Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu nose s izazovima

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim tim muškarcima, možete “ili ustati ili odustati”. Rekla je to jedna od govornica na današnjoj Konferenciji za žene u proizvodnji, logistici i trgovini. Cilj je bio ohrabriti žene koje već jesu u ovom sektoru, ali i privući nove. Samo one kompanije s dovoljno žena na vodećim pozicijama mogu ostati konkurentne i uspješne. Naše su govornice uspješne žene iz različitih dijelova industrije, od maloprodaje, veleprodaje, logistike do proizvodnje.

Žene imaju urođene prednosti

Kako se probiti od lokalnog do globalnog tržišta otkrila nam je Milena Vušak, Business Development direktorici u Nelt Europe gdje je usmjerena na širenje poslovanja i razvoj strategija za rast tvrtke. Ima 30 godina iskustva pa je s prisutnima podijelila konkretne primjerie projekata iz Mondeleza, Kraša i Nelta. Kod svih projekata najvažnija je analiza tržišta, ističe Vušak. Analiza je 70 posto posla, a u krajnji cilj mora vjerovati cijeli tim. Tvrdi i da je prednost žena što su naučene sagledavati stvari iz više perspektiva, a neće ih izbaciti iz takta i ako moraju obaviti više stvari istovremeno. Od presudne je važnosti i cijeli tim, poštovanje prema svakom članu te prilagodba nepredviđenim situacijama.

Milena Vušak

Uspješne žene pod moderatorskom palicom Darije Nemchonok odgovorile su na pitanje što je presudno za poslovni uspjeh. Helena Klarić ima veliko iskustvo vođenja tima, a istaknula je da su komunikacija i razumijevanje najvažniji, bez obzira na kojoj poziciji radili. Petra Bizjak direktorica je Lesnine. Vrlo mlada preuzela je menadžersku funkciju na kojoj su uglavnom muškarci. U takvoj situaciji možeš ili ustati ili odustati, poručila je. Martina Drezga suvlasnica je i strateška direktorica Drezga d.o.o., a smatra da je pozitivna atmosfera temelj razvoja firme i njihova osnovna vrijednost.

S lijeva na desno: Martina Drezga, Petra Bizjak, Daria Nemchonok i Helena Klarić

Je li uopće moguć balans privatnog i poslovnog?

Istraživanja pokazuju da su lideri koji se ističu u aktivnom slušanju vještiji u izgradnji povjerenja, poboljšanju odnosa i jačanju angažmana tima. Stoga je voditeljica PwC’s Academy u Hrvatskoj, Ana Jergović, održala transformativnu 20-minutnu radionicu aktivnog slušanja. Kroz zanimljivu praktičnu vježbu omogućila je okupljenim sudionicama da otkriju na kojoj od tri razina – glava, srce ili intuicija – trenutno najviše slušaju te identificiraju uobičajene prepreke koji ometaju aktivno slušanje.

Ana Jergović

Petra Jelić, Brand Managerica u Maraski, pričala je o vječnom pitanju – je li moguće biti uspješan na oba polja, i u privatnom i u poslovnom? Istaknula je da je na vlastitoj koži iskusila rodne predrasude kad je na razgovorima za posao pitana hoće li stizati sve uz dvoje male djece. Važnima je istaknula postavljanje prioriteta, podršku i komunikaciju, profesionalni razvoj i učenje te vrijeme za sebe.

Petra Jelić

Izazove u usklađivanju privatnog i poslovnog života iskusila je i Helena Kljaić, direktorica prodaje i marketinga za Hrvatsku u Mittelu. Svoju je karijeru odlučila preokrenuti kad je rodila te premalo vremena provodila sa svojim sinom. Važno je, ističe, da se tvrtka u kojoj radi ne ponaša kao da je zamjenjiva te da im je stalo do obitelji. U takvim uvjetima nije joj bio problem raditi ni na porodiljnom.

Helena Kljaić

Pročitajte više: Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji


Je li nešto pozitivno ili negativno – biramo sami

Josipa Petrović, Head of Delivery Channel u Metro Hrvatska pričala je o tranziciji iz direktnog u indirektno vođenje. Dok je direktno vođenje idealno za brza rješenja, indirektno osnaživanje ljudskih potencijala stvara dugoročne kompetencije kod ljudi, objasnila je. U tranziciji je morala promijeniti samu sebe – otpustiti svoj autoritet i moć, ego te ponos i predrasude.

Josipa Petrović

Nataša Mihajlović, osnivačica i direktorica P2P Logistics, podijelila je kako je izgledao “nemogući” put od prodavačice pa do vlasnice vlastite kompanije u logistici. Prije četiri godine odlučila se na samostalni korak kad je pokrenula svoj “logistički butik”. Butik zato jer želi da se klijenti osjećaju kao u butiku te da imaju personalizirani pristup. Naglasak stavljaju na premium uslugu. Osvrnula se i na robote koji su izvan zemlje sve popularniji u branši te istaknula da treba koristiti i robote i ljude, jedno nikako ne isključuje drugo.

Nataša Mihajlović

Susanne Pauli, coach i ekspert za mindset, objasnila je kako bolje razviti vlastite potencijale. Kroz kratku vježbu pokazala je prisutnima zašto je važno razmišljati izvan okvira. Naglasila je da je ključ svega u mindsetu. Svaka situacija može biti i pozitivna i negativna, ovisno upravo o njemu. Misli stvaraju osjećaje, osjećaji utječu na radnje, radnje vode do rezultata, rezultati utječu na život. Po njoj neuspjeh ne postoji, nego samo drugačiji rezultat od onog što je očekivala.

Susanne Pauli

Cijeli radni vijek u istoj kompaniji

Irena Smiljanić, voditeljica odjela marketinga u Offertissimi, podijelila je svoj put osobnog i profesionalnog razvoja. Najbolje ju opisuju strast u svemu što radi, energija koju ima i ulaže, motivacija koja ju uvijek tjera naprijed, entuzijazam da se iznova prepušta novim izazovima, ljubav prema radu s ljudima te kontinuiran rad na sebi. Iza sebe ima 18 godina iskustva u retailu, 30 godina poslovanja te mnogobrojne projekte i otvorenja.

Irena Smiljanić

Za kraj je pričala Tatjana Pavić-Horvat, direktorica prodaje u Saponiji. Podijelila je svoje više od 20 godina dugo poslovno iskustvo s komercijalnim poslovima, poslovima razvoja tržišta te upravljanja komercijalnim ugovorima s kupcima i distributerima u FMCG kanalu. Cijeli svoj radni vijek provela je u Saponiji gdje je započela kao pripravnica. Radila je na preko 30 tržišta, a smatra da je to obogatilo njezinu karijeru, ali i nju kao osobu.

Tatjana Pavić-Horvat

Konferencija je održana pod medijskim pokroviteljstvom Ja trgovac, a partneri i sponzori su LeverUP, Pet Centar, PwC, Stanić d.o.o., P2P Group, METRO, SAPONIA d.o.o., Jana, Rovagnati, Ponti, Monini, Nelt Europe i Husqvarna.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -