Na konferenciji za žene u poljoprivredi saznat ćete zašto poljopriveda nudi toliko mogućnosti!

Ako razmišljate o pokretanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili želite biti u sektoru poljoprivrede, ne smijete propustiti online konferenciju “Žene u poljoprivredi” 12. ožujka koju organizira Women in Adria. Naše govornice, stručnjakinje u raznim područjima poljoprivrede, otkrit će vam zašto poljoprivreda nudi toliko mogućnosti i kako je nepotrebno stavljena po strani kad je u pitanju izgradnja biznisa ili karijere.


Pročitajte više: Znate li odabrati pravi pravni oblik poljoprivrednog gospodarstva?


Trebamo više žena u poljoprivredi! 

Iako u Europskoj uniji žene upravljaju sa svega 30% poljoprivrednih gospodarstava, imaju mnogo veću ulogu nego što to pokazuje statistika.​ Njihov “nevidljivi rad” u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je značajan.​

Razna izvješća pokazuju multifunkcionalnu ulogu žena i njihovu važnost za strukturu i gospodarstvo ruralnih područja.​ Žene su postale kamen temeljac poljoprivrede, veliki je broj vrhunskih poljoprivrednih projekata koje vode te su angažirane i u neprofitnom sektoru. ​Trebamo više žena u poljoprivredi! 

Ana-Marija Špicnagel Ćurko

Cilj konferencije je promocija žena u poljoprivredi, poticanje na samozapošljavanje, podrška ženama u projektima koje pokreću i vode te motivacija i osnaživanje za daljnju borbu i rast.

Glavna govornica na konferenciji bit će Ana-Marija Špicnagel Ćurko, direktorica IPS konzaltinga, koja će predstaviti Nutri2Cycle projekt i objasniti zašto su EU fondovi ključ razvoja hrvatskih OPG-ova. Ana-Marija je konzultantica sa svjetskim iskustvom koja je po završetku studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu otišla na stažiranje u SAD i Belgiju. Dragocjeno iskustvo u drugim državama potaknuli su je na poduzetništvo pa je po povratku u Hrvatsku 2013. godine otvorila IPS Konzalting za savjetovanja u sektoru poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije i korištenje EU fondova u poljoprivredi.

EU fondovi su blago koje hrvatski poljoprivrednici mogu iskoristiti. Ana-Marija će ispričati kako iskoristiti EU fondove, koji su koraci u uspješnoj prijavi, ali i provedbi projekta.


Pročitajte više: Tri mlade poljoprivrednice za koje trebate znati


Kako pripremiti natječaj u okviru Programa ruralnog razvoja?

Posljednjih godina sve se više pažnje posvećuje zelenim tehnologijama za modernizaciju agro proizvodnje, a o uspješnim implementacijama istih govori će konzultantica Barbara Đukić. Nakon završetka Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Barbara se pridružila IPS Konzaltingu.


Pročitajte više: Ekološka poljoprivreda: Kako ostvariti potpore?


Tijekom dosadašnjeg radnog iskustva, Barbara je surađivala s domaćim poljoprivrednim gospodarstvima i tvrtkama gdje je imala priliku pripremati natječajnu dokumentaciju i pružati podršku klijentima u administrativnom segmentu prijave projekata u okviru Programa ruralnog razvoja.

OPG ili korporacija?

Žana Lovrić diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a svoju poslovnu karijeru započela je kao pripravnica u međunarodnoj kompaniji, koja se bavila trgovinom. Četiri godine nakon prvog zaposlenja, dolazi poziv od SPAR Hrvatske. Nepune 3 godine kasnije postaje zamjenicom direktora Nabave, a 2013. i sama preuzima funkciju direktorice Nabave prehrane i neprehrane u SPAR-u. Na svom poslovnom putu i s bogatim iskustvom istaknut će posljednji veliki projekt Startaj Hrvatska, kojeg je SPAR Hrvatska u 2020. pokrenuo u suradnji s Novom TV. Sam projekt osmišljen je kako bi se mladim poduzetnicima, među njima i poljoprivrednicama.

žene u poljoprivredi
Žana Lovrić

Međutim, ako želite pokrenuti svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo onda ne smijete propustiti predavanje mlade poljoprivrednice Marine Dobošić, vlasnice OPG-a te brenda Tikvarići iz Žabnice. Na tržištu se najviše istaknula sa svojim 100% bučinim uljem, ali i proizvodima poput brašna, sjemenki buče, čokoladnih sjemenki, ali i sve popularnijim namazima od buče po kojima je prepoznata u Zagrebu gdje ima trgovine. Ispričat će nam svoju priču i pojasniti zašto nekad treba biti lud, jako puno raditi i ne odustati. 

Marina Dobošić

Pročitajte više: Što trebate znati ako pokrećete OPG?


Ako vas zanima koje sve djelatnosti obuhvaća OPG, koje uvjete moraju zadovoljiti nositelji i članovi OPG-a, što je Upisnik OPG-ova, a što Upisnik poljoprivrednika, koje su porezne obaveze OPG-a i mnoštvo ostalih važnih informacija, Gordana Rogić otkrit će vam to. Gordana je vlasnica računovodstvenog servisa Naj, Naj koja ima bogat iskustvo rada s OPG-ovima.

Gordana Rogić

Idu li diploma i poljoprivreda zajedno?

Ivana Perić iz OPG Spara već se za vrijeme studentskih dana pronašla u poljoprivredi. Ova diplomirala ekonomistica danas je vlasnica OPG-a, a svojim predavanjem ispričat će kako je tekao put razvoja jednog OPG-a, na koje je sve prepreke naišla i je li ikada pomislila odustati, ima li na tržištu mjesta za hrvatske poljoprivredne proizvode, mogu li oni konkurirati uvozu, ali i brojna druga.

Ivana Perić

Poljoprivreda ne znači da morate imati OPG, možete graditi i karijeru unutar kompanija. Takav put imala je Ines Dundović, direktorica tvrtke Veggie (Intertim), koja je pravi primjer da dolazak do cilja nije uvijek kako zamislimo, no oduvijek je znala da želi raditi s biljkama i proizvoditi hranu te je slijedila svoj put. Nakon godina borbe i raznih prepreka, danas vodi uspješno poslovanje te će podijeliti svoju priču.

žene u poljoprivredi
Ines Dundović

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -