3 razloga zašto je ženska intuicija moćno oružje u biznisu

Koliko puta ste pomislile na nekoga koga niste vidjele godinama, a ta vas je osoba potom nazvala za sat vremena? Ili, koliko ste puta birale između dvije opcije i odlučile se samo na temelju instinkta  za ono što se na kraju pokazalo najboljim rješenjem? ‘Pročitale’ ste nekoga tko vas je htio iskoristiti? Vjerojatno vam se to često događa, a ono čime se vodite fenomen je koji  se zove ženska intuicija.

No, možete to zvati kako hoćete, šesto čulo, predosjećaj, ‘onaj osjećaj u želucu‘…svi smo čuli za taj famozni termin. Ali, postoji li zaista? Stručnjaci tvrde da postoji, ali na žalost, ne možemo se pohvaliti da smo vidovite, već samo da smo bolje u takozvanoj neverbalnoj komunikaciji, što je na kraju krajeva i spolno predodređeno.

Ženska intuicija – žene su u stvari bolje u čitanju neverbalnih poruka

Dakle, žene su bolje kako u ‘odašiljanju’ neverbalnih poruka, tako i u njihovom tumačenju. Po ponašanju svoga sugovornika, žene mogu naslutiti  i ‘pročitati’ njegove osjećaje, razmišljanja, stavove i sklonosti prema nečemu. Čitajući čitav niz poruka  i osjećaja koji te poruke stvaraju, žene donose svoje odluke i oblikuju mišljenja.

Ženska intuicija sve je češće spominjana i kao termin u poslovnom svijetu i kao jedna od glavnih kvalitetnih osobina žena koja ih ističe i izdvaja od muškaraca. Margaret Heffernan, autorica knjige How She Does It: How Women Entrepreneurs are Changing the Rules of Business Success”, istaknula je neke zanimljive teze, a njihov ključ krije se u tome što je žene usporedila s uličnim čistačima. Naime, Heffernan smatra da su žene pravi sakupljači informacija i to čine kroz cijeli svoj radni dan – jednostavno upijaju sve iz vanjskog svijeta, od trenutka kad odvedu dijete u vrtić, dok kupuju na tržnici, razgledavaju izloge u shopping centru, gledaju svoju omiljenu emisiju ili kuhaju ručak u svom domu. Jednostavno postaju, objasnila je Heffernan, ‘duboko informirane’.

ženska intuicija

I ta informiranost pomaže im da donose odluke i kreiraju mišljenja u poslovnom svijetu – da znaju što je u trendu, koji okusi su popularni, što se nosi, što se sluša..ukratko, da procijene tržišne prilike. A evo i nekoliko razloga zašto mi vjerujemo da je ženska intuicija moćno oružje u biznisu:

Zašto je intuicija moćno oružje u biznisu?

1. Intuicija će vas navesti da možda isprobate nešto što vam razum možda nikada ne bi dozvolio jer razum igra na sigurno. No, ako vaš glas u glavi stalno zvoni i govori vam ‘sve će biti u redu’, vaša bi vas intuicija mogla navesti da riskirate. A ne kaže se uzalud ‘tko ne riskira, ne profitira’. To je posebno važno u poslu gdje nekad treba povući i neočekivane poteze koji nikom drugom osim vama nemaju veze s logikom.

‘Osjećaj u želucu’ je obično taj koji će presuditi na koju stranu krenuti. Kod donošenja odluka žena će se možda prije osloniti na intuiciju nego ‘pluseve i minuse’, pogotovo ako ju prije nije iznevjerila. Ne bojte se poslušati vaš unutarnji glas i ‘konzultirati’ se s njim!

ženska intuicija

2. Možete ‘pročitati’ ljude i naslutiti da li se možda lažno predstavljaju. U poslovnom svijetu ima svega i vjerojatno svatko prije gleda svoju korist, nego vašu. Također, uvijek nas podsjećaju na činjenicu ‘da biznis i prijateljstvo ne idu ruku pod ruku’, pa stoga uključite lampicu i poslušajte svoju intuiciju koja vam govori kome trebate, a kome ne smijete vjerovati. Zato, ako je netko uspješan i popularan, a vama baš nije ‘sjeo’, promislite dvaput prije nego što mu nešto povjerite u ruke. Bez obzira na široki osmjeh i lijepe riječi. Uzdajte se u svoje procjenjivanje ljudi, a manje slušajte ‘što se priča’.

3. Intuicija vam može pomoći da ‘nanjušite’ dobre prilike i napredujete u poslu. Naravno,  ako ju pametno iskoristite. Naime, odabir najboljih poslovnih rješenja, imanje ‘nosa za posao’, mogućnost naslućivanja želja tržišta i povlačenje pravih poteza u pravom trenutku …to je ono što smo već prije naveli da žene najčešće imaju, a muškarci ne.  I žene sve više u poslovnom svijetu  koriste tu svoju prednost nad muškarcima, koji se često vode isključivo kalkulacijama i papirnim izračunima, što ne mora uvijek biti loš potez. Ali ponekad jednostavno, da bi se rodile nove, bolje i kvalitetnije ideje, treba nešto više od pukog formalnog znanja i utemeljenih pretpostavki. Iskoristite svoju intuiciju zajedno s znanjem i iskustvom za ‘osluškivanje’ želja i potreba vanjskog svijeta i primijenite to u praksi.

foto: 123.rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...