Žene u financijskom sektoru još uvijek teže napreduju do vodećih pozicija

Ženama nije lako izgraditi karijeru i doći u sami vrh jer se na tom putu svakodnevno susreću s brojnim predrasudama i preprekama. Iako njihov put nije lagan te se i dalje poslovi menadžera ili direktora većinom vežu uz muškarce. Ono što veseli su podaci da je sve više žena na visokim pozicijama, pa čak i da upravljaju velikim tvrtkama.

Žene su suočene s brojnim izazovima

Christine Lagarde je rođena u Parizu, a diplomirala je radno i socijalno pravo te engleski jezik na pariškom sveučilištu. Radila je kao odvjetnica u velikoj čikaškoj tvrtki ‘Baker and McKenzie’, a 1995. imenovana je kao član u njihov Upravni odbor te je tako postala prva žena kojoj je to do tada uspjelo.

Upravo je ona u nedavnom razgovoru za Just4Rubies istaknula važnost žena u financijskom sektoru. Bez obzira na to i dalje je glavni problem nedostatak žena u financijama, koji je nepravedan prema ženama i loš je za banke – ističe Christine Lagarde, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.

Poražavajući podaci o ženama u financijskom sektoru

Kada se govori o poslu, žene se razlikuju od muškaraca bez obzira radi li se o pregovaranju, suočavanju s novim izazovima ili plaćanju. Njima je potrebno puno više vremena kako bi se ohrabrile i preuzele stvari u svoje ruke. Poražavajući su podaci koji ističu da je samo 2% žena na izvršnim pozicijama financijskog sektora. Zašto je tome tako?

Razlog tome je što neke od njih nakon završetka školovanja ipak odabiru karijeru u kojoj će se barem jednim dijelom moći posvetiti obitelji. No, također ima i on koje uspijevaju balansirati oboje. Strah od neuspjeha i brojne predrasude jedan su od glavnih problema s kojima se žene u financijskom sektoru susreću.

Prepreke poput  „Hoću li biti dovoljno uspješna kao moj muški kolega?“ ili „Imam li dovoljno sredstava da se upustim u toliki rizik?“ samo su neke od pitanja zbog kojih se većina žena ne usudi „probiti led“.

Potrebno je uložiti puno više truda u odnosu na muške kolege

Žene u financijskom poslu

Žene danas da bi došle do vodećih mjesta u velikim tvrtkama moraju uložiti puno više vremena, truda, odricanja i raznih edukacija za razliku od muškaraca. Udio visoko obrazvanih žena je velik ali ih još uvijek ima vrlo malo na vodećim pozicijama.

Lagarde također ističe kako izostanak žena iz financija šteti bankama jer moraju odraziti svoju bazu klijenata. Moraju uključiti sve talente i imati nevjerojatan izvor neiskorištenih talenata. Istaknula je kako nešto nije u redu jer ako se pogleda sastav odbora u financijskom sektoru samo 20% njih su žene.

Pridruži se našoj zajednici žena u financijskoj industriji i ne propusti najnovije vijesti i događanja

Foto: Unsplash/ Flickr – World Trade Organisation

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -