Dok vi birate filtere, oni s AI-om već preuređuju vaš ured

U brzopoteznoj trci prema digitalnoj revoluciji, jedan segment populacije ostaje začuđujuće zakovan za početne pozicije – žene. Dok svijet grli umjetnu inteligenciju (AI) s oduševljenjem rezerviranim za najveće tehnološke proboje, većina žena se ponaša kao da se ništa ne događa. Ne samo da propuštate priliku, već si aktivno kopate profesionalnu jamu. Jesmo li zaboravile boriti se ili smo samo prespavale digitalni ustanak?

Za one koji nisu pratili, AI alati poput ChatGPT-a, Midjourneya i ElevenLabsa već preoblikuju naše radne i privatne živote. LinkedInov izvještaj „AI na poslu“ iz studenog 2023. otkriva da poslovi koji uključuju ChatGPT bilježe porast od 21 puta samo u jednoj godini. I dok se muškarci hvataju u koštac s AI tehnologijama, studije pokazuju da su žene znatno sporije u usvajanju AI alata i razumijevanju njihovih implikacija. Čini se da nas više brine boja laka za nokte nego kako programirati budućnost koja nam kuca na vrata.

Vrijeme je za buđenje

Studije također upozoravaju na zabrinjavajuću tendenciju: žene ne samo da sporije usvajaju AI alate, već i manje razumiju njihove implikacije. Charter Research Institut i Flexjobs bilježe da dok polovica muškaraca već koristi AI, samo jedna trećina žena to čini. Zar stvarno želimo ostati u tehnološkom srednjem vijeku dok se svijet oko nas transformira?

Štoviše, naše kolegice čini se nemaju ni pravu predstavu o opasnostima koje leže na putu. Samo četvrtina žena izražava zabrinutost zbog utjecaja AI na sigurnost njihovih poslova, u usporedbi s trećinom muškaraca. Ironično, upravo su žene te koje bi trebale biti na prvoj crti obrane. Prema studiji Sveučilišta u Karolini, nevjerojatnih 80% žena u SAD-u zauzima poslove koji su visoko osjetljivi na automatizaciju.

Fotografija napravljena u Midjourneyu

To znači da bi AI mogao zamijeniti četvrtinu do polovicu njihovih zadataka. Kod muškaraca, ova brojka je nešto manja, ali oni to shvaćaju ozbiljno. Jer, prema istraživanju Sveučilišta u Melbourneu, samo 12% istraživača i mizernih 6% razvojnih inženjera u polju AI-a su žene. Ako se ove brojke ne promijene, tehnologije koje već preko 10 godina preoblikuju naš svijet neće adekvatno odražavati potrebe ni perspektive polovice stanovništva. Probudite se dame, AI ne čeka nikoga.


Pročitajte više: Kako je aplikacija Patricije Topić i njezina partnera naučila govoriti ‘babinim’ jezikom


Propuštamo priliku koja nam je nadohvat ruke

Ne radi se o tome da će AI zamijeniti ljude; oni koji ga koriste zamijenit će one koji ga ne koriste. I dok mi raspravljamo o jednakosti, digitalna jama se sve više produbljuje. Dame, dok vi razmišljate, AI već preuzima vaše poslove! Upravo sada, AI nudi šanse za one koji su spremni učiti i prilagoditi se. Prema istraživanju Amazona iz studenog 2023., poslodavci su spremni platiti premium od 35% do 50% više onima koji vladaju AI vještinama. Zar nije ironično? Dok se mi borimo za jednakost plaća, prilika za stvarno povećanje zarada nam izmiče jer smo preokupirane zastarjelim pristupom.

Zaista, draga ženska populacijo, zar ne vidite ironiju? Dok se borimo za svoje mjesto u svijetu, propuštamo priliku koja nam je na dohvat ruke. AI nije samo budućnost; on je sadašnjost koju ignoriramo na vlastitu štetu. Ova apatija nije samo šokantna; ona je opasna. AI neće čekati da se probudimo iz digitalnog sna. Za nas, za žene, sada je trenutak da preuzmemo kontrolu nad tehnologijom koja oblikuje naš svijet, a i naše profesionalne sudbine.

Dakle, još jednom, drage moje žene, vrijeme je da prestanemo biti skeptične promatračice i postanemo aktivne sudionice u AI revoluciji. AI je vlak koji ne čeka nikoga, a najmanje one koji dvoje. Ne radi se o zamjeni čovjeka, već o zamjeni onih koji koriste AI s onima koji ga ignoriraju. Na nama je da odlučimo na kojoj ćemo strani biti.

AI Konferencija koja se održava 18. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu provest će vas kroz različite sfere umjetne inteligencije, a dizajnirana je da bi zadovoljila sve, od početnika do naprednih korisnika. Sve WiA članice imaju popust od 10% na ulaz, promo kod: WiA.

Foto: Patricija Topić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Skromna u svojoj veličini,
    velika u svojoj skromnosti.
    Natprosječna, uvijek ispred svog vremena, karizmatična, pozlati sve što dotakne!
    Znanje ulazi samo u dobro srce!
    To je moja Patricija 💓

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -