Ove 4 žene u gamingu ruše mitove: „Nismo nepoželjne niti agresivne“

Kad govorimo o gamingu, većina će prvo pomisliti na muškarce. Hobi je to koji se doživljava ‘muškim,’ kao i bilo što vezano uz IT industriju. No, dobro znamo kako u IT industriji ima mnogo sposobnih i ambicioznih žena. Isto je i s gamingom. I dok čekate finale Good Game natjecanja, upoznajte četiri žene – četiri gamerice koje će sa svojim timovima na turniru zaigrati Counter Strike: Global Offensive.

One su Iva Obrovac iz Martian&Machine, Maja Puček iz Huddlea, Urška Leskovar iz Outfit7 i Kristina Matijašić iz Infinuma.

„U tvrtki se redovito družimo uz igre“

Iva Obrovac obnaša funkciju Product Marketing Managerice, a primarno se bavi validacijskim kampanjama za startupe i vodi mali marketinški tim koji je zadužen za svu komunikaciju Martian&Machinea.

Ljubiteljica je open world igara. „Pogotovo volim one u kojima sve odluke koje doneseš utječu na storytelling,“ kaže Obrovac. Izdvaja igre poput Red Dead Redeption 2, Far Cry, Cyberpunk i slične. Posebno ističe i Half Life 2 – igru koja joj je obilježila djetinjstvo.

Odlična je to prilika za zbližavanje zaposlenika te predstavlja pravi team building. „Tim koji sudjeluje na Good Gameu živi za Counter Strike tijekom cijelog trajanja turnira, a gotovo cijela firma aktivno pokazuje interes za praćenjem turnira.“

Obrovac ovo nije prvo natjecanje, a kako bi sastavili najbolji mogući tim u Martian&Machine ove su godine organizirali interne kvalifikacije.

„Vjerujem da nema osobe u firmi koja nije bila oduševljena konceptom i što su imali prilike biti uključeni od samog početka priprema,“ rekla je. Ona je sama upoznata s turnirom otkad se prvi put održao, a dolaskom u Martian&Machine dobila je priliku i sudjelovati, tako da joj ovo nije prvo natjecanje.

„Atmosfera na turniru je fantastična i to je jednostavno nešto što ne smijem propustiti, pa makar i kao šesti igrač ili samo kao navijač. Ako volite gaming, Good Game je event koji ne želite propustiti,“ govori ova zaljubljenica u gaming.

„Gaming je odličan engagement booster timu – pokušavamo ga koristiti i u nekim drugim aktivacijama, pa tako povremeno organiziramo i Mystery Gaming Day, dan kada firmu obavije tajna koju ćemo tu multiplayer igricu igrati zajedno,“ otkrila je.


Pročitajte više: Jesu li računalne igrice štetne za razvoj vaše djece? Ukratko – ne


„Igre povezuju stare prijatelje i stvaraju nove uspomene“

Maja Puček je Quantitative Analyst za Huddle. Bavi se analiziom podataka, modeliranjem i predviđanjem sportskih rezultata. Za nju je gaming vrlo eksperimentalan – okušat će se u svakom žanru, od FPS-ova i avanturističkih igara, do strategija i simulacija.

„U zadnje vrijeme su mi najdraže multiplayer igre jer mi pružaju priliku da se povežem s drugim igračima, da se natječem i razvijam svoje vještine. One su isto tako dobar način da se poveže stara ekipa prijatelja i stvore nove uspomene.“

Otvorenost Huddlea prema gamingu smatra vrlo pozitivnim, kao i podržavanje bilo kakvih hobija i interesa zaposlenika. Gaming također odlično utječe na složnost unutar tima budući da zahtijeva timski rad što se odrazi na rješavanje problema u stvarnom svijetu.

„Tvrtka koja podržava gaming djeluje moderno i inovativno te se na taj način svakako može približiti mlađim generacijama koje to najviše cijene,“ izjavila je Puček. „Kolege na poslu su od početka priprema za Good Game bili podrška, te je vladalo oduševljenje i uzbuđenje.“

Iako se gaming primarno smatra muškim hobijem, Puček primjećuje sve više žena koje vole igrati nešto u slobodno vrijeme. Ističe i kako gaming zajednica nije neprijateljski nastrojena prema ženama kako se često govori.

„Nisam imala nekih većih neugodnosti i diskriminacija, dapače prevladava prijateljska atmosfera. U tim vrlo rijetkim situacijama, frustraciju od strane pojedinih igrača nisam niti doživjela na osobnoj razini, već više kao trenutak u igri gdje je netko općenito bio ljut,“ rekla je. „Uglavnom se susrećem sa prijateljskim igračima koji se čak i ugodno iznenade kad čuju ženski glas u svom timu.“


Pročitajte više: Znate li kakve računalne igre igraju vaša djeca?


„Ne moraš biti agresivna da bi bila dobra“

U tvrtki Outfit7 Urška Leskovar zaposlena je kao Product Manager, a radi na razvoju dviju igrica. Aktivna je gamerica već 25 godina, a najviše voli FPS igre, popularno zvane pucačine. Najdraže su joj igre Return to Castle Wolfenstein i No One Lives Forever, a potonja joj je jako draga zbog izvrsne protagonistice. Jako su joj drage i igre za više igrača koje omogućavaju druženje, a za opuštanje voli simulacije poput The Sims 4 ili Cities: Skylines. Igre je prate svuda, pa ih tako ima i na mobitelu.

Logično je da će se ovako strastvena gamerica i zaposliti u industriji video igara. „Igranje stvara snažne veze u timu, potiče zdravu kompetitivnost i potiče na timski rad,“ izjavila je Leskovar. „A kad se bavite izradom igara, određena strast prema igrama je nužna. Pomaže nam u izradi igara, izgradnji brenda i razumijevanju naših igrača.“

Natjecanja poput Good Game, kaže, izvlače ono najbolje iz svakog tima. Voli vidjeti timski duh i veselje koje okupira tim prilikom priprema. Primjećuje i sve više žena koje zanimaju igre uz porast ženskih gaming zajednica, iako i dalje primjećuje prisutan stav da je to ‘muški’ hobi.

„Mnogi vjeruju da moraš biti agresivna u igri, inače nećeš biti dobra kao muškarci,“ rekla je. „Napravljen je eksperiment s muškim profesionalnim igračima Valoranta. Promijenili su glasove da zvuče ženski i drugi igrači su ih uništavali u chatu samo temeljem percipiranog spola. Rastužuju me takve stvari. Žene se tako odvraća od gaminga, neke će možda i odustati od divnog hobija zbog toksične zajednice.“

Srećom, među njoj bliskim ljudima takvih stavova nema, a otkad radi za gaming tvrtku, taj je pozitivan krug prijatelja još širi.


Pročitajte više: 8 video igara koje će inspirirati vašu djevojčicu


„Sve je više ženskih protagonista u igrama“

Kristina Matijašić je iOS developer i dio People and Culture odjela unutar iOS tima za Infinum koji već nekoliko godina sudjeluje na Good Gameu. Članovi različitih timova treniraju i navijaju kao jedno, a priključili su im se i kolege iz Slovenije.

„Bukirali smo si slot u kalendaru svaki dan za trening,“ otkrila nam je.

Matijašić najviše voli igre preživljavanja kao što su ARK i Don’t Starve Together, te strateške igre kao što je popularna Dota 2. Drago joj je što igre sve češće imaju žene kao protagoniste jer smatra da će se tako efikasno smanjiti poimanje gaminga kao nečeg rezerviranog za muškarce.

Nekoć nije bilo dovoljno ženskih uzora, pa se ženska populacija nije niti mogla ugledati na nekoga,“ rekla je. „Većina protagonista u starijim igrama su bili muškog spola izuzev možda Lare Croft i Samus Aran.“

Natjecateljskog je duha i voli raditi i igrati u timu, stoga ove godine drugi put sudjeluje u Good Gameu kao dio Infinum tima. „Cijela atmosfera, druženje, networking i generalna organizacija su me oduševili i već po završetku prošlogodišnjeg Good Gamea sam znala da želim ići ponovo.“

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -