su u pitanju kućanskih poslovi, smanjuju, ali ne zato što muškarci rade više, nego zato što žene više ne rade sve poslove.

“Naša saznanja sugeriraju kako nije dodatan par ruku bitan nego kome te ruke pripadaju“, zaključuju autori.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -