Žene i obiteljski biznis

Prema ministru Marasu 60% tvrtki u Hrvatskoj su obiteljski biznis, a Slavica Singer s osječkog ekonomskog fakulteta tvrdi da 50% zaposlenog stanovništva radi u obiteljskim tvrtkama.

Postoji li stakleni strop u obiteljskom biznisu?

Najjače tvrtke u Hrvatskoj su obiteljske i u njima vodeću ulogu imaju muškarci, žene se tu uglavnom spominju kao potpora suprugu koja se brine o obitelji i drži ju na okupu te tu i tamo “uskače” u poslu. Vrijedi li u obiteljskom biznisu isto što i u korporativnom svijetu: žena ako i radi onda je to tek toliko da radi, njena glavna uloga je briga o obitelji a muškarac gradi biznis odnosno karijeru?

Žene u malim obiteljskim biznisima ravnopravnije

Međutim, ako pogledamo male i srednje tvrtke čini se da je ipak lakše probiti stakleni strop i postati ravnopravni partner suprugu ako ne i vodeći.

Lea Brezar, direktorica marketinške agencije Dhar media, ima glavnu ulogu u obiteljskom biznisu sa suprugom. ” Rekla bih da je uloga direktora pala na mene jer sam oduvijek znala i osjećala kamo želim odvesti posao. I to je presudilo. No to definitivno ne znači da odluke ne donosimo skupa, zapravo uvijek razgovaramo o svemu, pa  čak i ako se oko svega ne slažemo, dajemo si dovoljno prostora da proživimo različite situacije. No na kraju uvijek odluke donosimo zajedno.”

Raznolikost doprinosi boljoj podjeli posla i donošenju odluka, kako u korporativnom tako i u obiteljskom biznisu. Lea kaže da podjela uloga u poslu dolazi prvo po preferencijama. “Suprug voli biti tihi partner, dok meni leže komunikacije. On je igrač bez kojeg ne možete jer je super oslonac, uvijek predan poslu i odgovoran. I još posjedujue svojevrsnu karizmu, pa vam se lako uvuče pod kožu” kaže ona.

Patrizia Milani je suvlasnica i direktorica obiteljskog biznisa Vibro beton koji je osnovao suprugov otac prije točno 50 godina. U svojoj 27 godini pokrenula je vlastitu tvrtku koja je nudila inovativno oglašavanje, ali se zbog velike potražnje na tržištu pridružuje obiteljskom biznisu. U ovoj tipično muškoj industriji, Patrizia i suprug ostvaruju sinergiju kombinacijom zajedničkih vještina.  Suprug je vodeći stručnjak za proizvodnju betonskih proizvoda a Patrizia se brine o motivaciji zaposlenika, komunikaciji unutar i izvan tvrtke, usavršavanju i prilagođavanju tržištu i željama kupaca.

“Moj kolega, poslovni partner, u privatnom životu i suprug, je doista i moj najbolji prijatelj i savjetnik. Kad postoji dobra razmjena koja dozvoljava rast i napredovanje, onda postaje nebitno dali je to suprug, kolega, poslovni partner, prijatelj” kaže Patrizia.

Što se tiče podjele na privatni i poslovni život, priznaje da se i kod kuće govori o poslu jer se ideje ne rađaju samo u radnom vremenu već i kroz razgovor i razmjenu iskustava,  privatno-poslovna druženja..”To me ispunjava i nemam potrebu ne pričati o poslu” kaže ona.  U kućanskim poslovima svi su aktivni podjednako.

 

Foto: Dreamstime/Wavebreakmedia

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više