3 ženska startupa koja trebate pratiti ove godine

Iako žene još uvijek pokreću manje startupa od muškaraca, neka su istraživanja pokazala da su ženski startupi uspješniji. Već ste sigurno čuli za medvjedića Teddy The Guardian koji prati zdravstveno stanje djeteta, a iza kojeg stoje Josipa Majić i Ana Bruica, koje su već osvojile brojne prestižne nagrade i priznanja diljem svijeta.

Ili možda za Tutotod aplikaciju namijenjenu roditeljima djece od jedne do pet godina koja usmjerava roditelje kako se kreativno igrati i ispuniti vrijeme svojoj djeci, iza koje stoje uspješne poduzetnice Petra Klasić, Antonija Horak te jedan muškarac, Tomislav Jurišić.

Naravno, tu je i poznata inovatorica Anita Bušić, koja već polako osvaja svjetska tržišta svojom inovativnom zdravstvenom fotoaplikacijom BodyRecog.

Ženski startupi stvoreni za uspjeh

Sve su to uspješni ženski startupi koji su već osvojili tržište, kako hrvatsko, tako i svjetsko. Sada vam predstavljamo tri ženska startupa za koje možda i niste čuli, ali bi ih svakako trebali zapamtiti jer će ova godina sigurno biti njihova.

1. Ultijack jakna namijenjena osobama u pokretu

Jeste li čuli za Ultijack? Ultijack je višenamjenska jakna koja u sebi sadrži punjač za baterije, utore za slušalice, mobitel, novčanik i puno drugih multifunkcionalnih džepova i inovativnih detalja, tako da više nemate potrebu sa sobom nositi torbicu ili ruksak. Svi se ti dodaci daju skinuti i jakna se može oprati u perilici za rublje na niskoj temperaturi.

Iza ovog startupa stoji mlada riječka dizajnerica Valinea Vinger, osnivačica startupa i studentica 4. godine Tekstilno – tehnološkog fakulteta, koja je samo prije nekoliko mjeseci pokrenula startup u riječkom Startup inkubatoru i već privlači pažnju investitora.

„Sama ideja nastala je prije nekoliko mjeseci iz vlastite potrebe, kao što kreće manje-više svaki startup – kako bi riješio određeni problem u nekom trenutku“, rekla je Vinger za tportal.

Nakon pobjede na prošlogodišnjem zagrebačkom Modnom ormaru, privukla je pažnju Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, s kojom je potpisala ugovor o investiciji vrijedan 20 tisuća eura.

Početkom veljače očekuje se i početak kampanja na crowdfunding platformi Kickstarter. Za početak jakna će biti dostupna samo u crnoj i crvenoj boji.

Cilj ove riječke dizajnerice nije samo stvaranje jakne koja će biti praktična i atraktivnog izgleda, već prave tehnološki napredne jakne koja će korisnicima omogućiti interakciju s raznim tehnološkim uređajima, poput pametnog telefona, ali i laptopa i tableta.

Ženski_startupi_Valinea _Vinger

2. Ekološka olovka Fabula

Ekološka olovka Fabula je sasvim neobična olovka. Naime, olovka je napravljena od otpadnih organskih sirovina – recikliranog taloga kave, ostataka čaja i otpadnih latica iz cvjećarna, koja koristi ekološki grafit za pisanje. Ostaci olovke, odnosno ono što našiljite, možete iskoristiti kao gnojivo za biljke, a u samom vrhu olovke nalazi se i sjeme. Kada iskoristite olovku, možete je omekšati u vodi na 24 sata te je sa sjemenom posaditi.

Iza ove inovativne olovke stoji Mateja Kuhar, mlada poduzetnica i inovatorica iz Varaždina. Kako je došla na ovu ideju? Na sasvim neobičan način – iz rituala ispijanja kave. Kako joj je baka uvijek govorila da od taloga kave i listića čajeva biljke rastu i postaju otpornije, Mateja je odlučila da iz tog tradicionalnog načina gnojenja osmisli nešto novo i korisno.

Razvoj olovke trajao je dvije godine, a dobitnica je i brojnih nagrada; “A’Design Award” u kategoriji održivih proizvoda, projekata i zelenog dizajna za 2014. – 2015. te Zabinog natječaja “Moj Zaba Start” u kategoriji Moja Zelena zona, za zeleno i eko poduzetništvo.

Krajem studenog prošle godina Mateja je pokrenula crowdfunding kampanju na Indiegogu s ciljem prikupljanja sredstava potrebnih za kupnju stroja za proizvodnju olovke Fabula.

Kampanja je prošla uspješno, rekla nam je Mateja, i više od 200 osoba je poduprlo Fabulu. Sada slijedi daljnji razvoj biznisa.

„Daljnji planovi uključuju razvoj stroja, isporuku prvih Fabula i planove za domaće i inozemno tržište, razradu strategija za iste te pregovori s distributerima i nekoliko investitora koji su iskazali interes“, rekla nam je Mateja.

Ženski_startupi_Mateja_Kuhar

3. Supracontrol za nadolazeću industrijsku revoluciju

Supracontrol je prvi hrvatski proizvođač uređaja za industriju 4.0, odnosno nadolazeću industrijsku revoluciju. O čemu se zapravo radi? Radi se o startupu koji proizvodi i razvija industrijske elektroničke uređaje koji mogu izdržati ekstremne uvjete i kojima je cilj poboljšati poslovne procese unutar tvrtke i to kroz nadzor radne okoline putem samostalnih IP senzora temperature (temperaturni senzor omoguće mjerenje temperature od -40 do 125 stupnjeva), vlage, energije, dima, vode, čestica i vibracija.

„Putem cloud, web i mobilne aplikacije se konstantno bilježe kretanja pojedinih vrijednosti, prate trendovi i rade izvještaji temeljem kojih voditelji poslovanja mogu pravovremeno donositi poslovne odluke koje se temelje na stvarno nastalim troškovima i drugim prikupljenim podacima. Korisnik pregledava sve podatke u realnom vremenu putem web i mobilne aplikacije te u slučaju prekoračenja referentnih vrijednosti dobiva upozorenja i alarme putem maila i SMS-a. Na taj način ima stalnu kontrolu i može preventivno djelovati kako se ne bi dogodile opasne i kritični situacije koje mogu značajno oštetiti odnosno uništiti opremu, materijale ili proizvode“, opisala je prednosti CEO Supracontrola Ana Pavičić Kaselj.

Svi uređaji se proizvode i razvijaju u tvrtki koja je smještena u Zagrebu, a vlasnici Supracontrola su Ivan Miličević, Daniel Majer te već spomenuta izvršna direktorica Ana Pavičić-Kaselj.

Ana je menadžerica koja iza sebe već ima nekoliko poslovnih uspjeha. Među ostalim, pokrenula je i Frank Accelerator u Osijeku te je jedna od najboljih konzultanata za EU projekte u Hrvatskoj. Nije tehničke struke, a dominira industrijom.

I sam startup dobitnik je brojnih nagrada i priznanja; pobijedio je u kategoriji “Poslovanje i produktivnost”, dobio ponudu za investiciju od 100.000 eura od VC fonda SpeedInvesta, a dobio je i pozivnicu za izravan ulazak na azijsko izdanje konferencije Pioneers od Asia od japanskog Nikkeia.

Činjenica da je Supracontrol osnovan samo prije par mjeseci, pokazuje da je ovom startupu predviđen velik uspjeh.

ženski_startupi_Supracontrol
Fotograf: Damil Kalogjera

Foto: privatna arhiva poduzetnica, Damil Kalogjera

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kendall Jenner tekila

Kako je Kendall Jenner potiho lansiranjem tekile povećala svoje bogatstvo

Jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki, Kendall Jenner, proširila je svoje carstvo i na industriju alkoholnih pića. Lansirala je tekilu naziva 818....