Žene s Wall Streeta konačno progovaraju kako je biti žena tamo

Wall Street je vjerojatno jedna od najpoznatijih ulica na svijetu. Svi smo gledali puno filmova koji prikazuju glamurozan dio Wall Streeta. No rijetki prikazuju onaj skriveni dio, o kojem se rijetko priča, odnosno ono što se događa u stvarnosti, iza zatvorenih vrata.

Korupcija i slične stvari također su važan dio te cijele priče, ali se manje pozornosti posvećuje stvarima s kojima se žene, one koje rade u kompanijama na Wall Streetu, susreću. I to bi se uskoro moglo promijeniti.

Film o Wall Streetu sa ženske perspektive

U nedavnom megahitu „Vuk s Wall Streeta“ imali smo priliku upoznati život Jordana Belforta, kojeg je u filmu utjelovio Leonardo DiCaprio. Sada ćemo imati priliku upoznati život bankarice Naomi Bishop u filmu „Equity“. Naomi, čija se karijera počinje uzdizati nakon sumnjivih ulaganja, glumi poznata glumica Anna Gunn, najpoznatija po ulozi u seriji „Breaking Bad“. Tužiteljicu koja će progoniti Naomi glumit će Alysia Reiner, koja je najveću slavu stekla ulogom u seriji „Orange is The New Black“.

„Naš je cilj bio napraviti film koji će vam pokazati Wall Street kakvog još niste vidjeli“, rekla je Alysia Reiner za Fortune, koja je, osim što ima jednu od glavnih uloga u filmu, i producentica filma, zajedno s Sarah Megan Thomas (koja također glumi u filmu).

Reiner i Thomas su i vlasnice produkcijske kuće koja snima film koji će prikazati priču o Wall Streetu sa ženske perspektive, što uključuje seksizam i diskriminaciju s kojom se žene svakodnevno susreću. Sama priča je zasnovana na stvarnim iskustvima, odnosno na velikom broju intervjua sa ženama i muškarcima koji rade u velikim kompanijama na Wall Streetu, a koji su odlučili podijeliti svoja iskustva i svjedočanstva o tome što znači biti žena na Wall Streetu.

„Kada ste žena u bilo kojoj industriji u kojoj dominiraju muškarci, to utječe na vaše ponašanje i nivo samopouzdanja. Utječe, na primjer, na vašu odluku što hoćete ili nećete nositi. U filmu su prikazane takve razlike koje su suptilne, ali smo ih mi itekako svjesne“, rekla je Reiner.

Bivša bankarica podigla prašinu svojom knjigom o Wall Streetu

No, što će žena odjenuti i kako će je na temelju toga procjenjivati još je najmanji problem u industriji. Bivša investicijska bankarica Maureen Sherry u svom romanu „Opening Belle“ opisuje s kakvom se diskriminacijom, seksizmom, nejednakošću i uznemiravanjem susreću žene na Wall Streetu. Kroz glavni lik knjige, Isabelle, opisuje svoje iskustvo menadžerice u investicijskoj kompaniji Bear Stearns, kao i iskustva drugih žena, koja je sakupljala kroz 10 godina.

„Ono što me posebno pogodilo, ali i ohrabrilo, je koliko mi je žena zahvalilo što sam odlučila progovoriti i zatim podijelilo svoju priču sa mnom“, rekla je Sherry za BizWomen.

Njezino iskustvo uključivalo je i zatvorene kondome na pizzi, imitiranje krave kada je prolazila hodnikom do sobe za dojenje i slične stvari. Iako je voljela svoj posao, otišla je iz industrije i sada radi sa suprugom. Rekla je, nije ljuta, niti joj je cilj da svojom knjigom promijeni Wall Street, ali želi započeti razgovor, koji će, nada se, potaknuti same kompanije da naprave neke promjene.

„Željela sam dati sliku o Wall Streetu kroz ženske oči. Mislim da do sada još nismo imali priliku vidjeti točnu sliku. Nisam neka ogorčena žena i samo želim ukazati pozornost na takve stvari.“

I sama Sherry kaže kako je svjesna da se mnoge žene boje napraviti nešto po pitanju takvog ponašanja. Ionako su manjina u muškoj industriji, teško im je uspjeti i ne žele se nikome zamjeriti. Zato je odlučila progovoriti u njihovo ime.

Produkcijska kuća u vlasništvu Reese Witherspoon i Brune Papandrea, Pacific Standard, već radi na filmskoj adaptaciji njezinog romana „Opening Belle“, tako da uskoro možemo očekivati još jedan film o ženama s Wall Streeta.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...