Žene su bolje u tehnologijama, kaže izvješće instituta Brookings

Institut Brookings smatra da žene imaju bolje digitalne vještine od muškaraca, ali su još uvijek nedovoljno zastupljene u industriji.

Žene u tehnologiji imaju bolje vještine od muškaraca, navodi se u izvješću Instituta Brookings.

Mislite li da su muški mozgovi pogodniji za tehnološke poslove? Razmislite još jednom.

Izvještaj iz programa Metropolitan Policy u Brookings Institutu mjerio je muške i ženske digitalne rezultate i utvrdio da su žene sposobnije u raznim vještinama potrebnim za tehnološku struku od muškaraca.

Pozicija žene u tehnološkim poslovima

Brookingsov izvještaj, pod nazivom “Digitalizacija i radna snaga”, promatrao je “informacije o znanju, vještinama, alatima i tehnologiji, obrazovanju i osposobljavanju, radnom kontekstu i potrebnim radnim aktivnostima” za visoke tehnologije, rezultat 48 za žene u odnosu na 45 za muškarce, prenosi Pcchip.hr.

No unatoč tome što je veća sposobnost, navodi se u izvješću, više muškaraca nego žena popunjava najvišu razinu digitalnih poslova u “računalnim, inženjerskim i upravljačkim područjima, kao i nižim digitalnim zanimanjima kao što su prijevoz, građevinarstvo, prirodni resursi i izgradnja i terenski poslovi.”

To je već svima poznata situacija, jer izvješća o udjelu zaposlenosti žena u tehnološkim tvrtkama je u stalnom padu i zauzima ispod 30 posto zaposlenih, a brojka je još više poražavajuća ako se uzmu u obzir položaji u upravljanju i vodstvu tehnoloških kompanija u svijetu.

U posljednjim desetljećima, širenje digitalne tehnologije na gotovo svako poslovno i radno mjesto, također poznato kao “digitalizacija”, utječe na preoblikovanja svjetskih gospodarstava i radna okruženja u njima. “Digitalizacija svega” istodobno je povećala potencijal pojedinaca, tvrtki i društva, a istodobno pridonosi nizu neugodnih utjecaja i nejednakosti, kao što su nejednakost plaća radnika u mnogim demografskim skupinama i raznolikost ekonomskih ishoda.

“Dok sveopća digitalizacija pruža značajne prilike svima, pa tako i za žene da se promaknu na svojim radnim mjestima, čini se da premalo žena to usitinu i korisiti”, navodi se u izvješću.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...