Zašto bi vam druga žena bila dobar partner u poslu?

Partnerstvo dolazi u različitim oblicima – od životnog do poslovnog. Međutim, rijetko možete naići na partnerstvo između dvije žene. Da, ona postoje, ali više kao iznimka nego kao pravilo. Jer, često se može čuti da žene jedna drugu uvijek vide kao konkurenciju i da je to jedan od glavnih razloga zašto ženska partnerstva ne funkcioniraju.

Činjenica je da se ženska partnerstva razlikuju od muških ili mješovitih, ali i da se takva partnerstva drugačije doživljavaju u poslovnom svijetu. No, da žensko partnerstvo može biti itekako uspješno i probiti se u području u kojem su muškarci u većini, pokazuje primjer Antonije Horak i Petre Klasić koje su poslovne partnerice već na drugom projektu.

Zašto su ženska partnerstva dobar odabir u poslu?

Autorice aplikacije TutoTod, Antonija Horak i Petra Klasić izvrsno funkcioniraju u svom partnerskom odnosu. Stoga smo ih upitali u čemu je tajna?

“Petra i ja se znamo još od srednjoškolskih dana. Odnos nam je oduvijek bio temeljen na iskrenosti i povjerenju pa se zbog toga održao do danas. Puno nam je ljudi reklo da ćemo zajedničkim biznisom ugroziti naše prijateljstvo, a ja bih rekla da ga je ono još više produbilo”, ističe Antonija.

Upravo je poznavanje partnera (odnosno partnerice) ključno za dugotrajno i uspješno partnerstvo.

“Pogledi na situacije su nam isti. Znamo upoznati nove ljude i potpuno ih identično procijeniti. Ne moramo si puno objašnjavati, jer kako bi se reklo, pričamo istim jezikom. Nekad je dovoljno da se samo pogledamo u određenom trenutku i shvatimo da isto mislimo”, dodaje Antonija.

Ta veza i razumijevanje, ključni su za dobro partnerstvo – ne smo žensko, nego općenito. No, ženska partnerstva imaju još nekoliko zanimljivih komponenti koje treba imati na umu, ako se nećkate oko toga uzeti ženu za partnericu.

Autorice Betsy Polsk i Maggie Ellis Chotas godinama imaju uspješno žensko partnerstvo. Toliko je uspješno da su o njemu i ženskom partnerstvu napisale i knjigu “Power Through Partnership: How Women Lead Better Together”. U toj knjizi istaknule su nekoliko ključnih razloga zašto je žensko partnerstvo zapravo veoma dobra stvar.

“Žene crpe snagu iz međusobnog vodstva” – Betsy Polk i Maggie Ellis Chotas

Prije svega, žene su fleksibilne. Razumiju da druge žene imaju život i van posla i da im se u tom životu mogu događati stvari zbog kojih moraju biti fleksibilne i na poslu.

“Koliko je samo lakše kad možeš biti iskrena i reći da nešto nisi stigla napraviti jer ti je dijete imalo ‘dan D’. Jednostavno znam da će ona to razumjeti i uskočiti, a isto vrijedi u obrnutoj situaciji. Ne mogu si zamisliti da takav razgovor vodim s muškim biznis partnerom, a pogotovo da nailazim na razumijevanje. Žensko partnerstvo ima jako puno prednosti, a međusobno razumijevanje i uvažavanje je sigurno jedna od njih”, potvrđuje Antonija Horak, jedna od suosnivačica projekta TutoTod.

Ne smijemo zaboraviti ni na samopouzdanje. Već sama činjenica da je netko prepoznao nešto dobro u tebi i da te želi za partnera, čini razliku i podiže samopouzdanje žene. A nije na odmet ni da te partnerica pred važan sastanak ohrabruje riječima poput: “Ti to možeš. Razvali ih!”.

Još je jedan važan aspekt ženskog partnerstva – sloboda da budeš žena. Često su žene u poslovnim situacijama gledane kroz prizmu manje vrijednih, a ako se pokušaju nametnuti nazivaju ih “kujama” koje do pozicije žele doći preko kreveta.

Poduzetnica Rebekah Campbell za partnera je odabrala muškarca i primijetila kako se drugi muškarci drugačije odnose prema njoj kad su zajedno na sastanku. Smatraju da je ona tu kao tajnica i da ukrašava prostoriju, a ne shvaćaju njene primjedbe ozbiljno.

Tako je primijetila da neki muškarci jednostavno preferiraju direktno razgovarati s muškarcima. Žene im nisu “dorasle poslu”. Osim toga, muškarci se drugačije “povezuju” jedni s drugima, nego što to čine sa ženama. Oni razgovaraju o sportu, fakultetima, školskim kolegama i smatraju kako nemaju ništa zajedničko sa ženom.

Upravo zato upozorava kako je potrebno promijeniti način na koji se razmišlja u poslovnom svijetu i ukazati na to da su žene jednako sposobne kao i muškarci.

“Bila ona sestra, prijateljica ili kolegica, žene su uvijek jedna uz drugu, kako bi proslavile svoje uspone i shvatile kako se nositi s padovima” – Betsy Polk i Maggie Ellis Chotas

Tako se vraćamo na Betsy Polk i Maggie Ellis Chotas i njihove ključne razloge za žensko partnerstvo.

Potpora jedna drugoj zapravo je tajno ljepilo koje dva partnera drži zajedno. Kao i u slučaju Antonije i Petre koje su jedna drugoj potpora i kao prijateljice i kao poslovne partnerice, tako i u svakom čvrstom ženskom partnerstvu, partnerica mora biti potpora – u dobrim i lošim vremenima.

Čvrsto partnerstvo znači da se možeš osloniti na to da će tvoj partner (ili u ovom slučaju partnerica) odraditi svoj dio posla na vrijeme i onako kako treba. Najgora (i najkraća) su ona partnerstva u kojima jedan partner radi sve, dok drugi uvijek kasni ili ne napravi do kraja. Želite li imati čvrsto i plodno partnerstvo, morate moći odraditi posao do kraja.

I na kraju, možda najvažniji razlog za žensko partnerstvo – sreća. Za razliku od muškaraca koji uspješnost svog partnerstva mjere kroz rast prihoda i čiste brojeve, žene su emotivnije i uspješnim partnerstvom smatraju onim koje ih čini sretnima. Ako su s partnericom u dobrim, prijateljskim pa čak i bliskim odnosima i vole to što rade, žene su sretne i zadovoljne. Naravno, ako to partnerstvo rezultira i profitom, niti jedna žena se neće buniti.

“Partnerstvo u biznisu, kao u bilo kojem drugom području, zna biti turbulentno, međutim mi smo i prije znale rješavati takve situacije, pa nije upitno da ćemo to raditi ubuduće. Jako se dobro poznajemo i znamo koja je u čemu dobra. Jasno smo podijelile uloge i zaduženja pa nema zavisti, konkurencije, natjecanja, dapače, jedna drugu motiviramo”, ističe na kraju Antonija Horak.

Ženska partnerstva očito počivaju na drugačijim temeljima od muških. I dok muškarci funkcioniraju kao partneri dok god rezultati podržavaju to partnerstvo, ženama je bitno da su i odnosi među partnericama dobri i da je okolina u kojoj rade poticajna.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kendall Jenner tekila

Kako je Kendall Jenner potiho lansiranjem tekile povećala svoje bogatstvo

Jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki, Kendall Jenner, proširila je svoje carstvo i na industriju alkoholnih pića. Lansirala je tekilu naziva 818....