3 razloga zašto je ženska intuicija moćno oružje u biznisu

Koliko puta ste pomislile na nekoga koga niste vidjele godinama, a ta vas je osoba potom nazvala za sat vremena? Ili, koliko ste puta birale između dvije opcije i odlučile se samo na temelju instinkta  za ono što se na kraju pokazalo najboljim rješenjem? ‘Pročitale’ ste nekoga tko vas je htio iskoristiti? Vjerojatno vam se to često događa, a ono čime se vodite fenomen je koji  se zove ženska intuicija.

No, možete to zvati kako hoćete, šesto čulo, predosjećaj, ‘onaj osjećaj u želucu‘…svi smo čuli za taj famozni termin. Ali, postoji li zaista? Stručnjaci tvrde da postoji, ali na žalost, ne možemo se pohvaliti da smo vidovite, već samo da smo bolje u takozvanoj neverbalnoj komunikaciji, što je na kraju krajeva i spolno predodređeno.

Ženska intuicija – žene su u stvari bolje u čitanju neverbalnih poruka

Dakle, žene su bolje kako u ‘odašiljanju’ neverbalnih poruka, tako i u njihovom tumačenju. Po ponašanju svoga sugovornika, žene mogu naslutiti  i ‘pročitati’ njegove osjećaje, razmišljanja, stavove i sklonosti prema nečemu. Čitajući čitav niz poruka  i osjećaja koji te poruke stvaraju, žene donose svoje odluke i oblikuju mišljenja.

Ženska intuicija sve je češće spominjana i kao termin u poslovnom svijetu i kao jedna od glavnih kvalitetnih osobina žena koja ih ističe i izdvaja od muškaraca. Margaret Heffernan, autorica knjige How She Does It: How Women Entrepreneurs are Changing the Rules of Business Success”, istaknula je neke zanimljive teze, a njihov ključ krije se u tome što je žene usporedila s uličnim čistačima. Naime, Heffernan smatra da su žene pravi sakupljači informacija i to čine kroz cijeli svoj radni dan – jednostavno upijaju sve iz vanjskog svijeta, od trenutka kad odvedu dijete u vrtić, dok kupuju na tržnici, razgledavaju izloge u shopping centru, gledaju svoju omiljenu emisiju ili kuhaju ručak u svom domu. Jednostavno postaju, objasnila je Heffernan, ‘duboko informirane’.

ženska intuicija

I ta informiranost pomaže im da donose odluke i kreiraju mišljenja u poslovnom svijetu – da znaju što je u trendu, koji okusi su popularni, što se nosi, što se sluša..ukratko, da procijene tržišne prilike. A evo i nekoliko razloga zašto mi vjerujemo da je ženska intuicija moćno oružje u biznisu:

Zašto je intuicija moćno oružje u biznisu?

1. Intuicija će vas navesti da možda isprobate nešto što vam razum možda nikada ne bi dozvolio jer razum igra na sigurno. No, ako vaš glas u glavi stalno zvoni i govori vam ‘sve će biti u redu’, vaša bi vas intuicija mogla navesti da riskirate. A ne kaže se uzalud ‘tko ne riskira, ne profitira’. To je posebno važno u poslu gdje nekad treba povući i neočekivane poteze koji nikom drugom osim vama nemaju veze s logikom.

‘Osjećaj u želucu’ je obično taj koji će presuditi na koju stranu krenuti. Kod donošenja odluka žena će se možda prije osloniti na intuiciju nego ‘pluseve i minuse’, pogotovo ako ju prije nije iznevjerila. Ne bojte se poslušati vaš unutarnji glas i ‘konzultirati’ se s njim!

ženska intuicija

2. Možete ‘pročitati’ ljude i naslutiti da li se možda lažno predstavljaju. U poslovnom svijetu ima svega i vjerojatno svatko prije gleda svoju korist, nego vašu. Također, uvijek nas podsjećaju na činjenicu ‘da biznis i prijateljstvo ne idu ruku pod ruku’, pa stoga uključite lampicu i poslušajte svoju intuiciju koja vam govori kome trebate, a kome ne smijete vjerovati. Zato, ako je netko uspješan i popularan, a vama baš nije ‘sjeo’, promislite dvaput prije nego što mu nešto povjerite u ruke. Bez obzira na široki osmjeh i lijepe riječi. Uzdajte se u svoje procjenjivanje ljudi, a manje slušajte ‘što se priča’.

3. Intuicija vam može pomoći da ‘nanjušite’ dobre prilike i napredujete u poslu. Naravno,  ako ju pametno iskoristite. Naime, odabir najboljih poslovnih rješenja, imanje ‘nosa za posao’, mogućnost naslućivanja želja tržišta i povlačenje pravih poteza u pravom trenutku …to je ono što smo već prije naveli da žene najčešće imaju, a muškarci ne.  I žene sve više u poslovnom svijetu  koriste tu svoju prednost nad muškarcima, koji se često vode isključivo kalkulacijama i papirnim izračunima, što ne mora uvijek biti loš potez. Ali ponekad jednostavno, da bi se rodile nove, bolje i kvalitetnije ideje, treba nešto više od pukog formalnog znanja i utemeljenih pretpostavki. Iskoristite svoju intuiciju zajedno s znanjem i iskustvom za ‘osluškivanje’ želja i potreba vanjskog svijeta i primijenite to u praksi.

foto: 123.rf

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Transparentnost korištenja novca

Glas Poduzetnika traži potpuno transparetno korištenje 10 milijardi eura za spas...

UGP ukazuje na nužnost transparentnog korištenje novca koji će Hrvatska, najvjerojatnije, dobiti od Europske unije za spas gospodarstva. Smatramo kako je...