Žene putem Twittera i hashtaga #ShoutYourAbortion žele smanjiti stigmu abortusa

Pitanje pobačaja je dosta osjetljivo. S jedne strane imamo protivnike pobačaja, koji zagovaraju pravo na život, dok s druge strane imamo zagovornike koji kažu da jedino žena ima pravo donijeti odluku o pobačaju.

Bilo kako bilo, ostaje činjenica da se mnoge žene koje se odluče na taj korak moraju nositi sa stigmom i sramotom koju pobačaj nosi sa sobom. Borba za pravo na pobačaj je u tolikom fokusu u današnje vrijeme da se “bitka” prenijela i na društvene mreže.

Iskustva abortusa putem hashtaga #ShoutYourAbortion

U SAD-u, osim „prepucavanja“ predsjedničkih kandidata, u fokusu je i prijedlog da se umanji financijska potpora organizaciji „Planned Parenthood“. Iako ova organizacija pruža cijeli niz usluga za poboljšanje zdravlja žena, činjenica da radi i abortuse donijela joj je neželjenu popularnost, koja je na kraju rezultirala prijedlogom zakona da se ukine financijska potpora za sljedeću godinu. Da stvar bude još gora, i predsjednički kandidati svoje debate vode oko ove organizacije.

Kako bi podsjetile javnost da je abortus legalan, tri su aktivistkinje, Amelia Bonow, Lindy West i Kimberly Morrison, na društvenim mrežama pokrenule borbu za pravo na pobačaj i smanjenje stigme s kojom se žene suočavaju. Putem hashtaga #ShoutYourAbortion pozvale su žene da podijele svoje iskustvo pobačaja.

Pozivu se odazvalo na stotine žena koje su na društvenim mrežama, pretežito Twitteru, opisale svoje iskustvo pobačaja i razloge za njega.

„U našoj kulturi pobačaj je nešto o čemu tiho razgovaramo, skrivene po kutovima, u privatnosti s drugim ženama ili uopće ne razgovaramo. Bez ikakve javne rasprave o stvarnosti pobačaja, o stvarnosti da je pobačaj obični medicinski postupak kojeg će napraviti barem trećina žena, protivnici će ga moći oblikovati po svome“, objasnila je Lindy West, jedna od pokretačica ovog hashtaga, za MTV.

Hashtag je pokrenut prije četiri dana, a svoje je iskustvo podijelilo već stotine i stotine žena diljem svijeta tako podupirući pravo svake žene da bira hoće li ili neće donijeti tu odluku.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više