Žene i korupcija – iznimka ili modus operandi?

Svaki dan saznajemo za nove milijunske afere i pitamo se ima li tome kraja.

Politikom kao i biznisom dominiraju muškarci. Ali kad pogledamo neke od najvećih afera u posljednjih nekoliko godina, u većini njih su bile prisutne i žene. Fimi media, Nadan Vidošević je imao ženu pomoćnicu… A jučer smo čuli  da navodno ni Sisačko-moslovačka županica ne preza od izvlačenja novca poreznih obveznika za financiranje privatnih potreba.

Da li su žene manje sklone korupciji od muškaraca?

Prema istraživanju Svjetske banke iz 2001, povećanje broja žena u politici smanjuje korupciju, što je potaknulo grad Meksiko da drastično poveća broj žena prometnih policajaca kako bi smanjili korupciju.

Da li su žene stvarno manje sklone korupciji od muškaraca ili tu ulogu igraju i neki drugi faktori?

Kao prvo, politika je i više nego biznis “muški klub” u koji žene nemaju pristupa. Samim time imaju i manje prilika da dođu u okolinu u kojoj se korupcija dogovara.

Zatim tu su motivi ulaska u politiku. Debbie Walsh, direktorica američkog Centra za žene u politici pri sveučilištu Rutgers kaže da “žene idu u politiku da nešto naprave, a muškarci da postanu netko.”

Žene ulaze u politiku da bi nešto promijenile, a budući da ih ima malo, kad su izabrane, imaju velika očekivanja i standarde te su zbog toga manje sklone korupciji. A takva su i očekivanja birača koji će jače osuditi neprimjereno ponašanje žene političarke nego muškarca političara.

Pa kako to da mi onda imamo žene s “prstima u pekmezu”?

Naš slučaj objašnjava istraživanje politologa Justina Esareya i Gine Chirillo sa Rice sveučilišta koji tvrde da to ovisi o političkoj kulturi.  Ako je politička kultura takva da je korupcija stigmatizirana, žene će manje tolerirati korupciju od muškaraca. Ali ako je korupcija modus operandi u nekom sustavu, ne postoji razlika između žena i muškaraca u toleranciji korupcije.

Čim je manja vjerojatnost da ih se uhvati, žene se uklope i udruže sa šefovima, ljubavnicima i kolegama.

Što vi mislite, da li su kod nas žene u biznisu i politici manje sklone korupciji ili ćemo morati još malo pričekati?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više