Žene koje rade u noćnim smjenama imaju veći rizik od raka

Žene koje rade u noćnim smjenama imaju veći rizik od određenih vrsta raka.

Novo istraživanje je pokazalo kako je ukupan rizik svih vrsta raka veći za 19 posto kod žena koje rade noćne smjene kroz dugi vremenski period. Tako je rizik od raka kože veći za čak 41 posto, raka dojke za 32 posto, a raka želuca 18 posto.

Utjecaj noćnog rada na zdravlje žene

Najveću opasnost od obolijevanja od raka i rada u smjenama imaju medicinske sestre. Šanse da obole od raka dojke su čak 58 posto veće kod medicinskih sestara koje rade noćne smjene, nego kod onih koje rade samo danju, piše Mail online.

Kineski znanstvenici u ovom su istraživanju pokušali saznati ima li utjecaja dugogodišnji rad u noćnim smjenama s rizikom za obolijevanje od desetak vrsta raka. Prijašnje istraživanje pokazalo je kako izloženost svjetlu po noći smanjuje razinu melatonina, što može poremetiti ‘unutarnji sat’ koji regulira uspavanost. Taj hormon također suzbija rast raka dojke, dokazano je drugim istraživanjem.

Najnovije istraživanje objedinilo je rezultate čak 61 različitog istraživanja, kojima je obuhvaćeno četiri milijuna ljudi iz Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Azije. Nakon što su podijelili obuhvaćene ispitanike po lokacijama, znanstvenici su otkrili kako je povećan rizik od raka dojke kod žena koje rade noćne smjene otkriven kod radnica u Sjevernoj Americi i Europi.

“Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli vezu između noćnog rada i raka dojke samo na ta dva kontinenta. Moguće je da žene na tim lokacijama imaju višu razinu spolnih hormona, koji su povezani hormonski ovisnim tumorima kao što je rak dojke”, kazao je profesor Xuelei Ma sa Sveučilišta Sichuan iz Kine.

“Žene koje dugi period rade noćne smjene trebale bi imati redovite preglede za rano otkrivanje karcinoma”, izjavio je.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -