Novo istraživanje pokazuje da žene više vole ravne cipele

Nedavno provedena istraživanja pokazuju kako žene radije biraju udobnu obuću poput sandala i tenisica, nego cipele s visokim potpeticama.

Sudeći prema rezultatima istraživanja jedne američke agencije, prodaja cipela s visokim potpeticama pala je za 12 posto u 2017. godini. S druge strane, tržišna prodaja tenisica porasla je za 37 posto, prenosi HindustanTimes.

Ovakav pad u prodaji ne dolazi zbog nedostatka opcija ili porasta cijena, navodi Edited, američka tvrtka koja se bavi istraživanjem tržišta. Otkrili su kako se broj neprodanih cipela s visokom petom povećao za 28 posto, a jedna trećina takvih cipela bila je na popustu od prosječnih 47 posto.

Funkcionalnost prije svega

ženska ravna obuća

Katie Smith, direktorica analize maloprodaje u Editedu, kaže kako žene i dalje posjeduju cipele s visokom petom, ali preferiraju obući se funkcionalno. Važno im je osigurati udobnost u situacijama rješavanja svakodnevnih obaveza.

„Čak kada i dođemo na posao, pokušavamo ne sjediti za stolovima cijeli dan. Stojimo. Hodamo stepenicama. Odlazimo na ručak. Konstantno brojimo korake, pa je logično da biramo udobnu obuću i odjeću“, ističe Smith.

Žene često odabiru tenisice i traperice upravo zato što svakodnevica zahtijeva to od njih. Manji udobni izbori čuvaju se za povremene posebne prigode, dodaje.

Multitasking zahtijeva komfor

ravna obuća za žene

Istraživanje tržišta koje je provela tvrtka Mintel, dodatno je potvrdilo već navedenu činjenicu da žene više troše na tenisice i sandale. Skoro polovica anketiranih žena odgovorila je da najveće svote izdvajaju upravo za udobnu obuću.

„Ljudi ovi dana sve više multitaskaju. Na posao idu s jutarnje joge, nakon posla odlaze na popodnevno piće, a zatim moraju pokupiti dijete iz vrtića. Za sve te prigode ne žele mijenjati svoju odjevnu kombinaciju. Zbog toga je ravna obuća postala baza u odijevanju za svaku prigodu“, navodi Alexis deSalva, prodajni stručnjak i odjevni analitičar u Mintelu.

Porast ženskog interesa za tenisicama doveo je i do toga da sportski brendovi proširuju svoje linije proizvoda. Sada takvi artikli, nekoć rezervirani za sportske dvorane i igrališta, dolaze u različitim estetskim izvedbama. Na taj način osvajaju publiku koja primarno nije bila zainteresirana.

Tenisice i niske cipele sve više viđamo na ulicama, u uredima i u ormaru svake moderne žene, a izgleda da će tako još neko vrijeme i ostati.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više