Gdje su žene na novčanicama?

“Da mi kompa bude Mažuranić, frend Stjepan Radić, prijatelj Marulić, kao buraz Ante Starčević…” Sjećate li se pjesme grupe “Tram 11” pod nazivom “Hrvatski velikani” koja se bavi tematikom nedostatka novca? Na stranu volite li ili ne hrvatski rap, većina će prepoznati pjesmu i aluziju na novčanice od 100, 200, 500 i 1000 kuna.

Hrvatska od 1994. godine ima vlastitu valutu, kunu, koju bi u bližoj ili daljoj budućnosti možda mogao zamijeniti euro. Ali, jeste li ikada pogledali hrvatske novčanice i zapitali se – gdje su žene na novčanicama?

Gdje su žene na novčanicama?

žene_na_novčanicama_rosa_parks

Hrvatska nije jedina država u svijetu koja na svojim novčanicama ima samo likove muškaraca. I SAD ima istu praksu posljednjih 100 godina. No, za razliku od Hrvatske, gdje je važnije pitanje imamo li uopće kakvu novčanicu u džepu, u SAD-u je pokrenuta inicijativa da se, barem na jednoj novčanici, prikaže povijesno važna ženska ličnost.

Okupljene oko inicijative “Women On 20s”, nekoliko je Amerikanki pokrenulo glasovanje za odabir žene koja bi na novčanici od 20 dolara zamijenilo lice predsjednika Andrewa Jacksona.

Predložile su 15 kandidatkinja koje predstavljaju intelektualke, političarke i aktivistkinje koje su tijekom proteklih 200 godina ostavile trajni trag u američkoj povijesti. Tako su se u finalnom izboru našle i Rosa Parks (prva Afroamerikanka koja se pobunila protiv rasne segregacije) i Eleanor Roosevelt (supruga američkog predsjednika Teddya Roosevelta i humanitarka).

Iako odluku od promjeni izgleda novčanice u konačnici donosi Kongres, ova je inicijativa već privukla veliku medijsku pozornost i potaknula više od 50 tisuća ljudi da glasa o tome koju ženu žele vidjeti na novčanici od 20 dolara.

Žene zaslužuju biti na novčanici

žene_na_novčanicama_jane_austen

Potaknuti ovom inicijativom, odlučili smo istražiti kakvo je stanje u drugim državama diljem svijeta.

Tako smo otkrili da je Turska početkom 2009. godine na novčanicu od 50 turskih lira odlučila staviti lik Fatme Alije, prve spisateljice u turskoj književnosti.

Pitanje žena na novčanicama pojavilo se i u Velikoj Britaniji koja na jednoj strani novčanice ima sliku kraljice Elizabethe II. Na novčanici od 5 funti trenutno se nalazi Elizabeth Fry, koju bi 2016. godine trebao zamijeniti Winston Churchill. Kako ne bi došlo do “nedostatka ženskih likova” na novčanici, Bank of England odlučila je “ponuditi” mjesto na novčanici od 10 funti Jane Austen. Tako će se od 2017. na novčanici od 10 britanskih funti, uz lice kraljice Elizabethe II nalaziti i Jane Austen.

Stariji će se lako prisjetiti novčanice od 100 njemačkih maraka koju je krasila slika Klare Schuman, vrhunske pijanistice i supruge skladatelja Roberta Schumana.

Čini nam se kako su žene u prošlosti lakše dobivale prostor na novčanicama. Tako nije bila rijetkost da se na jugoslavenskim dinarima, uz slike muškaraca, nađu i slike žena. Gotovo polovicu novčanica dinara krasile su slike žena. Neke su bile povijesne ličnosti, neke su bile jednostavno ilustracije.

Žene na hrvatskim novčanicama

žene_na_novčanicama_5_euro

Zanimljivo je kako su kune, koje je tijekom 2. Svjetskog rata izdala Hrvatska državna banka, na svom naličju sadržavale slike žene s djetetom i žena u narodnim nošnjama.

No, s osamostaljenjem Hrvatske 1990.-ih godina i uvođenjem prvo hrvatskog dinara, a potom i hrvatske kune, žene su jednostavno nestale s naših novčanica.

Postoji li šansa da se novčanice promijene i uvedu neka nova lica? Možda. Naime, tijekom proteklih 20 godina, koliko koristimo kunu, nije bilo značajnijih promjena izgleda novčanica. Mijenjale su se sigurnosne značajke i potpis guvernera HNB-a, ali izgled novčanica ostao je isti.

Čak ni uvođenje eura ne bi pomoglo ženama da se probiju na novčanice u Hrvatskoj. Naime, dizajn eura je prilično generički i ne tolerira stavljanje osoba na novčanice, već se na njima nalaze karta Europe i nacionalni spomenici.

Dakle, žene u Hrvatskoj, osim ako se nešto ne promijeni, neće tako skoro gledati ženski lik na novčanici.

Koga biste vi odabrali?

Iako vjerojatno nećemo doživjeti ženu na licu novčanice kune, zanima nas koju poznatu Hrvaticu biste vi željeli vidjeti?

Nama se izbor nametnuo sam od sebe. Rado bismo na novčanici vidjele sliku Marije Jurić Zagorke ili Ivane Brlić Mažuranić. Obje su ostavile trajan trag u hrvatskoj povijesti i književnosti, a za njih se čulo i van granica Hrvatske.

Javite nam u komentarima koga biste vi predložili i za koju novčanicu?

Foto: screenshot YouTube, Wikipedia, Flickr (Tax Credits)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -