Samo tri zemlje na svijetu imaju više žena šefova

Prije gotovo pet desetljeća žene su se počele boriti za svoje pravo glasa. Pokret za jednaka prava počeo je šezdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme kada, po riječima Stephanie Shirley, žene nisu mogle otvoriti ni bankovni račun bez supruga. Ta borba traje i danas – u obliku pokreta za rodnu ravnopravnost na poslovnom području. Žene su u velikom broju zemalja još uvijek manje plaćene za isti rad i nema ih puno na vodećim pozicijama.

Žene na upravljačkim pozicijama nisu dominantne u “zapadnjačkim zemljama”

Istraživači u B2B tvrtki Expert Market proveli su istraživanje kako bi vidjeli postotak žena na upravljačkim pozicijama zemalja diljem svijeta. Istraživanje su proveli na uzorku od 126 zemalja. Ako pretpostavljate da već znate koje bi to zemlje mogle biti i ako mislite da je SAD jedna od njih – prevarili biste se. Iako su pokreti za prava žena najviše maha uzeli upravo u toj zemlji, na ovoj listi ne ulazi ni u top 10 zemalja s najvećim postotkom žena na upravljačkim pozicijama. Australija i Kanada – zemlje za koje mnogi misle da su “zemlje budućnosti”, nalaze se na 36. mjestu s 36,2 posto žena na upravljačkim pozicijama, dok se Ujedinjeno Kraljevstvo nalazi na 41. mjestu s postotkom od 34,2 posto žena.

Zemlje s najvećim i najmanjim postotkom žena na upravljačkim pozicijama

Top tri zemlje s više od polovice žena na upravljačkim pozicijama su Jamajka, Kolumbija i Sveta Lucija (država iz skupine otočnog niza Malih Antila). Prvo mjesto je zauzela Jamajka koja ima 59,3 posto žena na upravljačkim pozicijama. Slijede je Kolumbija i Sveta Lucija koje imaju po 52,3 posto žena na upravljačkim pozicijama. Odmah u nizu slijede Filipini te ostale latinoameričke države te države istočne Europe.  Iznenađujući podaci s obzirom na to da nijedna od tih država nema status ‘zapadnjačkih država’ koje su u svijetu na glasu kao najliberalnije.

Ono što ne iznenađuje su zemlje s najnižim postotkom žena na upravljačkim pozicijama. Na prvom mjestu se našao Pakistan sa samo 3 posto žena na upravljačkim pozicijama. Slijede ga Ujedinjeni Arapski Emirati s 10 posto žena, a Japan i Republika Koreja imaju 11 posto žena na upravljačkim pozicijama.

Prema istraživanju, prosjek žena na upravljačkim pozicijama je između 30 i 40 posto, no još uvijek postoji mjesta za poboljšanje tog postotka.

žene_na_upravljačkim_pozicijama_karta

Foto: 123rf, Expert Market

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...