Žene na vodećim pozicijama su češće na meti investitora

Često se manjak žena na vodećim pozicijama pripisuje manjku samopouzdanja kod žena ili njihovim obavezama kod kuće. I upravo ti stereotipi i diskriminacija „potkopavaju“ njihovu borbu za napredovanjem.

No, osim što teže dolaze na vodeće pozicije, one se s diskriminacijom suočavaju čak i kad dođu na čelo tvrtke.

Istraživanje provedeno od strane Zaklade LeanIn u suradnji s kompanijom McKinsey & Company pokazalo je da rodni stereotipi s kojima se žene susreću itekako postoje te kako se više od polovice CEO-a  susrelo s preprekama zbog svog spola.

Podcjenjuje se žensko vodstvo

I novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Arizoni pokazalo je kako spol igra veliku ulogu i što se tiče intenzivnog nadzora od strane investitora.

Žene na vodećim pozicijama se tako češće suočavaju s dioničarskim aktivizmom jer dioničari pokušavaju vršiti veći utjecaj na upravu tvrtke i top menadžment ako one vode organizaciju.

U situacijama kad se tvrtka nalazi u problemima, još je veća vjerojatnost da će žene biti meta aktivističkih investitora.

Često ih se pokušavaju i riješiti, premda je dokazano da imaju bolji učinak od muških kolega, odnosno imaju 34 posto veće šanse za povrat ulaganja.

Christine Shropshire, izvanredna profesorica menadžmenta je u svom radu “The Glare of the Spotlight: Female Leadership and Shareholder Activism,”objasnila da se žene na CEO pozicijama smatraju slabijima i da ih se zato može lakše odbaciti. Prema istraživanju, liderice imaju 27 posto veću vjerojatnost da će se suočiti s aktivizmom, dok je postotak vjerojatnosti kod muškaraca oko nule.

Istaknula je i kako je bilo i prethodnih studija koje su pronašle negativnu reakciju tržišta zbog imenovanja žene izvršnim direktoricama te da su zbog toga pale i cijene dionica. A ti negativni tržišni učinci prelijevali su se i na druge žene na vodećim pozicijama.

S ovim problemom su se susrele Pepsi CEO Indra Nooyi, ali i Marissa Mayer izvršna direktorica Yahooa. Marissi je na jednom godišnjem sastanku dioničara jedan od investitora uputio seksistički komentar. Najprije se predstavio kao “dirty old man” (prljavi starac), dobacio joj da je zgodna i zatim nastavio govoriti o problemima s kompanijom.

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više