Žene traže povišicu jednako kao i muškarci, ali je rjeđe dobivaju

Novo istraživanje o zaradama pokazalo je kako ne stoji teorija da su žene manje plaćene od muškaraca jer nisu sklone traženju povišica u jednakoj mjeri kao oni.

Žene, dakle, nisu povučene kada se radi o traženju povišice na radnom mjestu, samo je ne dobivaju uvijek kad je traže.

Žene traže, ali ne dobivaju povišicu

Istraživanje su zajedno proveli Poslovna škola Cass iz Londona, Sveučilište u Warwicku i Sveučilište u Wisconsinu, a ispitano je 4.600 muškaraca i žena na 840 radnih mjesta koji rade jednak broj sati, bilo da se radi o djelomičnom ili punom radnom vremenu.

Broj radnih sati bio je važan za ovo istraživanje jer zaposlenici koji rade pola radnog vremena puno rjeđe traže povišicu.

Rezultati su pokazali kako žene koje rade jednak broj sati kao i muškarci imaju 25 posto manje šanse od njih da će dobiti povišicu kad je zatraže.

Dakle, žene traže povišicu, ali je ne dobivaju. Iako su autori očekivali da će rezultati pokazati kako je razlog nedobivanju povišice taj što žene nisu dovoljno nametljive, kao što su to muškarci, rezultati su pokazali kako su u tome ravnopravni.

Jedan od autora istraživanja i profesor ekonomije i bihevioralnih znanosti sa Sveučilišta u Warwicku, Andrew Oswald smatra kako se u tom slučaju zapravo radi o diskriminaciji žena, prenosi portal Fortune.

Ovo istraživanje bilo je bazirano na prikupljenim podacima iz Australije jer tamo jedino postoji sustavno bilježenje traže li i zašto zaposlenici povišicu, a istraživači vjeruju da ti podaci odlično odgovaraju i uvjetima u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Žene mlađe od 40 godina učinkovitije pregovaraju o povišici, što sluti na dobro jer će se tako promijeniti ponašanje prilikom pregovaranja i smanjiti razlika u plaćama između muškaraca i žena, smatra koatorica istraživanja i izvanredna profesorica Poslovne škole Cass Amanda Goodall.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -