U građevinarstvu ‘ženski sat’ vrijedi više?

Jeste li znali da je građevinarstvo jedno od svega tri područja u kojima su žene u trećem tromjesečju 2023. imale višu bruto prosječnu plaću po satu od muškaraca? Nažalost, žene su često nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama u kompanijama, a njihov udio kao vlasnica tvrtki gotovo je zanemariv. Zato četvrti put organiziramo konferenciju Žene u građevinarstvu, arhitekturi i povezanim industrijama. Družimo se i učimo 14. ožujka 2024. u zagrebačkom restoranu Lido.

Ova konferencija pruža odličnu priliku za umrežavanje te inspiraciju i motivaciju za daljnji napredak u industriji. Pridružite se, prijave su otvorene!

Žena netehničke struke može uspjeti u tehničkom biznisu

Petra Mesarić osnivačica je i direktorica SmartWaya, a na konferenciji će govoriti o investiciji u vlastitu solarnu elektranu. Energenti su poskupjeli, a očekuje se i daljnji rast cijena. Investicija u vlastiti obnovljivi izvor energije, a posebice solarnu elektranu, odličan je način kako osigurati vlastitu energetsku neovisnost. Petra će otkriti kako odrediti kakvu solarnu elektranu trebate te koji su koraci ako se odlučite na ovu investiciju. U predavanju će biti prikazani i mogući načini sufinanciranja solarne elektrane te isplativost investicija u različitim scenarijima.

Sunčica Draganić, direktorica nabave u Kufner Grupi d.o.o., istaknut će važnost raznolikosti za uspjeh tvrtke. Timski rad i suradnja su neophodni – potrebno je graditi mostove s tehničkim stručnjacima, ali i obrnuto. Za uspjeh je važna vještina pregovaranja. Pregovaranje nije samo alat, već i način kako gradimo i jačamo svoje samopouzdanje. Sunčica ističe da se ne treba bojati izazova. Naravno da žena netehničke struke može izgraditi uspješnu karijeru u tehničkom biznisu. „Nije važno u kojem odjelu „sjedite“ i koliko ste tehnički potkovani, za uspjeh su ključni individualne sposobnosti, strast, raznolikost i vještine pregovaranja“, kaže.


Pročitajte više: Žene u građevinarstvu: “Employer branding je samo mašna na paketu”


Kako ostati svoja u muškoj branši?

Zanimljivo predavanje pod nazivom „Faktor XX – štikla i zaštitna kaciga“ održat će Jasenka Maltarić-Dujnić, direktorica ljudskih potencijala u Colas Hrvatska d.d. Iza nje je bogato profesionalno iskustvo u upravljanju ljudskim potencijalima u različitim kompanijama i različitim sektorima poslovanja od prehrambenog, farmaceutskog do građevinskog. Kao svoju profesionalnu misiju vidi ostvarivanje organizacijskih ciljeva kroz kontinuirano jačanje ljudskih kapaciteta kompanije. Tijekom dosadašnjeg rada znatan doprinos daje pozicioniranju funkcije upravljanja ljudskim potencijalima kao strateškog partnera menadžmentu na putu do ostvarenja poslovnih ciljeva.

Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja u Cemexu, održat će predavanje „Budućnost na djelu“. Merica je stručnjakinja za područje održivog razvoja i zaštite okoliša s iskustvom u vođenju međunarodnih projekata. Vješta je i u izradi korporativnih strategija i dokumenata održivog razvoja i zaštite okoliša, ali i komunikaciji i informiranju javnosti o održivosti. Također, ima iskustva u komunikaciji s ekološkim nevladinim udrugama i civilnim sektorom, usklađivanju zakonodavstva i propisa zaštite okoliša te gospodarenju otpadom i klimatskim politikama EU.

„Kako ostati svoja u ‘muškoj’ branši – moj poslovni put u ‘starkama’ do Beča“ naziv je predavanja Tanje Banay, generalne direktorice SBU Commercial, Daikin Airconditioning Central Europe. Još prije završetka fakulteta počela je raditi u kompaniji Daikin Hrvatska. Tijekom 12 godina radila je na mnogim pozicijama, da bi na kraju vodila svoj tim. Pohađala je Executive MBA na Algebri, s fokusom na digitalnu transformaciju poslovanja. Od 2019. živi i radi u upravi Daikina za Centralnu i Istočnu Europu u Beču, gdje trenutno vodi internacionalni tim kolega.

Pomozite nam osnažiti žene iz ovih sektora! Prijave su otvorene.

Sponzori i partneri konferencije su DC&T, Klimaoprema d.d., Schneider Electric d.o.o., Colas Hrvatska d.d., Kufner Grupa d.o.o., Lorenčić – Croatia d.o.o., Cemex, SmartWay, Daikin Hrvatska d.o.o., Grohe Adria d.o.o. i Jana.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -