Žene u Poljskoj se ipak izborile za ono malo prava na pobačaj

Poljski su zastupnici ipak odbacili prijedlog o potpunoj zabrani pobačaja, piše BBC.

Nakon Općeg ženskog štrajka koji se održao u ponedjeljak na ulicama Varšave, Krakowa, Gdanjska, Lodza i Wroclawa, čini se kako su se žene ipak uspjele izboriti za ono malo prava što im je ostalo.

Odbačen prijedlog o potpunoj zabrani pobačaja

Poljska je zemlja koja ima jedan od najstrožih zakona vezano uz pobačaj, a  dosad je bio legalan samo u tri slučaja –  ukoliko je ugroženo zdravlje ili život žene, kad je fetus malformiran ili u slučaju silovanja.

Žene obučene u crno izašle su na ulice i borile se protiv potpune kriminalizacije pobačaja. U Hrvatskoj se u organizaciji Ženske mreže Hrvatske održavao prosvjed solidarnosti. a osim Zagreba, podršku su Poljakinjama dali i u Londonu, Parizu, Berlinu, Dusseldorfu i Belfastu.

Inicijativu koja u potpunosti zabranjuje pobačaj te kazneno progoni žene koje dožive spontani pobačaj, prošli je tjedan Poljski parlament pustio u procedure, a ona je prijedlog građanske inicijative Ordo Iuris koja je uz podršku Katoličke crkve skupljala potpise kako bi se pobačaj potpuno zabranio.

No, ovaj ovaj kontroverzan prijedlog ipak nije prošao. U plenumu su 352 zastupnika glasali protiv njega, dok ih samo 58 bilo za potpunu zabranu pobačaja. Na kraju ni poljski biskupi nisu mogli prihvatiti taj zakon jer nisu željeli da se žene kažnjava zatvorom. A osim žena, i liječnici bi se kažnjavali kaznom zatvora i do pet godina.

Zamjenik premijera Jaroslaw Gowin rekao je pobačaj sigurno neće zabraniti onim ženama kojima bi mogli ugroziti život ili zdravlje, ili pak silovanim ženama.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više