Žene u biznisu -pregovarajte kao žene

Žene u biznisu su gospodarski imperativ budući da mogu doprinijeti biznisu na način na koji muškarci ne mogu.  S tim ciljem jučer je održan još jedan Networking Breakfast u organizaciji Women in Adria u zagrebačkom hotelu Westin.

Žene u biznisu su neiskorišten potencijal

Na doručku se sudionicama pridružio i ministar poduzetništva i obrta Goran Maras koji je poručio da je „žensko poduzetništvo u Hrvatskoj neiskorišten potencijal, stoga ga podržavamo i potičemo. Smatram kako je potrebno uložiti više kako bi se ono promoviralo. Potrebno je stimulirati uključivanje žena u ovakvo područje rada te upravo zbog toga naše ministarstvo ženama kod prijava na natječaje daje dodatne bodove.“

žene_u_biznisu_pregovarajte_1

Predavanje o pregovaračkim vještinama, koje su neophodne u poslovnom svijetu, održala je Davorka Biondić Vince. Posjetiteljicama je na početku rekla kako je naš prvi plač kad smo rođene bio naš prvi pregovor. Unutar jednog sata mi pregovaramo 40% vremena ili 24 minute. Jedino što se upitno je koliko uspješno to radimo. Upravo je to bio smisao predavanja, kako bi se poslovne žene usmjerilo prema pravim pregovaračkim vještinama.

Pregovaranje treba rezultirati osjećajem zadovoljstva

Pregovaranje se uvijek povezuje s pobjedom. Kada vidimo da je druga strana zadovoljna i kad smo mi sami zadovoljni, znamo da je proces pregovora bio uspješan. No pobjeda se ne može mjeriti, ona je osjećaj zadovoljstva. Da bi se ostvario taj osjećaj, potrebno je ostvariti prvotni cilj i stvoriti odnos s partnerom. Zašto je ostvaranje odnosa s partnerom bitno? Svi mi pamtimo osobe, bilo privatno ili poslovno, koje su pokazale da im je stalo do nas. Pamtimo osjećaj koji nas veže uz tu osobu.

žene_u_biznisu_pregovarajte_2

Kako bi sudionicama konkretno pokazala razliku između muškaraca i žena, predavačica je podignula u zrak novčanicu od sto kuna. Zatim je postavila jednostavno pitanje: Tko želi ovih sto kuna? Svi su se samo nasmiješili, ali nitko nije ništa rekao. Predavačica je tada rekla da je „upravo je u tome razlika između muškaraca i žena! Muškarci skaču i uzimaju što žele. Mi žene razmišljamo hoćemo li uzeti nešto. Nama je bitna harmonija te odnos prema drugoj strani i po cijenu postizanja cilja.“

Što treba znati uspješan pregovarač?

Postoje četiri tipa komunikatora.
1. + + : ja sam ok i ti si ok, tj. obje strane su pobjednici i to su najuspješniji komunikatori.
2. + – : ja sam ok, ti nisi ok.  Ja sam pobjednik, ti si gubitnik, što je češće kod muških komunikatora.
3. – + : ja nisam ok, ali tebe smatram ok. Češće je kod žena komunikatora zbog manjka samopouzdanja i kompleksa manje vrijednosti.
4. – – : ja nisam ok, ti nisi ok. Riječ je o komunikatorima očajnicima.

Vjerojatno ste se već prepoznali kojoj vrsti komunikatora pripadate, ali bitno je da postane prvi. Veoma je bitna kvalificirana priprema sadržaja za pregovaranje (materijali, statistike, grafikoni), ali na kraju to utječe samo 7% na konačni ishod. Bitno je kako se ponašate i na koji način komunicirate s mogućim partnerima.

Kad muškarci pregovaraju oni su skloni preuzimanju rizika, orijentirani su na ostvarenje zadanog cilja, analitički i racionalno rješavaju probleme koji se pojave. Loše je to što imaju natjecateljski stil pregovaranja, češće upadaju u konflikt s mogućim parterima te teže priznaju pogreške.

Kad govorimo o ženama, kod konflikta su bolji diplomati, stvaranje pravog odnosa im je bitan, bolje tumače neverbalnu komunikaciju, aktivno slušaju sugovornika, potiču suradnju, suosjećaju te su spremne na priznavanje vlastite pogreške. Loše je to što su sklone kopiranju muškog načina pregovaranja, imaju male ciljeve (prema istraživanju žene imaju 17% niže plaće od muškaraca na istoj poziciji iako su 30% kvalificiranije), odbijanje shvaćaju osobno te pokušavaju svima se svidjeti.

Kako uopće dolazi do ovakvih razlika? „Sve kreće od odgoja. Od malih nogu dječaci su odgajani da budu pobjednici, uzmu ono što požele, moraju biti jaki i aktivni. S druge strane, djevojčice se odgajaju u službi služenja drugima, a ne ostvarenja cilja“, poručila je Davorka Biondić Vince.

žene_u_biznisu_pregovarajte_3

Kako se izboriti za sebe?

Predavačica je rekla da kad se idete izboriti za veću plaću, da ne govorite o karakteristikama svojih redovnih zadataka koje odrađujete uredno i na vrijeme. Potrebno je reći prednosti, korist ili dodanu vrijednost za poslodavca koju ste vi stvorili izvan redovnih zadataka. Da li ste dodatno povećali zaradu, smanjili troškove? To je ono što oni žele čuti – kakvu je prednost tvrtka imala“, rekla je Davorka Biondić Vince.

‘Srce je opet u modi’

Na samom kraju predavanja, predavačica je poručila kako ženske menadžerske osobine bolje odgovaraju zahtjevima suvremenog poslovnog okruženja. „Partneri će zaboraviti što ste sve rekli, kako ste se odjenuli, ali neće zaboraviti osjećaj koji ste u njemu izazvali. U sve što radite dodajte i svoje srce i vaš uspjeh je zagarantiran.“

Pristupačan luksuz

Za kraj druženja održala se modna revija modnog branda Klare Cadieux.

Clara Cadieux

Riječ je o brandu visoke kvalitete po pristupačnim cijenama – pristupačan luksuz. Ideja se razvila zbog želje da se luksuzni modni stil približi svakoj ženi. Nakon godina putovanja, dizajnerica Klara odlučila je ostvariti svoj san i stvoriti liniju za sve poslovne žene.

Clara Cadieux

Dizajnira odjeću u kojoj se žena osjeća ugodno i ženstveno, prilagođavajući odjeću ženi, a ne ženu odjeći. U želji da proizvodnju i prodaju proširi u Hrvatskoj, u Zagrebu je okupila vrhunski ženski tim te pripremila zanimljivo dizajniranu kolekciju. Od materijala uglavnom koristi – engleski tvid, francusku svilu, talijanski pamuk i lan.

Na reviji su u pet izlazaka modeli predstavili dvadeset modela za sve poslovne žene.

Clara Cadieux

Sve sudionice bile su oduševljene svime što su vidjele te je revija bila pun pogodak za ovakvo druženje. „Odlično druženje, predavanje i revija. Bila sam i ranije na eventima Women in Adria i uvijek je sve bilo odlično, ali moram priznati da mi se jako svidjelo uvođenje modne revije na kraju. Budući da i sama ponekad imam problema s pronalaženjem odjeće za posao, danas sam vidjela modele koje mi se jako sviđaju“, poručila je jedna od sudionica Sanja Filipović.

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -