Ženski stil vođenja i upravljanja troši više vremena, ali je učinkovit i stvara bolju klimu u kompanijama

Kod kuće čisti, pere, vješa veš, brine o djeci, a na poslu nema predaha od silnih poziva, sastanaka i pregledavanja mailova. Sigurno vam je dobro poznat ovaj scenarij u kojem se  može prepoznati gotovo svaka zaposlena žena. Pritom su neka ispitivanja pokazala da žene zapravo uživaju u obavljanju raznih stvari kod kuće i na poslu križajući s popisa ono što je riješeno.

S njihovom se učinkovitošću i multitaskingom ne može mjeriti niti jedan muški kolega. Ali što onda kad uz sav taj trud, rad, odgovornost i predanost poslu izostane očekivano napredovanje ili povišica?

Žene sklone vođenju koje uključuje suradnju i emocionalnu inteligenciju

Amerikanka Rebecca Shambaugh, stručnjakinja za leadership, objašnjava za Harvard Business Review kako se takva razočaranja često događaju talentiranim, visoko motiviranim ženama na rukovodećim pozicijama. Smatra da to ima veze s tim kako žene koriste svoje vrijeme na poslu i izvan njega. Prema istraživanju u SAD-u, žene u prosjeku provedu sat vremena dulje u obavljanju kućanskih poslova u usporedbi s muškarcima. Ista statistika pokazuje da među zaposlenima na puno radno vrijeme, muškarci u prosjeku na poslu provedu pola sata dulje nego žene (8,4 nasuprot 7,8 sati kod žena).

“Iz ovoga proizlazi da kućanske obaveze ženi oduzimaju vrijeme za njezin profesionalni razvoj i mislim da to nije nategnuta konstatacija”, kaže Shambaugh.

Neravnomjerno trošenje vremena još više dolazi do izražaja na radnome mjestu. Jedna studija pokazala je kako su žene u uredu često zaokupljene stvarima zbog kojih propuštaju činiti ono što im može donijeti sigurno napredovanje. Riječ je zapravo o različitim stilovima vođenja pri čemu se pokazalo da su žene više od muškaraca sklone vođenju koje uključuje suradnju i emocionalnu inteligenciju. To podrazumijeva slušanje, podučavanje i motiviranje drugih, postavljanje očekivanja i nagrada te uključivanje svih članova tima u participativno odlučivanje. Sve te aktivnosti iziskuju puno vremena, a nisu garancija da će rezultirati promaknućem.

Razne su studije pokazale da više od 88 posto žena na liderskim pozicijama dobiva vrlo visoke ocjene za suradnički stil vođenja i organiziranja. No pitanje je koliko se u kojoj radnoj sredini vrednuje suradnja. S druge strane, žene često dobivaju niže ocjene za direktnost, odlučnost i strateško razmišljanje. I to ih često košta napredovanja koje priželjkuju.

Kako poboljšati stil vođenja

Kad preuzmu provedbu projekta, ženski lideri rade na motiviranju drugih kako bi prihvatili nove ideje, svojim primjerom služe kao uzor drugima kako bi lakše prihvatili promjene te postavljaju jasna očekivanja i nagrade za uključenost u provedbu ideje. Svakome je odmah jasno kamo to vodi. Projekti koji se provode uz suradničko vodstvo jednostavno oduzimaju previše vremena. Posebice kad se usporede sa stilom vođenja češće prisutnog kod muškaraca, a koji se temelji na samostalnom odlučivanju i poduzimanju poteza bez previše konzultiranja s drugima.

Kako bi uhvatile korak s muškarcima i nadoknadile sve to silno utrošeno vrijeme, Rebecca Shambaugh donosi nekoliko savjeta koji mogu pomoći ženama te im osigurati vlastiti profesionalni razvoj i napredovanje u karijeri.

1. Na što sve trošite svoje vrijeme

Razne obaveze nas mogu toliko zaokupiti da često nismo svjesne koliko nam vremena oduzimaju, bilo u kući ili na poslu. Ne znate li točno koliko sati dnevno provedete u obavljanju kućanskih poslova, odgovaranju na mailove ili na sastancima, vodite evidenciju utrošenih sati tijekom dva do tri tjedna.

Kako bi postali svjesni gdje vam sve točno curi dragocjeno vrijeme, napravite tablicu i bilježite koliko ste točno vremena potrošili na pojedine obaveze i aktivnosti kod kuće i na poslu. Kad jednom vidite crno na bijelo gdje vam odlazi vrijeme možda ćete se lakše odlučiti na promjene i prebaciti dio obaveza na ukućane ili unajmiti nekoga za čišćenje. Na isti način, shvatite li da vam na poslu previše vremena odlazi na sastanke, a premalo na aktivnosti uz koje bi vaše voditeljske vještine došle više do izražaja, izbalansirajte svoje prioritete.

2. Fleksibilnost u stilu vođenja

Žene su sklonije suradničkom načinu vođenja, ali oslanjanje samo na jedan liderski stil može biti nedostatak kad pokušavaju steći autoritet i utjecaj. Pametniji pristup sastoji se u tome da pokušate kombinirati više stilova od onog koji se temelji na suradnji, uključivanju i motiviranju do analitičkog i direktnog stila vođenja.

Svatko je obično sklon određenom načinu vođenja koji mu leži i koji mu je prirodan. To ne znači da se postupno ne može proširiti repertoar liderskih vještina i naučiti kako birati pristup vođenja u skladu s okolnostima. Možda vas kompanija može poslati na liderski trening ili sami investirajte u svoju edukaciju.

3. Otvoren dijalog sa šefovima, kolegama i podređenima o koristima i trošku participativnog leadershipa

Istina je da suradnički, emocionalno inteligentni stil vođenja oduzima više vremena ali je s druge strane vrlo učinkovit. Kompanije postaju sve više globalne i u njima je sve važnija unutarnja klima međuljudskih odnosa. Zato je sve potrebniji suradnički model upravljanja, dok sve teže prolazi model temeljen na naredbama i kontroli, kojem su tradicionalni više skloni muškarci.

Neka vaš šef točno zna zašto su vam potrebni svi ti jedan-na-jedan telefonski pozivi i sastanci. Objasnite mu na koji su način povezani s ostvarivanjem poslovnih ciljeva kao što su poboljšanje kvalitete, smanjenje troškova ili uvođenje promjena. Vama je možda jasno da je stvaranje konsenzusa učinkovitije od izdavanja naredbi ali vašim nadređenima možda nije.

Podijelite svoje znanje s nadređenima i tako ćete otvoriti dijalog o tom važnom pitanju koje predstavlja prvi korak u promjeni klime u vašoj radnoj sredini. Razlike vezane za spolove vrlo su važne u stvaranju šire perspektive na radnome mjestu i nikako ih ne treba zatomljivati. No, žene bi trebale biti svjesnije odnosa između svog procesa odlučivanja i utrošenog vremena i ta bi saznanja trebale podijeliti s drugima.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -