Žene napuštaju tehnološku industriju zbog diskriminacije na radnom mjestu

Već je duže vrijeme u fokusu javnosti činjenica da je ženama u tehnološkoj industriji teže. Teže im je doći do zaposlenja i napredovanja. No, što to točno znači teže, odnosno s kakvim se problemima žene u tehnološkoj industriji susreću?

Stereotipizacija, isključivanje, seksualno uznemiravanje…

Upravo bi nam jedno zanimljivo istraživanje moglo pomoći odgovoriti na to pitanje. Naime, istraživači sa Sveučilišta Stanford proveli su istraživanje pod nazivom „Elephant in the Valley“ koje je pokazalo s kakvim se točno vrstama diskriminacije žene u tehnološkoj industriji susreću. Rezultati, ne da su poražavajući, nego i šokantni.

Čak 84 posto žena dobilo je „kompliment“ da su previše agresivne. Teško je izbjeći pokazivanje agresivnosti kada je čak 47 posto žena izjavilo da ih se više puta tražilo da rade poslove od manjeg značenja, odnosno poslove tipične kod stereotipizacije žena na radnom mjestu, kao što je naručivanje hrane ili vođenje bilješki na sastancima.

Dalje, njih 66 posto je izjavilo kako misle da su zbog svog spola isključene iz nekih važnih društvenih ili networking prilika, a njih čak 90 posto iskusilo je seksističko ponašanje na konferencijama u organizaciji njihove kompanije ili na drugim eventima u industriji.

88 posto žena je doživjelo da se pitanje koje je klijent ili kolega trebao postaviti njima, postavljalo njihovim muškim kolegama. Od toga je njih 84 posto izjavilo da ta druga osoba nije uspostavila kontakt očima s njima, a njih 87 posto je dobilo ponižavajuće komentare od muških kolega.

Pitanja o bračnom statusu, obiteljskom životu i djeci ni u tehnološkoj industriji nisu rijetkost. Čak je 75 posto žena bilo upitano o tim stvarima. A žene koje su tek rodile, njih 52 posto je skratilo porodiljni jer su smatrale da će imati negativni utjecaj na njihovu karijeru.

Seksualno uznemiravanje također nije rijetkost. To je doživjelo 60 posto žena, od kojih čak 65 posto od strane njihova šefa i to u nekoliko navrata. Većina njih, 60 posto, prijavile su uznemiravanje, koje se u većini slučajeva nije ni riješilo. A 39 posto žena nije prijavilo uznemiravanje jer su se bojale da će negativno utjecati na njihovu karijeru.

Istraživanje je provedeno na više od 200 žena koje imaju barem 10 godina radnog iskustva. Njih 77 posto su žene starije od 40 godina, a 75 posto njih ima djecu. Ispitane su žene na različitim pozicijama – CXO, osnivačice, žene u investicijskoj industriji, a u istraživanje su uključene čak i žene koje rade u poznatim kompanijama poput Googlea, Applea ili VMWarea.

Rezultat – žene odlaze iz industrije

U 21. stoljeću, naročito u zapadnom svijetu, ovakvi su rezultati sramotni i pokazuju da se zakoni koji bi trebali štititi žene dosta često nalaze samo tamo gdje su i zapisani – na papiru.

Stalna diskriminacija dovodi do toga da žene nisu uopće zainteresirane za tehnološka područja, a mnoge od njih odlaze.

Tako je primjerice istraživanje psihologinja sa Sveučilišta Wisconsin pokazalo da gotovo 40 posto žena s diplomom iz inženjerstva odlazi iz svog područja upravo zbog negativne radne klime, nedostatka potpore od nadređenih ili kolega te malih ili nikakvih prilika za napredovanje.

Nadya Fouad i Romila Singh provele su anketu na uzorku od pet tisuća žena s inženjerskom diplomom. Anketa je pokazala da nakon diplome, njih 11 posto nikada nije ni počelo raditi u svom području, a 27 posto ih je otišlo s radnog mjesta.

No, nije sve tako sivo. U ovom istraživanju čak je 60 posto žena izjavilo da njihove kompanije ulažu u treninge, imaju točno određene kriterije napredovanja i podupiru ravnotežu privatnog i poslovnog života, bez obzira na spol zaposlenika.

Izgleda da je problem još uvijek u organizacijskoj kulturi nekih kompanija, koju bi trebale pod hitno mijenjati. Brojne su kompanije počele uvoditi različite treninge za prepoznavanje nesvjesnih predrasuda, među kojima je i Facebook. A žene? Žene bi svakako prije prihvaćanja ponude za posao trebale dobro provjeriti svog potencijalnog poslodavca i kakav je njegov odnos prema ženama u kompaniji.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više