Pitate se kako žene u biznisu sklapaju poslove? Evo kako!

Obje su dio svijeta koji se tradicionalno veže uz muškarce, ali svakodnevno pokazuju kako to dobro može izgledati kada na najvišu poziciju dođe žena. Kroz poznanstvo u Women in Adria mreži udružile su snage i sada uspješno surađuju na uzbudljivim poslovnim projektima. Pročitajte što su to zajedničkim snagama odradile naše Simona Zavratnik i Petra Čikara Mikić!

Uz njih posao cvjeta

Petrokov je tvrtka koja se bavi prodajom opreme za centralno grijanje, vodovod, plinsku opremu, sanitarnu opremu i klimatizaciju. Na tržištu je prisutna već 28 godina, a posljednjih 7 vodi ju Simona Zavratnik. Svoju uspješnu 25-ogodišnju korporativnu karijeru u internacionalnim tvrtkama zamijenila pozicijom direktorice i suvlasnice u ovoj velikoj tvrtki koja je od njenog dolaska zabilježila poslovni rast, a iznimka nije ni prošla godina.

„Petrokov iza sebe jako dobru godinu. Promet je porastao 15%, a uz prihod od 288 milijuna kuna, sada imamo 9 poslovnica i 150 zaposlenika“, ističe Simona.

ženska poslovna suradnja
Simona Zavratnik

Još jedna uspješna žena, u ovom slučaju obrta koji se bavi građevinskom bravarijom, je Petra Čikara Mikić, koja nam je ispričala aktualne novosti.

„Poslovanje se proširilo. Odradili smo dosta velike projekte, primjerice krovišta na halama ZET-a. Uspjela sam dobiti i subvenciju od grada Zagreba te smo kupili novi stroj pomoću kojem smo proširili svoje usluge. Obzirom da se radi o obrtu kojeg obilježava klasičan rad s metalima, pokušam unijeti što više modernih novosti. Na tom tragu, radili smo dizajnerski namještaj u suradnji s još jednom poduzetnicom – Martinom Karol Kekelj, koja nam je pomogla odmaknuti se od slike da bravarski obrti rade samo vrata, konstrukcije i ograde.“

Petra Čikara Mikić

Ipak, doživjela je i jedno poprilično loše iskustvo. Još prije godinu dana podnijela je Obrtničkoj komori zahtjev za tradicijskim obrtom i pritom – naišla na zatvorena vrata.

„Kada su čuli da žena ima bravarski obrt, odmah su mi rekli da ne žele ni izaći na teren i da trošim novac uzalud. Bila sam uporna pa su ipak izašli, ali žalosno je za reći, komisija se većinom sastojala od žena koje su počele negodovati čim su došle. Već godinu dana čekam odgovor od Komore, a sve uvjete zadovoljavam osim onoga da sam – muškarac.“

Uspješan spoj

ženska poslovna suradnja

Ove dvije uspješne žene susrele su se na našem eventu Women in Sales i ubrzo je došlo do suradnje. O čemu se radi?

„Sjedile smo zajedno na konferenciji gdje sam ja sudjelovala na jednom panelu. Nakon službenog dijela imale smo priliku popričati i ustanovile smo da su nam tvrtke jako blizu“, započinje Simona.

Konferencija Women in sales

Nakon znakovitog susreta Petra je kontaktirala Simonu jer je njena tvrtka imala potrebu za proizvodima koje u svojoj ponudi ima Petrokov.

„Sklopili smo ugovor o kupoprodaji i Petrokov je postao naš dobavljač sanitarija. U jednom su trenutku njima trebale bravarske usluge pa smo nastavili komunikaciju, ali ovoga puta u zamijenjenim ulogama. Projekt je bio izgradnja metalne konstrukcije za novu halu“, dodaje Petra.

ženska poslovna suradnja

Dogovor je postignut i ugodna suradnja nastavljena.

„Usluge koje su nam pružili bile su izvrsne. Baš sam sretna kada takvi odnosi prerastu u partnersku suradnju. To je jako bitno u našem poslovnom svijetu“, zaključuje Simona.

Više informacija o našem članskom programu na linku.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -