Žene na poziciji CEO-a zarađuju više od muškaraca

Razlika u plaćama žena i muškaraca još je uvijek velika. U SAD-u postoji procjena da svaka žena u prosjeku zaradi 78 centi u odnosu na jedan dolar koji svaki muškarac zaradi.

Hrvatska se po pitanju razlike u plaćama smjestila negdje uz prosjek EU-a. Naime, kod nas razlika u plaći iznosi oko 18 posto, dok je prosjek EU 16,4 posto.

No, u SAD-u postoji i pozitivan trend u povećanju plaća žena na izvršnim pozicijama.

Žene na poziciji CEO-a zarađuju više od muškaraca na istoj poziciji

Najnovije istraživanje USA TODAY pokazalo je kako žene na CEO poziciji zarađuju više od muškaraca.

Istraživanje je provedeno analizom naknada svih izvršnih direktora na listi burzovnog indeksa S&P 500, a analizom su obuhvaćene naknade 21 žene na CEO poziciji. Jedina koja nedostaje na listi je Heather Bresch, CEO kompanije Mylan (MYL), čiji podaci o primanjima nisu bili dostupni.

Prosječna naknada žene na CEO poziciji je oko 18,8 milijuna dolara, dok je prosječna plaća muškaraca na istoj poziciji 12,7 milijuna dolara.

Prva na listi najplaćenijih žena je Marissa Mayer, CEO Yahooa s godišnjim primanjima od 42 milijuna dolara. Slijede je Safra Ada Catz, CEO kompanije Oracle s 37,7 milijuna te Marillyn Hewson, CEO kompanije LockHeed Martin s godišnjim primanjima od 33,7 milijuna dolara.

Mayer je prošle godine dobila povišicu od 69%, a do tada je najplaćenija žena na CEO poziciji bila Safra Ada Catz – sada druga na listi.

Jesu li zaista žene više plaćene?

Iako je ovo dobra vijest za žene na visokim pozicijama, većina žena još uvijek za isti posao zarađuje manje od muškaraca – 78 centi na svaki dolar koji muškarac zaradi.

Činjenica je da su samo 22 žene na listi S&P 500, dok su ostalo muškarci (njih 455). Dakle, žene su u velikoj manjini kada govorimo o izvršnim pozicijama. Također, istraživanje je provedeno samo na temelju liste S&P 500, dok podaci o ostalim kompanijama u SAD-u nisu uzeti u obzir.

S druge strane, plaće izvršnih direktora su javno dostupne, pa vjerojatno kod mnogih kompanija postoji strah od reakcije javnosti u slučaju da su i malobrojne žene koji su na CEO poziciji plaćene manje od muškaraca.

Za kraj, podaci na temelju ovakvog malog istraživačkog uzorka nisu reprezentativni, a isticanje plaća 21 žene na poziciji CEO-a može dovesti do krive percepcije javnosti da se stvarna razlika među plaćama zaista smanjuje.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više