10 savjeta žena koje rade u dominantno muškim zanimanjima!

Granice između muških i ženskih poslova u posljednjih nekoliko desetljeća gotovo su u potpunosti zamagljene. No, postoje industrije u kojima i dalje prevladavaju muškarci. Većinom je to IT sektor, građevinska industrija, financije i znanost. Žene u muškim zanimanjima su često manje plaćene, na takvim poslovima moraju raditi više nego njihovi muški kolege te dokazivati svoju sposobnost i znanje. Pod stalnim su nadzorom i pritiskom, trpe patroniziranje kolega i šefova, a nerijetko izazivaju i podsmjehe.

Kako se nositi s takvim radnim okruženjem?

Budite hrabre

Kada ste žena u industriji u kojoj vladaju muškarci bitno je da budete spremni izaći iz svoje komfor zone. Pitajte, iskušavajte nove stvari, budite otvorene za nove zadatke i izazove. Jedino tako ćete otkriti svoj puni potencijal, ali i pokazati drugima koliko ste sposobne.

Ruth Waring, konzultantica za logistiku i utemeljiteljica „Women in Logistics“ kaže kako „žene misle da je dovoljno odraditi dobar posao, a tajna uspjeha leži u tome da iskušavamo svoje granice i dajemo maksimum“. Zanimljivo je da se takvo ponašanje kod žena često percipira kao negativno, dok je kod muškaraca poželjno. Nemojte dopustiti da vas takva društvena pravila definiraju!

Istaknite svoje vještine

U svijetu koji razlikuje tipično muške i tipično ženske osobine pokušajte prihvatiti svoje „ženske“ karakteristike i naučite ih koristiti. Znate slušati druge, empatični ste, čitate emocije svojih kolega – sve su to osobine dobrog vođe koje možete upotrijebiti u svoju korist. Ne pokušavajte biti nešto što niste nego istaknite ono što vas razlikuje od muških kolega. Možda baš tako klijentima i mogućim poslodavcima privućete pažnju bolje nego mnoštvo istih kandidata.

Marci Bonham, menadžerica u kompaniji koja proizvodi alate i usluge za građevinsku industriju, Hilti Fastening Systems Limited, kaže: „Bilo je situacija kada sam se osjećala nepoželjno jer sam žena. Ali smatram da, ako ste samopouzdani i sposobni, vaš spol ne može definirati vaš poslovni uspjeh.”

žene u muškim zanimanjima

Nemojte biti ničiji asistent

Vrlo rijetko, gotovo nikada, nećete vidjeti uspješnog muškarca kako odlazi šefu po ručak ili kavu. Ako doista niste nečiji osobni asistent, ne dopustite da se prema vama tako ponašaju. Naravno, uvijek postoje iznimke kada je nadređeni u žurbi ili kada želite počastiti kolege, no nemojte da vam u naviku prijeđe služenje drugima.

Usudite se reći NE

Dakako, u poslu je najbitnije biti predan i marljiv. No, u težnji da budete najbolji često prihvaćate previše posla i preuzimate odgovornost za projekte koje ne stignete obaviti. Naravno da je bitno izboriti se za ono što želite raditi, no nemojte pristajati na sve što se od vas traži. Tako će doći do kontraefekta jer nećete imati vremena posvetiti se svemu koliko je potrebno.

Povezano: Naučite kako reći NE!

Komunicirajte

Kada problem na poslu podijelite s kolegama, brže ćete za njega naći rješenje. Iznošenje problema nije lako, no skrivanje i zataškavanje može dovesti samo do još većih zavrzlama. Ne bojte se predložiti svoju ideju, odbiti tuđu, pitati kada vam nije jasno ili pregovarati ako niste u potpunosti zadovoljni. Dobrom komunikacijom olakšat ćete vrijeme provedeno na poslu i sebi i ljudima s kojima radite. Zato, naučite kako podijeliti svoje ideje, ali i kada saslušati tuđe.

Budite dio tima

Piće nakon posla, u slučaju kada ste jedina žena u dominantno muškoj industriji i svi su vam kolege muškarci, možda ne zvuči kao najzabavnija ideja. No, ponekad se najbolje prilike u karijeri stvaraju upravo izvan ureda. Ako vidite da vaši kolege zajedno sa šefom često odlaze u obližnji kafić ili restoran, pridružite im se ili ih pozovite na sličnu aktivnost. Možda vam se baš u takvoj opuštenijoj atmosferi počnu otvarati nove prilike za napredovanje.

Okrenite probleme u svoju korist

Svaka promjena i revolucija započela je nečim drugačijim od dosadašnjeg. Oni koji mijenjaju svijet idu protiv konvencija. Zato, umjesto da se usredotočite na poteškoće na putu, probajte na njih gledati kao na izazove koje treba riješiti kako biste postigli uspjeh. Imajte na umu da ćete tako druge žene u muškim zanimanjima imati utabani put.

Povezano: Produktivnost na poslu i izvan posla – kako je zadržati cijeli tjedan?

Neprestano učite i radite na sebi

Ako sumnjate u sebe, dopuštate drugima da vas svojim samopouzdanjem nadjačaju. Zato, kad god se u vama javi sumnja da nešto ne možete ili ne znate, zapitajte se zašto. Je li to nedostatak znanja, nepoznavanje same teme, nedovoljno razvijene pregovaračke sposobnosti? Što god bilo, postoji samo jedno rješenje – učenje. Znanje je najveći izvor moći, a negativne misli koje prizivate ako se ne osjećate dovoljno spremno i sposobno za zadatak pred sobom su ono što vas najviše ograničava. Jedino što vam preostaje kada počnete propitkivati svoje sposobnosti jest nadogradnja dosad stečenog znanja. Tako ćete se osjećati sigurnije i usuditi se iznijeti svoje ideje.

žene u muškim zanimanjima

Budite uporne

Ako odustanete prvi put kada vam muški kolega uputi kritiku, nećete daleko dospjeti u nekom od dominantno muških zanimanja. Male stvari koje se nađu na putu kao kamen spoticanja ne smiju vam zamagliti širu sliku i cilj prema kojem idete. Slavite svoje male uspjehe i svakodnevna postignuća i nikad ne gubite fokus.

Povezano: Kako poduzetnici višestruko rastu uz primjenu pozitivne psihologije

Usredotočite se na pozitivno

Iako može zvučati izlizano, kada se fokusirate na pozitivno, privlačit ćete i pozitivne prilike u svoj život. Morate istrenirati svoje um kako bi mislio na taj način. Ako je vaš stav pozitivan i otvoren, a sebe opisujete dobrim osobinama, zasigurno ćete zračiti samopouzdanjem i biti spremniji suočiti se s poslovnim izazovima. Vaš pozitivan stav utjecat će i na vašu radu okolinu te podići raspoloženje i moral čitavog tima.

Žene u muškim zanimanjima, koje se svakodnevno nose sa svim izazovima takvog okruženja, jedine mogu promijeniti pogrešnu sliku o podjeli poslova na muške i ženske.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

luksuzna poslovna odjeća

Izvukle smo prijedloge za proljeće i ljeto luksuznih modnih brendova

Be your own boss odnosno budi sama svoja šefica, poručio je Hugo Boss u svojoj najnovijoj kolekciji. Reviju kojom je predstavljana...
- Advertisment -